Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Do vode samo preko suda

05.09.2010. 22:00
Do vode samo preko suda


Spor između Hrvatskih voda i izvođača, Bechtela, Strabaga, Montmotaže, vrlo lako bi mogao doći i na sud. Do tada će i dalje biti problema s vodoopskrbom Zemunika, Smokovića, Poličnika, Suhovara, Posedarja i, dakako, Podgradine
Zbog pitke vode u općini Posedarje, moglo bi se reći, vlada “predratno” stanje. Burna deveta sjednica Općinskog vijeća dodatno je posvađala vladajuće vijećnike HDZ-a i vijećnike oporbe kojim su se pridružili i promatrači iz Podgradine. Pritom je još jednom aktualiziran problem vodoopskrbe općinskog naselja Podgradina, ali i gotovo cijelog tzv. Istočnog vodovodnog pravca u koji su dosad uložene stotine milijuna kuna. Nezamislivo je da u 21. stoljeću žitelji u zadarskom zaleđu nemaju vodu iz vodovodnih slavina. A sve, moglo bi se reći, zbog vodospreme u Zemuniku Donjem.
Vodovod d.o.o. Zadar još nije preuzeo vodoopskrbni cjevovod u Podgradini. Razlog je tehničke prirode. Vodospremnik Zemunik Gornji, jedan od temeljnih objekata Istočnog pravca, nije u funkciji, nije pušten u rad. Bit će čim dobijemo sve potrebne papire. Kada će to biti zasad nam, nažalost, još nije poznato, govori Hrvoje Patrk, direktor zadarskog Vodovoda.
Iako se milijuni državnog novca troše kako bi žitelji Zadarske županije konačno došli do civilizacijske potrebe za vodom, zbog nesporazuma između naručitelja i izvođača radova na vodospremi u Zemuniku objekt nije predan investitorima. Spor između Hrvatskih voda i izvođača, Bechtela, Strabaga, Montmotaže, vrlo lako bi mogao doći i na sud. Do tada će i dalje biti problema s vodoopskrbom Zemunika, Smokovića, Poličnika, Suhovara, Posedarja i, dakako, Podgradine.
Primarni cilj Vodovoda je prodati što više vode. U ovakvoj situaciji, međutim, za opskrbu Podgradine s vodom trebalo bi znatnije povećati tlak u magistralnom cjevovodu Zrmanja – Zadar. No povećanje tlaka moglo bi izravno ugroziti vodoopskrbu grada Zadra što nikako ne smijemo dopustiti, poručuje Patrk.
Regionalni sustav zahvaća vodu iz pet bunara (Bunari 4 i 5, Jezerce, Boljkovac i Oko), dva izvora (desnoobalni izvori rijeke Zrmanje i Golubinka) i izravno iz rijeke Zrmanje (površinski zahvat na lokaciji Berberova buka koji se koristi samo tijekom ljetnih mjeseci), dok mjesni vodovodi zahvaćaju vodu iz deset izvora i tri bunara.
Podgradina je povremeno tijekom ljeta u cjevovodima imala dostatno vode, jer je bilo dovoljno vode na izvorima u Golubinki, Boljkovcu i na bunarima u Bokanjcu. Lokalni izvori na Golubinki, Boljkovcu i Bunarima 4 i 5 u Bokanjcu su “presušili”, nivo vode je pao ispod jednog metra i sada Podgradina nema vode. Optimalno rješenje za vodoopskrbu Podgradine je puštanje u rad vodospremnika u Zemuniku Gornjem, objašnjava Patrk.
Voda je ovdje istinska rak rana, veliki kamen smutnje između općine i Podgradine. Iako je u općini u nekoliko posljednjih godina u vodovodizaciju uloženo više od 35 milijuna kuna i u zemlju položeno više od 75 kilometara cijevi, ovdje vodoopskrba i dalje ostaje prioritet nad svim općinskim prioritetima.
 


Šarić: Općina radi sve kako bi i mještani Podgradine napokon dobili vodu


Zbog 10-ak mještana Podgradine prividno se stječe dojam o sukobu između Posedarja i Podgradine. To ni u kojem slučaju nije točno, poručuje Marko Šarić, predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a.
Općina radi sve kako bi i mještani Podgradine napokon dobili vodu. No oporba nas stalno proziva da smo “lopovi koje treba odmah uhititi i zatvoriti”. Ovim putem javno pozivam sve relevantne institucije, državno odvjetništvo, policiju i USKOK, da utvrdi tko je lopov i tko se to nakrao od početka Domovinskog rata do danas. Neka odgovara tko je lopov. Kriminal ima i ime i prezime, najlakše je vikati “držit’ lopova”, kaže Šarić.
Ne podržavam ni rušilačke metode oporbe koja radi slučaj od svega i svačega, o vodovodizaciji, nogometnom igralištu, dječjem vrtiću, poslovnoj zoni Posedarje – Slivnica i drugim projektima stvarajući pritom razdor među općinskim žiteljima. Pritom se kao u ovom slučaju koristi i mještanima Podgradine koji su u svojstvu promatrača na sjednicama Općinskog vijeća. Svojevrsnim socijalističkim metodama su se tijekom sjednice rušile stolice, lupalo nogama. Pritom se neargumentirano optužuje i prijeti zatvorom. Pojedinci su na sjednicu Vijeća došli i u alkoholiziranom stanju. Da nije istinito bilo bi, zaista smiješno, zaključio je Marko Šarić.




 


Juričević i Podgradinjani nikako na “zelenu granu”


Cilj nam je u svaku kuću dovesti vodu. Voda iz vodovodne mreže omogućila bi ljudima da kvalitetnije žive. Štoviše, vodoopskrbom bismo riješili mnoge probleme, kako one primarno životne, tako i gospodarske. No mi sada dolazimo u jednu apsurdnu situaciju da nam kroz cijelu Podgradinu prolazi vodoopskrbni cjevovod, za koji smo dobili uporabnu dozvolu kao i za vodospremnik na podgradinskog Gradini, a žitelji Podgradine još nemaju vode, ni na hidrantima a kamoli na kućnim slavinama, jada se posedarski načelnik Ivica Juričević.
Svi potrebni papiri, građevinska i uporabna dozvola su ishođeni. Sad je sve u rukama zadarskog Vodovoda. U projekt vodovodizacije Podgradine uloženo je 11 milijuna kuna i postavljeno 3,2 kilometra glavnog cjevovoda i 10,5 kilometara mjesne vodovodne mreže. Iako smo neprekidno u “akciji” za rješavanje ovog krucijalnog problema, zaista je neshvatljivo i nadasve nepravedno da naši Podgradinjani i dalje nemaju vodu, zaključio je Juričević.