Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Kupci traže po nekoliko šljiva…

Autor:

05.09.2009. 22:00
Kupci traže po nekoliko šljiva…

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Inače, prodaja ide slabije nego ikada, rijetki su oni koji su, kao nekada, kada uoče lijepe velike domaće šljive spremni bez razmišljanja kupiti kilogram ili dva. Sada idu od štanda do štanda, gledaju cijene, da bi se na kraju vratili i kupili po jedan ili dva komada nekog voća


Osim gradskih ulica i Poluotoka, koji ponovno postaje “prohodan”, odlaskom turista tako je i na tržnici.
Iako su tamošnji bogati štandovi još uvijek prepuni sezonskog voća i povrća i drugih zanimljivih, mahom domaćih, proizvoda, potražnja se ipak neznatno smanjila i to zahvaljujući završecima godišnjim odmora i odlasku turista.
Tako nam je jedna prodavačica na štandu s voćem potvrdila da se u posljednjih nekoliko dana promet osjetno smanjio zahvaljujući odlasku turista, koji su, kako doznajemo, na tržnici najviše kupovali upravo sezonsko voće.
– Osjeća se razlika zadnjih dana, očito je da sezona završava. No, ni turisti ove godine nisu bili kao do sada, i kod njih se osjeća pad kupovne moći. Ove sezone su me čak ugodno iznenadili Česi, koji se nisu puno cjenkali, kao što je to inače s njima slučaj, za razliku od Nijemaca i Francuza, koji su ove godine bili izrazito loši kupci. Inače, prodaja ide slabije nego ikada, rijetki su oni koji su, kao nekada, kada uoče lijepe velike domaće šljive, spremni bez razmišljanja kupiti kilogram ili dva. Sada idu od štanda do štanda, gledaju cijene, da bi se na kraju vratili i kupili po jedan ili dva komada nekog voća, kazala nam je prodavačica na štandu prepunom smokava, gožđa, šljiva i drugog sezonskog voća.
Na štandovima pozornost privlače i hrpe bundeva zanimljiva oblika.
– Ovo su bundeve iz Debeljaka, tek nedavno su dozrele i prije nekoliko dana sam ih počela prodavati. Imam ih preko dvadeset vrsta, a samo ova jedna je jestiva, dok se sve druge uglavnom koriste za ukras. Prodajem ih već nekoliko godina, a najveći interes očekujemo sad kad zahladi, tada se ove ukrasne kupuju za škole i vrtiće, kazala je ova prodavačica, naglasivši da se jestive bundeve također jako dobro prodaju, a moguće ih je peći te koristiti za ukusne pite ili juhe.
Pogled privlači i štand najrazličitijih pakiranja domaće rakije i to slavonske šljivovice i travarice.
– Ovo je domaća rakija iz Slavonije, proizvedena u Starim Mikanovcima i to na onaj starinski, tradicionalni način. Osim u Zadru, svoj štand imamo i na Korčuli, a za desetak dana završavamo sa sezonom i vraćamo se kući. U Zadru smo ove godine prvi put i zadovoljni smo, iako su turisti zainteresiraniji nego domaći ljudi, kojima je ova ponuda – stoga što imamo svoju markicu, plaćamo porez i sve troškove – možda preskupa, pojasnio je ovaj prodavač, istaknuvši da osim markiranih boca prodaje i kožne “etuije” za boce, na kojima je slika Sv. Donata, čime je ovaj suvenir prilagođen zadarskom tržištu, a koji je i ručni rad.