Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

U školu u pratnji kiše

05.09.2010. 22:00
U školu u pratnji kiše


Strah, iščekivanje, trema, znatiželja i radost mješali su se na dječjim licima dok su s nestrpljenjem čekala ulazak u školske klupe i upoznavanje sa učiteljicama i novim školskim prijateljima


U prvi dan škole danas je prvašiće u njihove roditelje ispratila i kiša. Ipak hladno i kišno vrijeme nije omelo prvaše da uživaju U jednom od najvažnijih dana u svom životu.
Strah, iščekivanje, trema, znatiželja i radost mješali su se na dječjim licima dok su s nestrpljenjem čekala ulazak u školske klupe i upoznavanje sa učiteljicama i novim školskim prijateljima. Na djeci se mogla vidjeti pomno odabrana odjeća i obuća, sve je bilo na svom mjestu, kako bi se ostavio što bolji dojam na učitelje i buduće prijatelje. Ni roditelji nisu bili ništa manje uzbuđeni od svojih mališana. Na njihovim licima se uz uzbuđenje mogla iščitati i lagana nervoza te strepnja kako će se njihova djeca snaći i uklopiti u školu, te hoće li im se svidjeti. Na prvom koraku u školski život djecu su došli bodriti roditelji, od kojih su brojni otišli s posla kako bi mogli biti podrška svojim mališanima.
Smiljevac: Upisan 91 prvašić
Bez obzira na to je li prvašić prvo dijete koje je krenulo u školu ili već imaju školske djece roditelji osjećaju jednak strah, iščekivanje, nervozu.
 – Ovo nam je drugo školsko dijete i opet smo nervozni i imamo tremu kao i kad se prvo upisivalo u školu, rekao je jedan tata koji je došao otpratiti svoje dijete u školu Smiljevac. Kaže kako je dijete s nestrpljenjem isčekivalo početak škole, ali i da ima malu tremu jer ne zna što ga čeka. U školu Smiljevac ove je godine prema podacima Ureda državne uprave Zadarske županije upisan 91 učenik u prve razrede. Njih i njihove roditelje je prilikom dolaska u školu pozdravio ravnatelj škole Bernard Kotlar te im je poželio da sa zadovoljstvom dolaze u školu te zadovoljni odlaze svojim kućama. Ravnatelj Kotlar se zahvalio roditeljima što su odabrali školu Smiljevac za školu u kojoj će se njihovo dijete obrazovati i odgajati.
Nakon pozdravnog govora ravnatelja djeci su predstavljene učiteljice s kojima će provesti sljedeće četiri školske godine, a potom su iz galerije predvorja po njima prosuli leptiriće, koji su bili svojevrsna ulaznica u razred. Nakon što je svako dijete dobilo leptirića novopečeni učenici i roditelji zajedno s učiteljicama krenuli su u svoje učionice.
U osnovnu školu Krune Krstića upisano je dva prva razreda i ove su prvašiće u njihovim razredima dočekale učiteljice, a prigodno ih je pozdravila i ravnateljica Jasmina Matešić. Zaželjela im je dobrodošlicu i poželjela im je ugodno školovanje. I ovi učenici i roditelji su sa strepnjom i iščekivanjem ušli u školski život, ali i s nadom da će školovanje proći bez problema.
Dobrodošlica starijih učenika
U OŠ Petar Preradović ove su godine upisali tri razreda prvaša koje je prije početka njihovog školovanja pozdravio ravnatelj Mile Marasović.
– Dobro došli u školu. Ovaj dan, svoj prvi školski dan, za vas će biti nezaboravan i pamtit ćete ga do kraja svog života. Želim da vam bude ugodno u našoj školi i da lijepo učite i odgajate se, zaželio je okupljenoj djeci i roditeljima ravnatelj i najavio prigodni program. Novim učenicima svoje škole stariji su učenici priredili dobrodošlicu kroz ples, a potom su ih učiteljice odvele u razrede. I u ovoj školi prvašići su bili uzbuđeni, osjećali su tremu, a mogla se vidjeti pokoja suza od onih manje hrabrih.
Velik broj roditelja nam je rekao kako su djeca s veselim isčekivanjem dočekala početak škole. Neka djecu su tijekom ljeta već pregledala školske udžbenike, a neka su čak i riješavala zadatke. I ovdje su se razni osjećaji mješali na licima djece i roditelja. Strepnja i ponos sjali su s roditeljskih lica dok su gledali su dječicu kako odlaze u vrsti za svojom učiteljicom i postaju školska djeca.


 OPREZ, UČENICI NA CESTI




S početkom nove školske godine počinje i akcija “Sigurno i vješto u prometu”. MUP i HAK podsjećaju vozače na tisuće mališana koji će – pječačiti do škole i izlagati se opasnostima koje vrebaju u prometu. Za našeg obilaska pred svakom školom bio je i jedan policajqac koji je vozače upozoravao na oprez u blizini škola.