Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

HSLS traži hitan zakon o zaustavljanju MOL-a

05.09.2011. 22:00
HSLS traži hitan zakon o  zaustavljanju MOL-a


Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor zatražio je  jučer da Vlada hitno u saborsku proceduru pošalje Zakon o  zaštiti interesa Republike Hrvatske u Ini kojim bi se privremeno spriječilo da bilo tko postane većinski vlasnik te  naftne kompanije.
– U ovom trenutku nije nacionalni interes Hrvatske da MOL  osvoji 50 posto vlasništva u Ini. Još prije šest mjeseci HSLS  je tražio donošenje takvog Zakona. Njegovim donošenjem  privremeno bi se zaštitilo Inu do okončanja sudskih postupaka vezanih za  Inu, ali i Vladi bi se  dalo vrijeme da donese novu energetsku strategiju. Ako  se nešto hitno ne  napravi za mjesec  dana ići ćemo u  Budimpeštu da  nam se odrede cijene nafte i plina.  Vlada mora pokazati da želi zaštititi  nacionalni interes  Republike Hrvatske, rekao je Kosor.
Njegov savjetnik za  energetiku Jasminko Umičević rekao  je da je Vlada bez  jasnih objašnjenja  predala upravljačka  prava MOL-u, ali  da sve ukazuje da je kod zaključenja izmjena dioničkog  ugovora i izdvajanja neprofitabilnog dijela plinskog biznisa  bilo izvršenja kaznenih djela, odnosno da postoji osnovana  sumnja da je nekadašnji premijer Ivo Sanader primio mito.
– U slučaju da se to dokaže na sudu ti se ugovori mogu  pobijati. Mađarska je Vlada trenutno najveći pojedinačni  dioničar u MOL-u. A Ina utječe na oko 60 posto stanja u  hrvatskoj energetici, što znači da bi mađarska Vlada, ako  MOL osvoji 50 posto, mogla utjecati ne samo na energetsku, već i na generalnu gospodarsku situaciju u Hrvatskoj, rekao je Umičević. Dodao je da za ovakav zakon  postoji i uporište u europskom zakonodavstvu, odnosno u  članku 58. Ugovora o osnivanju EU koji dozvoljava privremeno uvođenje restriktivnih mjera u odnosu na slobodan  protok kapitala.
– To se može napraviti ako ima potrebe zaštititi javnu sigurnost što je vrlo široki pojam. Zbog toga ne možemo  dokučiti razloge zbog čega Vlada ne želi donijeti taj Zakon,  rekao je Umičević.