Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Restoraterima tanak komadić “trurističkog kolača”

05.09.2010. 22:00
Restoraterima tanak komadić “trurističkog kolača”


Većinu su činili pansionski gosti koji su najviše trošili po velikim trgovačkim centrima i sami pripremali hranu. Osim trgovačkih lanaca profitirali su još i ugostiteljski objekti s brzom hranom te kafići. Mislim da dovoljno govori to što je ove godine na Poluotoku otvoreno čak 7 ili 8 objekata s brzom hranom, a tek jedan restoran, kazao je Stipe Knežević
Iako je svaki razgovor o ovogodišnjoj turističkoj sezoni prepun superlativa, ponajviše kad je riječ o rastu broja turističkih noćenja, a turizam se spominje kao svijetla točka hrvatskog gospodarstva, razloga za zadovoljstvo, nažalost, nemaju baš svi turistički čimbenici.
Naime, unatoč većem “muvingu”, zadarski restorateri nisu zadovoljni zaradom od sezone.
– Gostiju je bilo puno, ali im je kupovna moć bila evidentno slabija nego prijašnjih godina. To su uglavnom pansionski gosti koji su najviše trošili po velikim trgovačkim centrima i sami pripremali hranu. Profitirali su i ugostiteljski objekti s brzom hranom i kafići. Mislim da dovoljno govori to što je ove godine na Poluotoku otvoreno čak 7 ili 8 objekata s brzom hranom, a tek jedan restoran, kazao je Stipe Knežević, dopredsjednik hrvatske Udruge restoratera i predsjednik Obrtničke komore Zadarske županije.
Skuplji artikli poput riba, rakova, školjaka i steakova, dodaje Knežević, išli su poprilično slabo.
Dio razloga za to naš sugovornik vidi u slabijem dolasku talijanskih gostiju, tradicionalno najboljih restoranskih potrošača.
– Talijani su također pogođeni recesijom pa su smanjili odlaske na ferragosto. Ono što nas u neku ruku spašava jesu niskotarifni avionski letovi kojima je Zadar povezan s Velikom Britanijom i skandinavskim zemljama. Gosti iz ovih krajeva solidni su potrošači i imaju kulturu odlazaka u restorane. Kod nas im se posebno sviđaju cijene koje su višestruko niže nego u njihovim zemljama. No problem s letovima je što počinju relativno kasno. Ove je godine to bilo 1. lipnja. Da se počelo mjesec dana ranije, bilo bi daleko bolje. No, nadamo se da će nam ovi gosti barem nešto produžiti sezonu, navodi Knežević te dodaje da se on i njegovi kolege pribojavaju zime.
– Kako preživjeti zimu? Dolazimo na razmišljanje da stavimo ključ u bravu na određeni period. Sigurno je da će se tijekom zime poslovati s minusom i pitanje je koliko ćemo se moći ‘pokriti’. Osobno sam prošle godine prvi put, i to trideset godina nakon što je otvoren, svoj restoran bio primoran zatvoriti na tri mjeseca. Naime, i prošla je sezona po zaradi podbacila. Bila je lošija od preklanjske, a ovogodišnja je gora i od lanjske. To baš i ne ostavlja razloga za optimizam, zaključuje Stipe Knežević, dodavši da treba priznati da je sezona ipak bila bolja od onog čemu su se restorateri nadali ili, bolje reći, od onog čega su se bojali.