Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Maturanti, krenite već danas!

05.09.2010. 22:00
Maturanti, krenite već danas!


Učenički žamor se ponovno mogao čuti dvorištem ispred zgrade u kojoj su smještene četiri srednje škole – dviju gimnazija, Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, te Prirodoslovno-grafička škola. Ljeto je privedeno kraju, s njime i visoke temperature, a prvi dan škole u jutarnjim satima obilježila je i kiša. Ipak, da skok s plaže u školske klupe ne bi bio toliko drastičan, pobrinula se uobičajena školska procedura koja je, primjerice, prvog dana učenike u gimnaziji Jurja Barakovića zadržala samo dva škola sata. U osam sati održana je školska sjednica, a učenici su školu počeli pristizati u devet i deset sati, ovisno o razredu kojem pripadaju. Slična praksa vlada i u drugim školama.
Osim posjeta u skraćenom obliku, učenici gimnazije Jurja Baraković svoju školu su danas zatekli i u novom ruhu:
– Sve donedavno bili smo u dimu i prašini. Škola je prošla kroz velike radove, kompletno su obnovljene instalacije, spuštani su stropovi, mijenjani su parketi, obnovljene telefonske, strujne, protupožarne te internet instalacije i sad možemo reći da je škola primjerena 21. stoljeću, kazao je ravnatelj Ranko Artuković, ujedno poželjevši svojim učenicima ugodan početak nastave u novom ruhu, puno uspjeha u učenju i radu, ali i da se odgovorno odnose prema školskoj imovini.
Njegovi učenici prvog dana škole imali su dva školska sata. U sklopu uvodnog sata pročitani su im pravilnici o ocjenjivanju i kućnom redu, kao i popis učenika, što predstavlja standardnu proceduru. Što se tiče novopridošlica, njih je u gimnaziju Jurja Barakovića pristiglo 144, a nastavu će pohađati u pet prvih razreda – četiri razreda općeg usmjerenja, te jedan prirodoslovnog.
Živo je bilo i u Gimnaziji Vladimira Nazora. Ove godine tamo je u šest razreda upisano oko 177 učenika. Kao i u drugim školama, i s njima je danas održan uvodni sat u sklopu kojeg su upoznati s pravilima škole:
– Jasno, bila je gužva, svi smo se zaželjeli škole. Prvi dan učenici su primili informacije o knjigama, rasporedu te školskoj godini. Bilo je dugo, toplo ljeto, vjerujem da su se svi odmorili i da su djeca spremna za školu. Najbitnije je da ljudi dođu odmorni i zadovoljni pa će tako vladati i potpuna sinergija između profesora i učenika, kazao je ravnatelj ginmazije Vladimira Nazora Rade Šimičević.
Tijekom ljeta i gimnazija Vladimira Nazora prošla je kroz sitne popravke, a kupljeno je i nešto nove opreme:
-Sve što je potrebno u školi i postoji. Nastava je zastupljena stručno i onaj tko želi može dobiti sve što mu treba da bi postigao bolje rezultate, kazao je Šimičević, ujedno poručivši učenicima kako je škola odgojno-obrazovna ustanova u kojoj se stječu određene sposobnosti, ali i moralne vrijednosti koje su puno vrijednije od svih materijalnih dobara, te ukoliko one imaju prednost i djeca će puno sretnije odrastati u materijaliziranom svijetu:
– Škola će se truditi u svakom smislu zadovoljiti njihove potrebe kako im ne bi bila teret, već mjesto radosti i druženja. No, tu su i obaveze koje se postavljaju pred svih nas, kako učenike tako i profesore, kazao je Šimičević apelirajući posebno pritom na maturante koji bi odmah trebali početi raditi na usvajanju znanja kako bi postigli dobar uspjeh na državnoj maturi te tako upisali i željeni fakultet.