Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Cigarete i duhan u “ilegali”

05.09.2010. 22:00
Cigarete i duhan u “ilegali”


Žalosno je da neka tvrtka prodaje otrov za čiji uzgoj država daje poticaj. Država, naime, potiče uzgoj duhana. A sad su donijeli odredbe da se te iste cigarete smiju prodavati, a ne smiju se vidjeti. Ako su dopustili njihovu prodaju, zašto se ne smiju vidjeti?! – pita se urar Davor Hofman
Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda zabranjuje bilo kakvu izravnu ili neizravnu promidžbu duhanskog proizvoda ili uporabu duhana. Zbog ovog zakona nije dopušteno nikakvo pokazivanje duhana i duhanskih proizvoda u prodajnim prostorima.
Naime, trgovci su cigarete i ostale duhanske proizvode morali maknuti s polica trgovina i spremiti ih dalje od pogleda kupaca, a kutiju cigareta mogu izvaditi na vidljivo mjesto tek kad kupac to zatraži od njih.
U zadarskom kiosku Hofman duhan i cigarete prekrili su majicama i na taj su ih način uklonili s vidljivih mjesta.
Kompliciranje posla
– Nedavno su nam distributeri donijeli pošiljku cigareta i rekli da ih moramo nekako sakriti od pogleda kupaca, odnosno da ih stavimo negdje ispod pulta. No trenutačno nemamo uvjeta za takvo nešto pa smo ih pokrili majicama i na taj smo način spriječili kupce da ih vide. Ljudi koji žele kupiti cigarete uđu kod nas i ne vide cigarete, ali nas zato pitaju je li ih imamo. Nakon što potvrdno odgovorimo kažu koje žele, kupe ih i odu, objasnila je Ana Strenja, trgovkinja u kiosku. Dodala je kako su osim cigareta morali pokriti i duhan, ali pribor za motanje duhana nisu morali pokriti jer ih Zakon za to ne obvezuje. Kazala je kako joj ovakav način držanja cigareta komplicira posao jer joj treba više vremena dok otkrije cigarete, pronađe kutiju koju kupac hoće pa dok opet sve složi na mjesto, stvori se gužva.
– Žalosno je da neka tvrtka prodaje otrov za čiji uzgoj država daje poticaj. Država, naime, potiče uzgoj duhana. A sad su donijeli odredbe da se te iste cigarete smiju prodavati, a ne smiju se vidjeti. Ako su dopustili njihovu prodaju, zašto se ne smiju vidjeti?! – pita se urar Davor Hofman, koji u istom prostoru ima urarski obrt i kiosk. Ističe da njemu sve ovo nema smisla.
Kako sakriti cigarete?
I on i Strenja su rekli da misle da ove mjere neće napraviti neki znatniji pomak u smanjenju broja pušača jer oni koji žele pušiti kupit će cigarete bez obzira bile one vidljive ili ne.
U još jednom kiosku koji smo obišli imaju problema s načinom kako zakamuflirati cigarete i duhanske proizvode te ih sakriti od očiju kupaca. Ovdje su napravili svojevrstan pano iza kojeg se cigarete “skrivaju”.
Trgovkinji ovog kioska, koja je htjela ostati anonimna, također nije jasno što se htjelo postići ovom odlukom. Kazala je da joj nije jasno zašto se cigarete zabranjuju na ovakav način, a alkohol, koji je jednako štetan, prodaje se i izlaže u neograničenim količinama. I njoj ovakav način rada komplicira posao jer ne može pokazati kupcu koje ima cigarete već mu ih može dati tek nakon što ih on zatraži.
U kioscima Tiska izgleda još nisu čuli za ovu odluku jer su u nekoliko kioska cigarete još uvijek na vidljivu mjestu. Trgovkinja u kiosku Tiska nam je rekla da ništa ne smije komentirati, ali da nisu dobili nikakvu odluku iz uprave tvrtke da sklone cigarete. Tisak nije jedini koji se ne pridržava ove odluke pa je tako još uvijek moguće u brojnim trgovinama naići na cigarete na lako vidljivim mjestima.