Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Cilj je 11. rujna stići pred Crkvu hrvatskih mučenika

05.09.2010. 22:00
Cilj je 11. rujna stići pred Crkvu hrvatskih mučenika


Cilj hodočasnika je stići 11. rujna pred Crkvu hrvatskih mučenika u Udbini i tako odati počast svim hrvatskim mučenicima i onima koji su ugradili svoje živote u slobodu Hrvatske
Sedamnaest hrvatskih branitelja, članova Udruge pripadnika Središta gardijskog za specijalističku obuku dočasnika Damir Tomljanović Gavran iz Zadra zajedno sa suborcima iz drugih hrvatskih braniteljskih udruga, u subotu su započeli sedmodnevno hodočašće u Udbinu. Branitelji su hodočašće započeli u Krivom Putu, nedaleko od Senja i to nakon polaganja vijenaca na grob Damira Tomljanovića Gavrana. Dan prije, branitelji su se okupili na svetoj misi, a krunice im je blagoslovio župnik Richard Pavić. Cilj hodočasnika je stići 11. rujna pred Crkvu hrvatskih mučenika u Udbini i tako odati počast svim hrvatskim mučenicima i onima koji su ugradili svoje živote u slobodu Hrvatske. Hodočašće je podijeljeno u sedam etapa, a svaka je nazvana po jednoj od postrojba HV-a iz Domovinskog rata ili po udruzi koja sudjeluje u hodočašću. Očekuje se da će, dan prije dolaska na odredište, Gavrani postaviti spomen-ploču u kapelici podno Tulovih greda, na mjestu pogibije Damira Tomljanovića Gavrana.
 


Prva dionica posvećena poginulim “Tigrovima”


Prva dionica posvećena je svim poginulim pripadnicima 1. GBR tijekom Domovinskog rata. Ime “Tigrova” gradilo je 10-ak tisuća pripadnika. U vojarni “Croatia” u Zagrebu podignut je spomenik u spomen na 363 poginula pripadnika, sudbina osmorice nestalih pripadnika još uvijek je nepoznata, 201 “Tigar” prošao je torture neprijateljskih logora, a u izravnim borbama ranjeno je 1.711 pripadnika “Tigrova”.