MERLOT OTVORIO BERBU GROŽĐA U RAVNIM KOTARIMA

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
korlat_berba
Adam VIDAS
IMANJE NA KORLATU - Berba merlota na Korlatu započela je 27. kolovoza

Praktično svakodnevne terenske  kontrole količine  sladora i kiselina u  grožđu vinogradarima Zadarske županije i ove godine bile  su signal da ranije započnu s  berbom nekih vinskih sorti,  prvo onih koje svoje korijene  vuku iz Francuske. Nije to  ništa novo za domaće vinogradare jer raniji početak berbe zadnjih godina postaje pravilo, a ne izuzetak, a svemu je  razlog povećani broj sunčanih  i toplih dana, što uzrokuje  bujanje vegetacije, kako kaže  struka. Ovi utjecaji posebno  su izraženi na kamenim terenima pa je i to razlog što je  upravo na njima ranije počela  berba nego na zemljanim drugima.

Počelo na Korlatu

Prvi su s berbom započeli u  vinariji Benkovac koja se nalazi u vlasništvu tvrtke Badel  1862. i to s crnom sortom  merlotom. Berba na njihovu  golemom vinogradu na Korlatu na površini od 100 hektara započela je još 27. kolovoza. Korlat je golem prostor, vinograd s oko pola milijuna čokota i posla ima puno, kao što ima prostora i za  uklanjanje nekih nedostataka. Ipak najvažnija ja kvaliteta ploda, s kojom su u  benkovačkoj vinariji i više nego zadovoljni.

- Koliko je nama poznato,  mi smo prvi u Hrvatskoj  počeli s berbom. Razlog su  sama lokacija, tereni i sortiment. Na temelju iskustva iz  prethodnih godina znamo da  nama berba započinje u razdoblju od polovine kolovoza  do početka rujna. Ove godine  je započela ranije nego lani  zbog vremenskih prilika, kaže  Božo Škara, tehnolog na imanju Korlat i nastavlja:

- Kvaliteta grožđa je više  nego zadovoljavajuća. Merlot  ima oko 21 do 22 gradi i od  njega očekujemo vrhunsko vino. Uz mertlot ovdje imamo  syrah i cabernet sauvignon te  neka manje površine pod cabernet frankom i mourverde  sortom.

Inače Korlat je jedan od  najvećih vinograda u Dalmaciji. U planu je njegovo širenje  za dodatnih 120 hektara, nakon čega bi definitivno bio  najveći vinograd u vlasništvu  jedne osobe. Trenutačno na  njemu svakodnevno radi šezdeset ljudi. U Vinariji očekuju  berbu do 30 vagona grožđa,  što je tri puta više u odnosu na  lanjsku berbu. Njen kraj  očekuje se sredinom rujna.  Vinograd još uvijek nije u  punom rodu, a kada dođe na  njega očekuje se urod oko 45  do 50 vagona grožđa.

Kameni teren uzrokuje raniji početak berbe što može  biti i neka prednost, ali i  uzrokuje probleme. Iskustvo  pokazuje da je navodnjavanje  nešto što će u budućnosti biti  neizbježno.

- Navodnjavanje je lako  rješiv problem, ali je financijski zahtjevno. Ono je potrebno naročito u ovakvim  toplim i sušnim godinama.  Navodnjavanje u vinogradu  kao što je ovaj ne ide na  natapanje što praktično i nije  dopušteno kada se radi o vrhunskom sortimentu, nego je  ono u funkciji gašenja, odnosno ublažavanja posljedica  suše, kaže Škara.

Škaulj traži eko markicu

S berbom merlota završio je  i Šime Škaulj iz Nadina. Neće  biti na odmet spomenuti da je  on vlasnik prvog vrhunskog  vina u Zadarskoj županiji napravljenog od cabernet sauvignona.

- Početkom tjedna završili  smo s berbom merlota. Bilo  ga je oko 4,5 tone. Kakvoća je  iznimna s količinom sladora  od 24 gradi. To je iznimna  berba, grožđe je kvalitetnije  nego lani kada je imalo 22  grada. Ja se nadam da će i  merlot biti vrhunsko vino. Za  sada su svi parametri zadovoljeni, kaže Škaulj i nastavlja:

- I prošlih godina smo ranije započeli s berbom merlota. Sunce i toplina su glavni  razlog, a oni su i tajna kvalitete poljoprivrednih proizvoda iz Ravnih kotara. Mali  broj ljudi zna da Ravni kotari  imaju više sunčanih dana nego Hvar.

Nakon merlota slijedi berba cabernet sauvignona, a zadnje na red doći će domaće  sorte. Ove godine očekuje  urod od tri vagona grožđa i  proizvodnju od 15.000 litara  vina. Impresivna količina koju  treba i utržiti.

- Popit će se vino, samo da  se spasi, u šali Škaulj odgovara na pitanje gdje će s  tom količinom vina pa nastavlja:

- Ovo je prva godina da  imam veće količine. 15.000  litara vina je velika količina,  ali ići će. Kvalitetno vino se da  prepoznati i ono će ići. I prije  nego što sam dobio markice  za vrhunsko vino svi su ga  najradije kupovali.

Inače Škaulj je u ekološkom uzgoju i planira već  ove godine tražiti eko markicu za svoje proizvode. Vrhunsko vino s eko markicom  lako će naći svoj put do kupaca. Škaulj trenutačno  uređuje svoju vinariju. Skupa  je to investicija. Preša za  grožđe stoji 90.000 kuna, vinifikator 45.000 kuna. Za sada još nije napravio vinariju  već se koristi dijelom kuće, ali  već od sljedeće godine očekuje otvaranje svoje mini vinariju.

 ROKOVI BERBE POMAKNUTI ZA 10 DO 15 DANA

Klimatske promjene uzrokovane čovjekovim djelovanjima imaju utjecaje na sva područja ljudskog života pa tako i na poljoprivredu, u ovom konkretnom slučaju na početak ranije berbe grožđa.

- Ulazeći u razdoblje sve toplijih godina rokovi berbe su se pomaknuli za 10 do 15 dana. Razlog je sve veći broj sunčanih i toplijih dana što rezultira ranijim dozrijevanjem. Kod terena na kamenom tlu to je još izraženije jer kamen bolje privlači sunčevu toplinu. Na našem području već iza 15. kolovoza počinje berba chardonnaya i sauvignona kod bijelih sorti, a kod crnih sorti berba merlota počinje oko 23. i 24. kolovoza. I berba naših domaćih sorti koje inače dozrijevaju kasnije, pomaknula se za desetak dana, kaže Nikolina Paleka, stručna savjetnica za hortikulturu pri HZPSS-u Zadarske županije.

Paleka ističe važnost navodnjavanja u bavljenju intenzivnom poljoprivredom, a kao najbolji način predlaže kap na kap kada biljka ravnomjerno može primati vodu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno