Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Ostvaruju se snovi generacija Vrgadina

Autor:

05.09.2009. 22:00
Ostvaruju se snovi generacija Vrgadina

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Rok za završetak radova je devet mjeseci, a nakon toga još treba razvesti vodu po mjestu i sve bi trebalo biti gotovo za 12 mjeseci. Nadam se da ćemo osigurati i sredstva za mjesnu mrežu, jer ovaj dio koji smo sada ugovorili je samo od kopna do otoka Vrgade i ima oko 3,5 kilometra, rekao je Zrilić


Petak će se dugo pamtiti u Vrgadi –  otvorena je nova Područna  škola i započeli su radovi na  cjevovodu Drage-Vrgada, pa bi  za godinu dana i ovaj otok trebao dobiti vodu.
Svečanost otvaranja škole i  početka radova na cjevovodu  započela je ispred novog školskog objekta za koji je utrošeno  oko 4,5 milijuna kuna, a između ostaloga uz sređene  učionice, urede i sanitarne prostorije na katu zgrade nalaze se  i stanovi za profesore. Uz brojne mještane, na svečanosti su  bili i župan Stipe Zrilić,  dožupan Đani Bunja, pročelnik Upravnog odjela za  društvene djelatnosti Ivan  Šimunović i načelnik Općine  Pakoštane Milivoj Kurtov.
Tradicija duga 110  godina
Vinko Rinčić, ravnatelj OŠ  Pakoštane pozdravio je okupljene te je izrazio sreću zbog  završetka nove škole i početka  ostvarivanja svih želja Vrgadina, dovoda tekuće vode na  otok.
– Sretan sam zbog završetka i  stavljanja u funkciju ovog dugo  željenog objekta koji će puno  značiti za sve učenike ove škole. Za školu Vrgada sam posebno vezan jer sam ovdje započeo svoj učiteljski poziv.  Škola u Vrgadi je područna  škola škole Pakoštane, ali ima  dugu i bogatu tradiciju, dužu  od 110 godina. U tom vremenu  iz ove škole svoj životni put  započele su mnoge znamenite  ličnosti, a jedan od njih je znameniti jezikoslovac dr. Blaž Jurišić, čije ime nosi, rekao je  Rinčić dodajući kako će školu  polaziti 13 učenika od prvog do  osmog razreda u dva kombinirana odjela te da će s njima  raditi osam učitelja.
Okupljene je pozdravio  župan Stipe Zrilić koji je prenio  i pozdrave ministra Kalmete,  kojega je nazvao “dobrim  duhom svih naših projekata”.
– Drago mi je biti na ovom  prekrasnom otoku i znam koliko znači škola za otok koji se  prirodno nalazi u specifičnoj  situaciji. Svi znamo koliko je  važan razvoj školstva za svaku  zajednicu, pa tako i za našu  županiju i Općinu Pakoštane, a  u zadnjih nekoliko godina obnovili smo mnoge škole i izgradili mnoge školske dvorane.  Znanje će biti ono što će se u  budućnosti cijeniti više nego  sada, rekao je Zrilić ističući  kako je problem vodovodizacije otoka veliki problem i u  županiji i ministarstvima, ali  pokrenuti su mnogi projekti, a  voda će uskoro teći na Vrgadi.
Nakon govora župnik Andrej Jan Stepien blagoslovio je  školu, a župan ju je simboličnim rezanjem vrpce otvorio.
10 milijuna kuna za  vodu
Projekt vodovodizacije Vrgade trebao bi biti gotov za  devet mjeseci, a još tri mjeseca  bit će potrebna kako bi mještani tu vodu uveli u svoje kuće,  rekao nam je župan Stipe Zrilić.
– Sveukupno će na ovaj projekt, da voda dođe do potrošača, biti potrošeno oko 10  milijuna kuna. Tu su sudjelovala dva ministarstva, Ministarstvo regionalnog razvoja i  Ministarstvo mora, turizma,  prometa i razvitka, Zadarska  županija i Općina Pakoštane.  Rok za završetak radova je devet mjeseci, a nakon toga još  treba razvesti vodu po mjestu i  sve bi trebalo biti gotovo za 12  mjeseci. Nadam se da ćemo  osigurati i sredstva za mjesnu  mrežu, jer ovaj dio koji smo  sada ugovorili je samo od kopna do otoka Vrgade i ima oko  3,5 kilometra, rekao je Zrilić  dodajući kako je u pripremi i  dovođenje vode i na druge otoke, samo se nadaju potpori ministarstava.


 IZJEDNAČAVA SE STANDARD U PAKOŠTANIMA  I VRGADI




Milivoj Kurtov, načelnik Općine Pakoštane rekao nam je nekoliko rečenica o samoj vodovodizaciji.
– Danas počinjemo s radovima, a požurili smo da uhvatimo lijepo vrijeme i što prije završimo ovu priču. Mjesni cjevovod u međuvremenu trebamo izgraditi, napravili smo projektnu dokumentaciju i dobili građevinsku dozvolu i to je vrijednost oko milijun kuna. Nadam se da ćemo zajedno sa Županijom osigurati te novce te da će svaka kuća imati vodu u Vrgadi, rekao je Kurtov dodajući da se s vodovodizacijom Vrgade standard stanovnika općine Pakoštane izjednačava, za što su se posebno trudili.


 TKO ĆE MOM SINU PLATITI?


U vrijeme dok je župan Stipe Zrilić rezao vrpcu i otvarao novu školu na Vrgadi, između okupljenih progurala se starija mještanka Vrgade Nedjeljka Livić, koja je vikala na okupljene jer njenom sinu nisu uplaćeni novci za radove koje je obavio. Njezin je sin, kaže, bagerima uklonio kamenje i sredio prostor za početak radova, ali dogovoreni novac mu nikada nije uplaćen, a on treba školovati četvero djece.
– Tko će platiti ovaj iskop i ovo sve, nije ovo Banat, Srijem i Bačka, ovdje je sve kamen. Moj sin je sve ovo napravio, ima četvero djece, a još nije mu ništa plaćeno, rekla je Nedjeljka.
Na kraju svog govora, Nedjeljka se ispričala velečasnom jer je u govoru rekla k…., što je nasmijalo sve okupljene.