Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Hosteli i mali hoteli budućnost dugootočnog turizma

05.09.2011. 22:00
Hosteli i mali hoteli budućnost dugootočnog turizma


Veliki je pomak to što sezona više ne završava 15. kolovoza, kao što je to bilo prije dvije godine, te je produžena na rujan. Ove sezone bilo je više turista koji su manje trošili. Čini mi se da se radi o gostima koji su jedva skupili novac za ljetovanje pa su stigavši na odredište pažljivo motrili svaku kunu pazeći da je ne potroše, kazuje Čarić


Početak rujna vrijeme je zbrajanja rezultata minule turističke sezone. No zbog visokih temperatura i ugodnog vremena  i posezona obećava da će se  na zadarskim otocima gosti  zadržati još neko vrijeme.  Kako nas je informirala direktorica TZ Dugi otok Ivana Čarić, prošle godine u  produženju turističke sezone pomogle su regate u rujnu  i listopadu, a tako će vrlo  vjerojatno biti i ove godine.
– Veliki je pomak to što  sezona više ne završava 15.  kolovoza, kao što je to bilo  prije dvije godine, već je produžena i na rujan, govori  Čarić koja, osvrćući se na  dosadašnji tijek sezone, konstatira da je turista bilo više,  ali su trošili manje nego lani.
– Čini mi se da se radi o  turistima koji su jedva skupili novac za ljetovanje, a  onda su stigavši na odredište  pažljivo motrili svaku kunu  pazeći da je ne potroše, kazuje Čarić.
Kolovoz je i ove godine bio  rezerviran za Talijane, a novitet je bio dolazak turista iz  sjeverne Europe. Tome su  najviše pridonijele niskotarifne linije Ryanaira.
– Tako su nam stigli turisti,  zaljubljenici u prirodu, koji  bi ostali dva do tri dana te bi  obišli cijeli otok, a uza sve to  dobro bi potrošili unajmljujući prijevozna sredstva, govori direktorica TZ Općine  Sali.
Za ljetovanje na Dugom  otoku uglavnom se odlučuju  osobe starije životne dobi te  mlade obitelji s djecom. Lijepo uređene i pristupačne  plaže idealne su za djecu i  osobe starije životne dobi.
Na Dugi otok ove su se  godine nakon nekoliko godina izbivanja vratili i gosti  iz Njemačke. Razlog njihova  povratka Čarić vidi u tome  što su se vjerojatno zasitili  ljetovanja u europskim turističkim središtima kao što  je Grčka. U strukturi gostiju  ovog su ljeta brojni bili i  domaći gosti kojima je svojstveno da dosta troše, ali isto  tako vole kvalitetan  smještaj. Najčešće u hotelu  “Božava” koji nosi četiri zvjezdice.
Zanimljivi su i Francuzi  koji ne traže tijekom ljetovanja samo more i sunce, već  aktivni odmor obogaćen  sportskim aktivnostima. Po  tom pitanju Dugi otok prednjači s uređenim biciklističkim stazama i spiljom  “Strašna peć” koju turisti  mogu posjetiti.
S obzirom na broj turista  koji dolaze na Dugi otok,  sigurno je da su otoku potrebni veći smještajni kapaciteti, odnosno manji hoteli i  hosteli. Idealnu priliku direktorica TZ-a vidi u otvaranju hostela u starim i napuštenim školskim zgradama kojih na otoku ima sedam. Inače, sve su ove zgrade u vlasništvu Općine Sali.  
Prošle godine u posezoni  najbrojniji su bili gosti iz  Austrije, potom iz Njemačke, Slovenije i na kraju  Česi. Vjerujemo, ističe  Čarić, da će i ove godine  poredak gostiju biti isti. To  što su Česi na posljednjem  mjestu, Čarić kazuje da je  vjerojatno stoga što je trajektni prijevoz vrlo skup.