Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Piasevoli: U Hrvatskoj imamo potencijala

Autor: Čedo Fabulić

05.09.2009. 22:00
Piasevoli: U Hrvatskoj imamo potencijala


Ovog ljeta zadarski stručnjak Umberto Piasevoli ispred HKS-a je bio zadužen za dvije selekcije mladih košarkaša, igrače rođ.  1994. i 1996. U ovim širim  selekcijama su potencijalni  kandidati za reprezentaciju od  kojih starije dogodine čeka  EP. Pored Piasevolija, kao kordinatora i trenera za ta dva  uzrasta, u radu su još sudjelovali također zadarski trener Ante Matulović i trener  kadeta Zrinjevca Neven Nikolić. Paralelno s ovim selekcijama na kratke četverodnevne pripreme u Veliku kod  Požege stigle su selekcije  dječaka i djevojčica rođ. 1995.  kojih je očekivao tradicionalni  međunarodni turnir u Sloveniji. Mušku selekciju participirali su dvoje Zadrana, Lovre  Bašić i David Škara oboje iz  Škole košarke Prvi koš.  Dječaci su igrali značajnu ulogu na turniru izgubivši samo  od Španjolske desetak razlike.  No, o dojmovima s priprema  Piasevoli kaže: 
– U selekciji dječaka rođ. ’94.  bilo je 18 kandidata za reprezentaciju od kojih su bila  trojica Zadrana, Dominik Mavra, Josip Škara i Lovre Bašić.  Naravno taj broj nije konačan,  jer u Hrvatskoj još imamo potencijala. Ovi su dječaci došli  iz svih krajeva Hrvatske, Rijeke, Pazina, Zadra, Šibenika,  zagrebačkih klubova itd. Ovu  generaciju treba dobro  “pročešljati”, jer ovo je generacija koju uvjetno rečeno nema baš puno vremena jer ih  već u prosincu očekuje ponovno okupljanje kada kreće  turnir u Španjolskoj, a u siječnju također tradicionalni  turnir u Turskoj. S tim zimskim školskim praznicima oni  polako započinju udarne pripreme za EP koje će se održati  u srpnju ili kolovozu. Mogu  reći da ima naznaka da ostanem trener ove kadetske reprezentacije i dogodine.
Što se može reći o generaciji  dječaka rođenih 96.?
– Njih je također bilo 18 iz  svih krajeva Hrvatske, a tu su  naši Zadrani bili odlično zastupljeni. Bili su Ivan Vraneš iz  Škole košarke Zadar, Marin  Škara koji je bio u ABC-u, a  sada je u Borik-Puntamici i  dvoje iz Prvog koša, Ivan Piasevoli i Marko Jurica. Ova generacija za sada izgleda jako  dobro, ima tu potencijala u  visini i motorički dobrih  igrača. Ovo je njima prvo okupljanje, tako da za njih još ima  vremena s tim da će imati  okupljanja tijekom školskih  praznika. Inače, bilo je i trening utakmica tako da je bilo  dosta igre i ispravljanja na osnovnim elementima košarke  na kojima se konačno utakmica dobija ili gubi. To su  stvari za koje u klubovima čini  se nemaju dovoljno uvjeta, odnosno ako imate treninge tri ili  četiri puta tjedno, sigurno je  da se nema dovoljno vremena  za odraditi taj dio koji je vrlo  bitan u igračkom razvoju mladih igrača. Zato je naš zadatak  na ovim okupljanima ne samo  snimiti trenutačno stanje  igrača nego to poboljšati, tako  da se igrači u klubove vrate  barem za nijansu kvalitetniji i  da imaju neka saznanja koje bi  stvari njihovi treneri trebali  raditi s njima. Mislim da smo  mi u tome u ovih petnaest  dana uspjeli i da smo napravili  dobar posao.