Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Zadržati dušu Karme i Uvale Bregdetti

05.09.2010. 22:00
Zadržati dušu Karme i Uvale Bregdetti


Za Karmu je važno donošenje urbanističkog plana, a naš stav i vizija Karme su već jasni i poznati. Ne dopuštamo da se tamo grade zgrade, samo obiteljske kuće. Uređenje i gradnja na Karmi moraju biti takvi da ona zadrži svoju dušu, ističe Bailo
Predio Arbanasi je jedan od najstarijih kvartova u Zadru, naseljen prije tristotinjak godina, a na području današnjeg mjesnog odbora Arbanasi živi oko 3.500 ljudi. Sve do danas, Arbanasi su sačuvali bogatu povijesnu i kulturnu baštinu.
S godinama su se Arbanasi širili, a male kalete su postajale sve šire i veće. U Mjesnom odboru se stalno radi na “popravcima” i nadogradnji kvalitete života na tom području, uz stalnu pažnju da se zadrži originalna duša mjesta.
Društvo Bregdetti želi Uvalu Bregdetti
Uz to, kako kaže Dino Bailo, predsjednik Mjesnog odbora Arbanasi, ništa se ne radi mimo želja mještana.
– U Mjesnom odboru je nas pet članova iz HDZ-a, jedan iz SDP-a i jedan iz HSP-a i suradnja je uvijek odlična. Uvijek slušamo i želje građana, a za važnija pitanja, kao što je na primjer utjecaj urbanističkog plana grada Zadra na Arbanase, održat ćemo javnu raspravu s mještanima kako bismo dali svoje mišljenje i odlučili o najboljem rješenju koje odgovara većini. Sve su to koraci prema što boljem razvoju, a dinamika ovisi o financijskim prilikama, kazao je Bailo.
Kako kaže, postoji nekoliko točaka u Arbanasima koje su u zadnje vrijeme njihovi prioriteti – šetnica Karma, arbanaški trg, Uvala Bregdetti i Punta Bailo.
– Za Karmu je važno donošenje urbanističkog plana, a naš stav i vizija Karme su već jasni i poznati. Ne dozvoljavamo da se tamo grade zgrade, samo obiteljske kuće. Treba se paziti i na gustoću naseljenosti. Ne smije biti pregusto da ne bi došlo do prometnih kolapsa. Uređenje i gradnja na Karmi moraju biti takvi da ona zadrži svoju dušu, govori Bailo.
Nadalje, jedan od planova jest i da Športsko ribolovno društvo Bregdetti preuzme upravljanje Uvalom Bregdetti.
– Društvo je predalo zahtjev za upravljanjem tom lučicom kako bi ona ostala “domaća” i služila uglavnom mještanima koji tamo imaju vezove za brod. Ionako su tu lučicu osamdesetih godina izgradili sami mještani, ističe Bailo.
Uz to, najavljuje i uređenje Punte Bailo, s tuševima, kabinama i toaletom te popratnim sadržajem, kakve jedna gradska plaža treba imati.
Mjesni odbor Arbanasi prije nekoliko mjeseci zahtijevao je sadržaje za malu djecu. Zahtjev je ispunjen te se sad na Putu Klementa u šumici uz more svakodnevno igraju mnogobrojna arbanaška djeca. U blizini je i dječji vrtić pa je dječje igralište često krcato. Mjesni odbor zato traži od grada pojačane sadržaje, još nekoliko dječjih zabavnica za to igralište.
Vratiti nogomet na Arbanase
Jedan od važnijih koraka u cilju razvoja i bolje kvalitete života napravljen je nedavno, a radi se o postavljanju kanalizacije u stari dio Arbanasa.
– To je bila prva faza uređivanja tog dijela infrastrukture, a ujedno i najteži dio posla. Radi se o teško dostupnim, uskim uličicama pa su se radovi izvodili s mini bagerima. Slijedi druga faza, od starog dijela prema Punti Bailo, što će biti puno lakše izvedivo. No zbog novca se još uvijek ne zna kad će radovi početi. Po mojoj procijeni, polovicom sljedeće godine. Bitno je naglasiti da se, uz kanalizaciju, postavlja kompletno nova infrastruktura – vodovodne cijevi, vlačne cijevi za telefonske kabele, što se zadnji put radilo sedamdesetih godina. Uskoro će se napraviti i nova centrala za DTK sustav, kaže Bailo.
Jedan od većih projekata u Arbanasima u zadnje vrijeme je sanacija stare škole u kojoj je danas ogranak Gradske knjižnice i Zavičajna zbirka zadarskih Arbanasa te prostorije Društva zadarskih Arbanasa, kako kaže Bailo, zaslužnih za njegovanje arbanaške kulture.
– Nedavno smo obnovili prostorije Mjesnog odbora. Njih koriste i pjevačka društva Pieta i Donat, ŠRD Bregdetti te arbanaški umirovljenici. Imamo i nogometni klub Arbanasi, nekadašnji Omladinac, koji koristi igralište preko puta autobusnog kolodvora. Želja nam je, a uskoro ćemo i pokrenuti tu inicijativu, da se NK Arbanasi vrati na igralište u Uvali Bregdetti koje je nekada postojalo. Potrebno ga je obnoviti, kako bi tamo bio mali sportski centar, kaže Bailo te ističe da će uskoro, uz predočenje starih fotografija nekadašnjeg igrališta koje je bilo na tom mjestu, od Grada tražiti obnovu.
Kako ističe, u Arbanasima nikad nije dosadno, uvijek ima nekih događanja i druženja, a većinom je sve okrenuto prema središnjem događaju, slavnom Arbanaškom čudu.