Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

Zadar osvojio turnir u Širokom

Autor: Roman Morović

05.09.2009. 22:00
Zadar osvojio turnir u Širokom

Foto: Sebastian GOVORČIN



Šesta je to uzastopna pobjeda zadarskih košarkaša u pripremnim utakmicama ove sezone i treća protiv NLB ligaša. Naravno, nije to razlog za stvaranje nekakve predsezonske euforije ali da je lijepo pobjeđivati, jest, pa makar se radilo „samo” o prijateljskim utakmicama.


Košarkaši Zadra pobjednici su memorijalnog turnira u Širokom Brijegu u sjećanje na legende širokobriješke košarke Stanka Jelčića Ćanku i Vinka Soptu Kiku. Nakon što su u polufinalu lagano savladali Cedevitu (u drugom polufinalu Široki je pobijedio Čapljinu), Zadrani su u subotnjem finalu nastavili svoj pobjednički niz pobijedivši domaćina Široki sa 83-71.
Početna petorka Zadra Stipčević, Car, Marčinković, Perić i Ružić otvorila je susret furioznom serijom 16-2 i već se tada moglo vidjeti u kojem će smjeru teći utakmica. Do kraja prve četvrtine domaći su se uspjeli približiti na -7, 13-21, a nakon izjednačene igre u drugoj četvrtini, pred sam kraj prvog poluvremena, Široki dolazi i na samo -3, 29-32. Ista je razlika bila i početkom drugog poluvremena, no onda Zadrani rade seriju 10-0 koja je definitivno prelomila utakmicu. Igrači Zmage Sagadina u nastavku su zadržali visok nivo koncentracije i mirno priveli utakmicu kraju u svoju korist.
Šesta je to uzastopna pobjeda zadarskih košarkaša u pripremnim utakmicama ove sezone i treća protiv NLB ligaša. Naravno, nije to razlog za stvaranje nekakve predsezonske euforije ali da je lijepo pobjeđivati, jest, pa makar se radilo „samo” o prijateljskim utakmicama. Sudeći po ovome što se do sada moglo vidjeti od Zadra, čini se da su Sagadin i njegovi igrači na pravom putu. Zadrani su pripreme započeli dosta ranije od ostalih momčadi što se najbolje očituje u fizičkoj pripremljenosti igrača, a osim toga uspjeli su kompletirati momčad mnogo ranije nego prošlih sezona.
Povratnik s priprema Hrvatske reprezentacije Damir Rančić vrlo dobro je odradio turnir u Širokom Brijegu tako da za kompletiranje momčadi sada nedostaje još samo gruzijski reprezentativac Vladimer Boisa koji će u Zadar stići krajem ovoga tjedna nakon što u srijedu Gruzija odigra posljednju utakmicu na Europskom prvenstvu divizije „B”. Sudeći po igrama koje je prikazivao u reprezentativnom dresu on je već sada u vrlo dobroj formi što će mu sasvim sigurno olakšati period prilagodbe u Zadru, budući da nije prošao prvi dio priprema.
Što se ostalih igrača tiče, čini se da je Amerikancima Downsu i Plaistedu potrebno još neko vrijeme da pohvataju sve Sagadinove zamisli, što je uostalom i normalno s obzirom da su došli iz jednog posve drugačijeg košarkaškog (i ne samo košarkaškog) svijeta. Sudeći po onome što su do sada pokazali, Micah Downs bi mogao biti pravo pojačanje za Zadar, dok je Plaistedu potrebno još malo vremena da pokaže svoje pravo lice. Ono što je sigurno je da će Zadar, ukoliko se stvari nastave razvijati u pravom smjeru, prava pojačanja dobiti u liku Hrvoja Perića i Roka Stipčevića koji su ovog ljeta mnogo radili i na pravom su putu da naprave još jedan veliki korak naprijed u svojoj igri. Tomislav Ružić konstanta je u zadarskoj igri čije je iskustvo prijeko potrebno ovoj mladoj momčadi.
Pozitivni pomaci u odnosu na prošlu sezonu vidljivi su i u igri Marka Cara, a od mladih igrača za sada se najviše iskazao Pavle Marčinković, posebno u fazi obrane i skoka. Sve u svemu, Zadar je stvorio dobre temelje za jednu pozitivnu sezonu, no pred Zmagom Sagadinom i njegovim suradnicima i igračima je još dosta posla kako bi do početka sezone sve stvari funkcionirale baš onako kako žele. Zadrani će idućih nekoliko dana trenirati na Višnjiku, a krajem ovog tjedna očekuje ih još nekoliko prijateljskih utakmica u Poreču, vjerojatno protiv ruskih momčadi Unicsa, Triumpha i Novosibirska.
 


  ŠIROKI – ZADAR 71:83 (13-21, 20-19, 22-21, 16-22)




ŠIROKI: Planinić, Mileković 2, Naletilić, Bilinovac, Siriščević 2, Ramljak, Špralja 21, Puljko 18, J. Ružić 5, Mason 16, Grgat 7, Novak. Trener: Hrvoje Vlašić.
ZADAR: Rančić 8, Perić 29 (8sk, 5as), Stipčević 10 (9as), Škifić 2, Prostran, Batur, Šarlija, Downs 2, Marčinković 2 (4sk), T. Ružić 16 (4sk), Car 7, Plaisted 7. Trener: Zmago Sagadin.


 PERIĆ NAJBOLJI IGRAČ TURNIRA


Najboljim igračem turnira proglašen je košarkaš Zadra Hrvoje Perić koji je, nakon solidnog učinka u polufinalu (7p, 2sk, 2as) u finalnoj utakmici imao svoju večer, te je uz 29 postignutih poena ostvario i osam skokova, te pet asistencija.
– Ne volim se isticati, pa neću ni sada. Najvažnije je da smo odigrali dvije dobre utakmice i osvojili turnir. Vidi se očit napredak u našoj igri, pogotovo u obrani jer smo primili dvadeset koševa manje nego u prvoj utakmici sa Širokim prije par dva dana. Nadam se da ćemo i dalje nastaviti na ovom putu. Manje je bitno to što sam proglašen najboljim igračem turnira. Bitno je to da je momčad izgledala dobro, da nismo dozvolili Širokom da nas sustigne i da smo utakmicu mirno priveli kraju – kazao je Perić za službene stranice kluba.