Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Put do Pantovčaka

Autor: Željana Gardijan

05.09.2009. 22:00


Da put do Pantovčaka nije posut ružama nego “otrovnim” trnjem pokazalo se odmah nakon službene kandidature Nadana Vidoševića za podstanara te prestižne kuće.
Naime, upravo kako se moglo i pretpostaviti, nakon što je Vidošević s govornice Hrvatske gospodarske komore koju vodi dugi niz godina, sasuo paljbu kritika na račun Vlade, pa time i svoje dojučerašnje stranke, uslijedilo je odapinjaje vatrenih strijela iz tabora HDZ-a pa je u tren nestalo poželjne uglađenosti i takta koji bi trebali krasiti ljude spremne stati na čelo države.
Otvaranje fronta predsjedničke kampanje teškim riječima i međusobnim optuživanjem još je gore zazvučalo zbog činjenice da borci za hrvatski tron potječu iz istog političkog zavičaja i što su godinama zajedno rasli kao pripadnici HDZ-ove pobjedničke “vojske”.
(Ne)očekivano “vaganje” tko je vjerniji domovini i tko je za nju više dao, a manje uzeo popraćeno predbacivanjem, zasad sa sramežljivim smješkom može pratiti predsjednički kandidat SDP-a Ivo Josipović i mudro pustiti da pada drvlje i kamenje između nekadašnjih stranačkih kolega.
Dok se govor kampanje rasplamsava izneđu kandidata koje je donedavno vezala ista stranka, građanima je već bačena buba u uho koja zuji nad Vidoševićevim bogatstvom, stečenim, kako reče, prije svega mudrim ulaganjem koje ga krasi kao ekonomskog meštra.
U strahu da će dopadljivom, imućnom Vidoševiću, bez obzira na osjetljivost osiromašenih građana prebjeći dio glasova HDZ-ovih birača, Hebrang je uzvratio udarac optuživši Vidoševića i “njegovu” Gospodarsku komoru za većinu gospodarskih nedaća, premda se već mjesecima s iste strane za teško gospodarsko stanje uglavnom prozivala globalna ekonomska kriza. Vidošević je, pak, kako se i predviđalo, zaigrao na kartu gospodarstva koje mu je najača strana nastojeći građane držati u obmani da bi kao predsjednik mogao upravljati gospodarstvom zemlje premda se zna da to izlazi iz djelokruga ovlasti predsjednika.
Stoga se i upinje što više zacrniti gospodarsku scenu namećući misao da zemlji za vođu treba upravo pedsjednik novog kova.
Sudeći prema svojevrsnom otvaranju predsjedničke kampanje kojoj su u središte zasad upala spomenuta tri kandidata izdvojivši se od ostalih koji već jesu ili će se tek ohrabriti krenuti trnjem do zvijezde Pantovčaka, past će još kiše iz olovnih oblaka teške gospodarske, ali i konfuzne političke stvarnosti. A, sve će to, nažalost, stajati milijune kuna.
Zasad se čini da su predsjednički kandidati svi od reda zaboravili da će se kroz nadolazeći buran period prosvjedne jeseni morati očitovati o aktualnostima, primjerice, vezanim za skandalozno “trgovanje” udžbenicima na ledinama jer se zazivana zemlja znanja pretvorila u znanje na zemlji.
O tome kolika će biti oštrica krize i koliko će građani biti zaokupljeni vlastitom egzistencijom ovisit će i njihovo analiziranje djela i lika trećeg predsjednika, a onda i to kome će dati potporu.
Naime, u trenutku kada budu glasovali zaboravit će da je u smislu izvlačenja zemlje iz gospodarske krize predsjednik zapravo fikus.