Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Bogati fond od oko 300 naslova

05.09.2011. 22:00
Bogati fond od oko 300 naslova


Izložba sadrži brojna djela koja se odnose na razdoblje od 1797. do 1814. godine na talijanskom, hrvatskom i francuskom jeziku, a u katalogu je donesen popis od oko 300 naslova knjiga, rukopisa, periodika i zemljopisnih karata


Nakon ljetne  stanke Znanstvena knjižnica Zadar jučer je u podne  priredila i svečano predstavila izložbu “Francuska  uprava u Dalmaciji u fondu  Znanstvene knjižnice Zadar”. Izložba je postavljena u  izložbenoj dvorani, a zajedničkim su je naporima organizirali Knjižnica i Hrvatsko-francuska udruga  Zadar. Posebni gosti otvorenja izložbe bili su članovi  francuske udruge “Le Souvenir Napoleonien” s čijim je  turističkim posjetom Zadru  ono i usklađeno.
Kao autorica izložbe i urednica opsežnog kataloga  (opširan tekst u katalogu je  napisao povjesničar prof. dr.  sc. Josip Vrandečić) goste je  pozdravila Milenka Bukvić,  viša knjižničarka Znanstvene knjižnice:
– Drago nam je što imamo  prigodu upoznati javnost s  dijelom periodike, zemljopisnih karata i monografija  iz našeg bogatog fonda što  se odnose na ovu temu. Dovoljan je i letimičan pogled  na naše kataloge da bismo  uvidjeli kako knjižnica raspolaže brojnim djelima koja  govore o ovom periodu francuske, talijanske i hrvatske  povijesti. Najvažnija misija  Knjižnice – čuvanje, obrada,  vrednovanje i davanje na  korištenje pisane kulturne  baštine – sadržana je u ovoj  izložbi. Realizirajući ovu  izložbu htjeli smo osvijestiti  javnost o postojanju ove  građe, valorizirati kulturne  vrijednosti i promovirati  uzajamno upoznavanje povijesti, korijena i kulturnih  vrijednosti zajedničkih svim  europskim narodima. Nadasve, željeli smo promovirati građu koja govori o  utjecaju Napoleonove vladavine na povijesni razvoj  suvremene Hrvatske i Europe u cjelini.
Nadalje je Bukvić kazala  kako izložba sadrži brojna  djela koja se odnose na razdoblje od 1797. do 1814.  godine na talijanskom, hrvatskom i francuskom jeziku te kako je u katalogu  donesen popis od oko 300  naslova knjiga, rukopisa, periodika i zemljopisnih karata.
Na otvaranju izložbe bili  su prisutni članovi francuske udruge “Le Souvenir Napoleonien” predvođeni  Christianom Fileauxom,  predsjednikom Udruge koji  se ovom prigodom na francuskom jeziku obratio gostima. Udruga je osnovana  1937. godine i najznačajnija  je europska udruga takve  vrste, a bavi se izučavanjem  i popularizacijom onoga što  se nakon Francuske revolucije odnosi na povijest  Carstva pod Napoleonom.
U ime jednog od suorganizatora riječ dobrodošlice je uputio i Nenad Zekanović, predsjednik Hrvatsko-francuske udruge Zadar.
Izložba je podijeljena na  osam cjelina: Povijest Francuske i Dalmacije; Djela Napoleona, Marmonta; Dandola i djela o njima; Usporedba razvoja dvaju jezika: Francuskog i Hrvatskog; Napoleonovi zakoni;  Promet, gospodarstvo, kartografija, putovanja; Francuske i zadarske periodičke  publikacije; Suvremena djela o francuskoj upravi u  Dalmaciji; Službeni proglasi.