Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Pusti snovi ili možda nisu!?

Autor: Nebojša Gunjević

05.09.2009. 22:00
Pusti snovi ili možda nisu!?

Foto: Filip BRALA



Bogato je društvo zadarskih odbojkaških klubova. Tako je starosjedioc Odbojkaški klub Zadar, koji jedini ima i mušku i žensku selekciju, posljednjih godina dobio društvo u odbojkaškim klubovima Arbanasi i Donat. Ovih dana stiže vijest da je obitelj dobila i četvrtog člana, Barbara Ružić i društvo pokrenuli su osnivanje OK Zara.
Dugo godina Zadar željno iščekuje odbojkaški klub u Prvoj ligi. I u jednom trenutku sjetili smo se da bi se to najlakše moglo učiniti ako se Barbara Jelić, sada Ružić, koja je tek tridesetdvogodišnjakinja, a godinu dana stanovnica našega grada, zaželi ponovo igranja odbojke te ako suprug Tomislav potpiše za Zadar na neko malo dulje vrijeme. Ivica Dujić, bivši predsjednik Odbojkaškog kluba Zadar, bio ju je i pozvao u klub.
Njene godine su u odnosu na 47 godina, ili možda 48, najiskusnije zadarske odbojkašice Julije Kaleb, koja i u tim godinama izvrsno igra, i kako nam je rekao suprug Ante, intenzivno trenira gotovo svakodnevno, prava sitnica. I onda smo “vidjeli” kako odbojkaška dvorana na Višnjiku postaje premalena kako bi primila sve zainteresirane gledatelje. Kako se vraćaju tri ovoga ljeta “odbjegle” članice Zadra, Lorena Banić, Nina Hrabrov i Tamara Vrkić. Kako odbojkašice prelaze u dvoranu Mocire da bi svi znatiželjnici mogli doći na odbojkaške utakmice, jer je odbojka ipak najpopularniji kolektivni sport na svijetu budući da u obitelji olimpijskih sportova odbojka broji 217 članica, što je poslije atletike najmnogobrojnija sportska obitelj, daleko više nego, primjerice, nogomet. Pa i Mocire prestaju biti dovoljne i odbojkašice sele u novu Dvoranu Krešimira Ćosića. Tada se odnekud nalazi kao sponzor najmoćnija zadarska tvrtka koja shvaća da su mu odbojkašice izvrsna reklama za puno manje novaca koje daje u druge sportove gdje ne dobiva baš adekvatnu “dobit” za uložen novac. Odbojkašice imaju više gledatelja nego košarkaši. Odbojkašice dohvaćaju Europu…Ima li nade da se vratite i igrački na teren?
– Igrački nikako, to je završena priča odavno – rekla nam je Barbara Ružić. “All journalists are dreamers”. Svi su novinari sanjari, kako je rekao John Ryan, bivši glavni urednik Guardiana, najbolje novine na engleskom govornom području. Ali kakav bi bio život bez snova? Priča s odbojkašicama ipak nije završila. Stvari su se, izgleda, tek počele kovitlati.