Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Formule među jedrilicama otplovile iz Zadra

Autor:

05.09.2009. 22:00
Formule među jedrilicama otplovile iz Zadra

Foto: Filip BRALA



Rijetko se viđa da na nekom prvenstvu sve ide prema zadanom planu kao ovdje u Zadru. Ovo je prvenstvo bilo među najboljim – istaknuo je Marcus Spillane, izvršni direktor klase 49er
U subotu navečer ceremonijom je zatvaranja i dodjelom nagrada uspješno završeno Europsko prvenstvo za jedriličare u klasi 49er. U Vitrenjaku su se osim natjecatelja okupili brojni zadarski prijatelji jedrenja, pozdravivši tako najbolje svjetske posade u atraktivnoj olimpijskoj klasi. Povoljan vjetar koji je u zadarskom kanalu puhao svih šest dana, u brojne će zemlje ponijeti glas o jednom od najboljih natjecanja dosad.
Nakon pozdrava glasnogovornice kluba Zrinke Grancarić, na pozornicu su se penjali glavni akteri zaslužni za sportski i organizacijski uspjeh manifestacije. Uskokov međunarodni sudac i predsjednik regatnog odbora Tonko Petešić, zajedno s glavnim premjeračom Barryjem Johnsonom, primio je prve nagrade iz ruku predsjednika kluba domaćina kapetana Ive Mustaća. Potom se Marcus Spillane, izvršni direktor klase 49er, nakon također uručene mu nagrade obratio okupljenima:
– Rijetko se viđa da na nekom prvenstvo sve ide prema zadanom planu kao ovdje u Zadru. Ovo je prvenstvo bilo među najboljim – Spillane je zahvalio uime 49er federacije.
Umjetničke slike bili su prigodni darovi za posadu koja nam je, kako Zrinka Grancarić kaže, “priuštila mnogo uzbuđenja i lijepih trenutaka” – Pavla Kostova i Petra Cupaća. Oni su izlaskom na pozornicu i zasluženim gromoglasnim pljeskom ujedno najavili dolazak pobjednika srebrne te prvih deset posada iz zlatne skupine. Nakon što su se ispred pobjedničkog postolja izredali plasirani od desetog do četvrtog mjesta, predstavile su se tri najbolje posade Europskog prvenstva. Austrijanci Nico Luca Marc Delle Karth i Nikolaus Resch kao trećeplasirani, odnosno viceprvaci iz Velike Britanije – Paul Brotherton i Mark Asquith zauzeli su stepenice ispod Talijana Pietra i Gianfranca Sibella – najboljih 49era Europe. Izvođenje talijanske himne, a zatim i polijevanje šampanjcem, još su jednom ukazali na sličnost jedriličarske i originalne formule 1. Zadarski župan Stipe Zrilić nakon uručenih nagrada spomenutoj trojci, proglasio je prvenstvo zatvorenim.
– Pozdravljam vas u ime najljepše hrvatske županije. Čestitam svima na iskazanom sportskom umijeću i nadam se da ćete ponovo doći u naš grad, bilo kao sportaši ili turisti – rekao je, između ostalog, župan Zrilić.
Po završetku ceremonije, razgovarali smo s predsjednikom JK Uskok i Organizacijskog odbora prvenstva Ivom Mustaćem.
– Ovo je bilo još jedno od uspješnih prvenstava organiziranih od strane našeg kluba. Zahvalio bih svim ljudima uključenim u natjecanje, a posebno našim volonterima i članovima JK Uskok. Dokazali smo da smo spremni s lakoćom organizirati ovako velike manifestacije. One nam već prelaze u rutinu. Oduševljenje jedriličara i ljudi iz međunarodne federacije najbolja nam je nagrada. Veseli me što smo uspjeli stvoriti međunarodni jedriličarski centar u koji nam je dio jedriličara s netom završenog prvenstva već najavio povratak. Taj podatak dovoljno govori – Ive Mustać nije krio oduševljenje uspješnim EP-om i radom kluba.