Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Ivo Sanader ukidanje zaštite smatra kaznom

05.09.2010. 22:00
Ivo Sanader ukidanje zaštite smatra kaznom


Odbjegli premijer smatra kako su ga pisanim putem morali informirati da je ostao bez zaštite i to barem tjedan dana unaprijed kako bi se mogao pripremiti
Nakon što je dvadesetak dana izbivao iz zemlje, bivši premijer Ivo Sanader u četvrtak se vratio u Zagreb, a navečer istog dana iz medija je doznao da mu Ministarstvo unutarnjih poslova ukida status štićene osobe. O tome je, naime, javnost, a tako posredno i Sanadera, izvijestio ministar Tomislav Karamarko. Tek naknadno iz MUP-a su telefonski nazvali Sanadera kako bi mu priopćili da više ne uživa državnu zaštitu.
“Radi se doista o presedanu. Sanaderu je 1. srpnja produljena zaštita, a onda mu je naprasno ukinuta i o tome je on doznao iz medija. Sanader smatra kako su ga pisanim putem morali informirati da je ostao bez zaštite i to barem tjedan dana unaprijed kako bi se mogao pripremiti. Zato je ogorčen na Karamarkovo ponašanje”, doznajemo iz krugova bliskih Sanaderu.
Nema pisane odluke
Naš izvor u Ministarstvu unutarnjih poslova tvrdi da prema propisima to Ministarstvo nije niti dužno sastaviti pisanu odluku o prestanku štićenja osoba, pa i kad se radi o bivšem premijeru. Isti izvor zaključuje kako je Sanaderova “kuknjava” što je za cijelu stvar saznao iz medija zapravo baš lijepa gesta prema svim onim ljudima koji su ga cijelo ovo vrijeme štitili. Inače, pisanu odluku kojom bivši premijer gubi pravo na tjelesne čuvare i povlastice koje s njima dolaze u “paketu”, Sanader možda dobije od Vlade.
Skidanje Ive Sanadera s liste štićenih osoba državnom je proračunu uštedjelo bitnu svotu novaca. Naime, prema MUP-ovim procjenama, samo do kolovoza ove godine na osiguranje odbjeglog premijera potrošeno je oko 800.000 kuna poreznih obveznika.
Nije bilo incidenta
Otprilike trećina tog iznosa odlazila je na tjelesne čuvare, a ostatak na troškove goriva i održavanje vozila s kojima je Sanader znao potegnuti i do Austrije, kao što je to učinio prošli tjedan. Proceduru postupka objasnio nam je jučer Krunoslav Borovec, glasnogovornik MUP-a.
– O prestanku statusa štićenih osoba odlučuje se prema sigurnosnoj procjeni koju obavlja Sigurnosno-obavještajna agencija, a u ovom slučaju zaključeno je kako Ivi Sanaderu ne prijeti opasnost za osobnu sigurnost, tumači Borovec, dodajući kako u proteklom razdoblju u kojem je bivši premijer štićen nije došlo niti do jednog incidenta. Međutim, kako neslužbeno doznajemo, Sanader je uvjeren kako ga Banski dvori ukidanjem statusa štićene osobe zapravo kažnjavaju zbog njegovog pojavljivanja na političkom seminaru u austrijskom Alpbachu čime se ponovno izborio za medijski prostor.
 


Kraljević: Ako hoće osiguranje, neka si plati zaštitare


Iskusni kriminalist Marijan Kraljević King ne smatra da su se u ovom slučaju u MUP-u ponijeli neprofesionalno, jer su postupali prema procjeni sigurnosne službe.
– Premijer je dobrovoljno otišao s državničke funkcije i uopće ne vidim iz kojeg razloga bi ga više trebalo štititi našim novcima. U ovoj državi ima ljudi koji prije njega zaslužuju zaštitu, a nemaju je. Prema tome, kako si je prostro, neka tako i legne. Ako smatra da mu treba osiguranje, u Hrvatskoj postoji obilje zaštitarskih tvrtki, pa neka ih plati, oštro komentira Kraljević.