Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Blanka Vlašić pobijedila preskočivši 205

05.09.2010. 22:00
Blanka Vlašić pobijedila preskočivši 205


Nadam da se nikad neću probuditi iz ovog sna. Hvala mojim Splićanima što su došli na stadion i nadam se da ovo nije zadnji puta da skačem na Poljudu
Najbolja hrvatska atletičarka Blanka Vlašić pobijedila je na Kupu kontinenata u Splitu preskočivši 205 centimetara što je njezin najbolji rezultat sezone, a sada zajedno s Amerikankom Chaunte Howard dijeli prvo mjesto na svjetskim listama ove sezone.
Blanka ove sezone do Splita nije išla preko 203 centimetara, dok je rekord natjecanja iznosio 204 cm, a postavila ga je Kubanka Silvia Costa u Barceloni 1989. godine. Blanka Vlašić je ostvarila svoj san – skakala je u svom rodnom gradu, na Poljudu pred 27.000 gledatelja, pobijedila sa najboljim skokom sezone u svijetu, te dala sve od sebe u pokušaju da obori svjetski rekord.
Iako bez prave konkurencije, jer joj najveće suparnice nisu htjele ili nisu mogle doći u Split, Blanka je na Poljudu izvela šest perfektnih skokova u kojima je iz prve preskakala visine od 1.88, 1.92, 1.95, 2.00, 2.02 i konačnih 2.05. U tri pokušaja obaranja svjetskog rekorda Štefke Kostadinove na 2.10 metara nijednom nije bila ni blizu, no samo jedna jedina sekunda žalosti zbog rušenja u času se pretvorio u Blankinu eksploziju radosti i oduševljenja zbog domaćega trijumfa.
– Nadam da se nikad neću probuditi iz ovog sna. Hvala mojim Splićanima što su došli na stadion i nadam se da ovo nije zadnji puta da skačem na Poljudu. Svojim dolaskom ste mi današnji dan učinili nezaboravnim, danom koji će obilježiti cijelu moju karijeru – kazala je Blanka u obraćanju svima na stadionu nakon što je otrčala, ili bolje rečeno otplesala počasni krug oko stadiona na taktove pjesme pokojnog Dina Dvornika “Ništa kontra Splita”.
Drugo mjesto u Splitu osvojila je Šveđanka Emma Green s preskočenih 195 cm, dok je treća bila Levren Spencer sa Svete Lucije s rezultatom od 188 cm. Blankin trijumf bio je možda i presudan za konačnu pobjedu Europe na natjecanju nad Amerikom, a upravo je hrvatska rekorderka bila kapetanica cijele momčadi.