Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Priča o ljudima, moru, stvaranju…

Autor:

05.09.2009. 22:00
Priča o ljudima, moru, stvaranju…


Došavši u Kukljicu krajem ljeta 2006. godine sa skupinom likovnih umjetnika ondašnjeg saziva Likovne kolonije, Oksana Veber naslikala je nekoliko slika uljem na platnu na kojima je otočki ambijent. Od tada svakog ljeta dolazi u Kukljicu i ovdje ostaje duže vremena na ljetovanju, a tu njezinom slikarskom radu nastaje jedan ciklus slika koji obogaćuje njezin slikarski opus.
Njene radove smo već vidjeli na skupnoj izložbi u Kukljici 2007. godine, a sada nam predstavlja jedan zaokruženi ciklus slika ženskih likova i otočkih krajolika. Osobito se ističu portreti koji su stopljeni s krajolikom i njegov su neizdvojivi sastavni dio. Krajolici i portreti na kojima su transparentno prikazane staklene vaze i amfore, očitavamo priču o ljudima, moru i stvaranju. Ovaj ciklus slika Oksane Veber ujednačen je tonovima boja, od plave do toplijih žutih i narančastih tomova. Na trideset i dvije slike u tehnici ulja na platnu slikarica je dosljedna svojem dosadašljem stilu figurativnog slikarstva.
Oksana Veber rođena je 1967. godine. Diplomirala je na Likovnoj akademiji lijepih umjetnosti u Kijevu, Ukrajina. Radila je na oslikavanju prostora velikih građevina. Svoja djela izlagala je na tridesetak izložbi u dvanaest država diljem svijeta. Sada živi u Pragu u Češkoj i djeluje u likovnim udruženjima.
Izložene slike su velikog formata i dobro su upotpunile izložbeni prostor Turističkog informativnog centra u Kukljici. U nazočnosti turističkih djelatnika i članova kulturnih društava iz Kukljice, o Oksani Vever i njenom boravku u Kukljici govorio je Venko Mavra, zahvalivši se autorici na suradnji, te je izložbu proglasio otvorenom. Izložba se može razgledati svakog dana, sve do kraja rujna.