Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Povijesni neuspjeh

05.09.2011. 22:00
Povijesni neuspjeh


Hrvatska košarkaška reprezentacija završila je nastup na Eurobasketu u Litvi,  Josip Vranković i njegovi  izabranici ostat će zapisani  kao vlasnici povijesnog rezultatskog neuspjeha. Bilo  je loših utakmica, bilo je  nesretnih završnica, ali nikada do sada hrvatska se  vrsta nije kući vraćala podvijena repa već nakon prvog  kruga. Hrvatska je košarka,  dakle, dočekala i taj dan da  na Europskom prvenstvu  praktički ostane bez plasmana. Gore, ipak, ne  može!
 Sramotno otvaranje
Nije poraz od Grčke tragedija. Uostalom, Vrankovićevi izabranici u drugom  dijelu odigrali su možda i  najboljih dvadeset minuta  na prvenstvu, ali to ovoga  puta nije bilo dovoljno za  prolaz. Sramotni porazi od  Makedonije i Bosne i Hercegovine nisu mogli proći  nekažnjeno. Sramotno otvaranje sinoćnje utakmice  također.
Draper, Simon, Bogdanović, Andrić i Tomić bili su  Vrankovićev izbor na otvaranju utakmice, koja je  praktički izgubljena već u  prvih deset minuta. Ostat će  nepoznato jesu li hrvatski  košarkaši bili sputani  važnošću trenutka ili su pojedinci zarana digli ruke od  svega, ali će ostati poznato  da su se Grci poigravali u  napadu i lakoćom branili od  taktike “centaršuteva” zatvorivši reket i pokupivši sve  lopte (skok 22-13 u prvom  dijelu). Kada su Fotsisu i  družini narasla krila teško ih  je bilo zauzdati, a prednost  je samo rasla do maksimalnih 43:23 u 19. minuti.  “Prepoznatljiva hrvatska igra”  tada je u potpunosti došla  do izražaja, kao što je do  izražaja došla i dan ranije  protiv Bosne. No, to je sada  već neka druga priča.
U drugih dvadeset minuta  hrvatski su košarkaši ipak  uspjeli pokazati i drugo lice.  No, sada će pak ostati nepoznato koliko su ih Grci  neozbiljno shvatili budući  da je golema prednost polako počela kopniti.
Drugo lice
Barać, kojega je iz naftalina izvukao izbornik  Vranković, potom Draper i  suigrači, uspjeli su dobrano  uzdrmati suparnike, naročito početkom posljednje  dionice, kada su na parketu  uglavnom bili Draper, Popović, Bogdanović, Barać i  Tomić. Zaigrala se zona na  koju Grci nisu imali pravi  odgovor, a nekoliko solidnih  napadačkih akcija (brza  tranzicija) donijeli su bitno  smanjenje zaostatka  (56:60). Grci su se pribrali,  nova prijetnja uslijedila je u  39. minuti nakon trice Baraća i polaganja Tomića za  “minus tri” (63:66), no trica  Fotsisa 53 sekunde prije  kraja stvari je iznova vratila  na početak (63:69). Postojala je nada da je preokret  moguć (Popović pogađa dva  bacanja za 67:69 35 sekundi  prije kraja), ali nakon sramotnoga prvoga dijela iluzorno je bilo očekivati pobjedu, kojom bi se po tko zna  koji put zavaravala javnost.


HRVATSKA – GRČKA 69:74


ALYTUS – Alytus Arena – 2.500 gledatelja
HRVATSKA: Tomić 10 (2-3), Andrić 9 (3-4), Popović 14  (5-5), Bogdanović 4, Stipčević 2, Draper 3, Simon 11,  Markota, Rudež, Žorić 2, Barać 14 (3-4).
GRČKA: Xanthopoulos, Bourousis 11 (5-6), Zisis 9 (7-8),  Vasileiadis 17 (6-6), Calathes 9 (4-5), Fotsis 17, Papanikolaou, Mavroeidis, Bramos 2, Koufos 7 (1-2), Sloukas, Kaimakoglou 2.
Slobodna bacanja: Hrvatska 13-16, Grčka 23-27. Trice:  Hrvatska: 4-17, Grčka 9-26.
Skok: Hrvatska 39 (13), Grčka 38 (11).
 Osobne pogreške: Hrvatska 25, Grčka 20.




Popović: Ispričavam se javnosti


Marko Popović, kapetan hrvatske reprezentacije, bio  je silno razočaran nakon sinoćnjega poraza najavivši  između redaka i svoj oproštaj.
– Utakmicu smo izgubili u prve dvije četvrtine – ustvrdio je Popović te nastavio. – Približili smo se, ali bilo  je teško to stizati. Nismo imali snage za potpuni preokret. Nismo ispali porazom od Grka, koji su odlična  reprezentacija, ispali smo porazima od Makedonije i  Bosne, to nam se nije smjelo dogoditi i zbog toga se  ispričavam javnosti – rekao je Popović odlučivši se još  jednom posuti pepelom.
– Kao kapetan snosim najveći dio krivice. Ne mogu  kritizirati igru svojih suigrača, mogu se tek ispričati u  ime sviju nas. Ne znam tko će u budućnosti biti u  reprezentaciji, ali mislim da će se morati malo bolje  povesti računa o selekciji. Mi smo apsolutni krivci za  ovaj neuspjeh, mi i naš mentalitet. Nikad mi neće biti  jasno zbog čega u našim klubovima funkcioniramo na  jedan način, a kada dođemo u reprezetnaciju na jedan  sasvim drugi. Da smo bili u skupini s Litvom, Španjolskom ne bih ništa rekao, ali u ovoj smo skupini bili  favoriti za prolaz i morali smo proći – zaključio je  Popović.