Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Školu na Silbi pohađaju samo djeca školske spremačice!

05.09.2011. 22:00
Školu na Silbi pohađaju samo  djeca školske spremačice!


Nažalost, glavni razlog leži u staroj, poznatoj i tužnoj otočnoj činjenici da nema mladih ljudi, onih koji imaju djecu. A njih nema zato što na zadarskim otocima nema opstanka, nema nikakvih uvjeta za življenje, jer se ne može živjeti od mora i sunca


Ni ova školska  godina na male zadarske  otoke neće donijeti ništa novoga. Osim uobičajeno manjeg broja učenika. Taj se  broj uporno svake godine  smanjuje, pa ako se istim  tempom nastavi, svi otoci iz  velikog zadarskog arhipelaga, osim Ugljana i Dugog  otoka, ostat će vrlo brzo bez  ijednog učenika i bez ijedne  škole!
U novoj školskoj godini  koja počinje idućega ponedjeljka, otvorit će se vrata u  svega dvije otočne škole, u  Velom Ižu i na Silbi. U Velom  Ižu će cijelu školu pohađati  17 učenika, a na Silbi tek  dva. Kuriozitet je da silbljansku školu pohađa, dakle, tek  dvoje učenika i oni su djeca  školske spremačice! Jedno  dijete polazi prvi, drugo drugi razred, a saznajemo da je  njihova majka nedavno rodila i treće dijete, pa možda  za šest godina bude tamo  opet jedan prvašić. Druge  djece na tome otoku naprosto nema. A otok je to sa  zimskih 300-tinjak stanovnika, što ga čini i najvećim u  skupini tzv. manjih otoka, a  ljetnih stanovnika ima i do  sedam tisuća! Nažalost,  glavni razlog leži u staroj,  poznatoj i tužnoj otočnoj  činjenici da nema mladih ljudi, onih koji imaju djecu. A  njih nema zato što na zadarskim otocima nema opstanka, nema nikakvih uvjeta za življenje, jer se ne  može živjeti od mora i sunca. Zato se sve brže zatvaraju otočne škole, pa ih  više nema na Istu, Olibu,  Molatu, na Premudi, na Zverincu, a još prije mnogo vremena ni na Sestrunju, Rivnju, Ravi, kao i u mnogim  mjestima većih otoka, poput  mjesta na Ugljanu ili Dugom  otoku, gdje su mnoge škole  davno zatvorene i napuštene.
Dakle, na Velom Ižu, čiju  školu pohađaju učenici iz  Veloga i Maloga Iža, ove je  godine ukupno 17 učenika,  bez ijednog prvašića, ali je i  taj broj svake godine sve  manji, tako da će vjerojatno  dogodine biti još manji.
Inače, škole na otocima,  koje su do prije dvije godine  pripadale maloj zajedničkoj  školi zvanoj Zadarski otoci,  od otvaranje škole na Bilom  brigu imaju svoju matičnu  školu, koja je po njima nazvana Zadarski otoci i koja je  danas velika škola sa 700  učenika u 27 odjeljenja, bez  otočnih odjeljenja, naravno  kombiniranih. Škola Zadarski otoci na Bilom brigu je  ove godine upisala 74 učenika u tri prva razreda i to je  otprilike na lanjskoj razini.  Od tajnice škole Ines Bašić  saznajemo da će prvog tjedna nove školske godine  nastava u jutarnjoj smjeni  biti za mlađe, učenike od  prvog do četvrtog razreda, a  stariji učenici će na nastavu  poslijepodne. I tako će se  smjenjivati svakog tjedna.