Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Bljuckanje je normalna pojava nevezana uz dojenje i sasvim je bezopasna

Autor: Valentina Mlađen

05.09.2012. 22:00
Bljuckanje je normalna pojava nevezana uz dojenje i sasvim je bezopasna

Foto: Filip BRALA



U prostorijama Udruge za obitelj i roditeljstvo “Izvor” organizirana je još jedna redovna grupa za potporu dojenju, ovoga puta na temu “Dojenje i bljuckanje”. Predavanje je održala članica “Izvora” Josipa Kardum, a iz udruge ističu kako se na teme redovnih grupa odlučuju uglavnom na primjedbe i upite mladih mama. S obzirom na to da od ovog ljeta ima dosta novorođenih beba, tema bljuckanja u djece i više je nego aktualna.
Bljuckanje je pojava svojstvena dojenčadi u prvim tjednima i mjesecima života. Mame često misle da je dijete povratilo veliku količinu mlijeka, no iz “Izvora” upozoravaju da se najčešće radi o normalnoj pojavi nevezanoj uz dojenje koja je, dok dijete dobiva na težini, sasvim bezopasna.
– Dosta mama kad krene dojenje i bljuckanje misle da bebe ne dobivaju dovoljno mlijeka jer ta količina koja izađe van bude dosta sadržajna pa mame smatraju da dijete izbaci cijeli obrok. Zbog toga odustaju od dojenja ili uvedu dodatke prehrani. No, zapravo, prema istraživanjima dojena djeca manje bljuckaju, rekla je Kardum. Na predavanju je istaknuto i kako se bljuckanje događa uglavnom u prvih nekoliko tjedana djetetova života nakon čega se smanjuje i prolazi iako postoje slučajevi kada se pojavi u trećem ili četvrtom mjesecu djetetova života.
Bljuckanje, kako je zaključeno, nije prepreka dojenju no postoje tehnike kako ga svesti na najmanju moguću razinu.
– Držati dijete u uspravnom položaju nakon i za vrijeme dojenja. Za vrijeme podoja ga podizati i podrigivati da sav taj nakupljeni zrak izađe van. Nakon podoja nije uputno previše premještati dijete ili se igrati s njim, najbolje je ostaviti ga u uspravnom položaju preko ramena tako da bi dijete probavilo obrok, a nakon toga ga poleći u malo povišeniji položaj, savjetuju iz “Izvora”.
Ako dijete normalno dobiva na težini uz bljuckanje nema razloga za uznemirenost, no u slučaju da dijete gubi na težini, iz udruge savjetuju roditeljima da se obrate svom pedijatru kako bi se pravovremeno otklonio potencijalni problem.


Radionice za trudnice u rujnu


Pozivaju se trudnice i mladi očevi da dođu na radionice za trudnice koje će se održavati u prostorijama Udruge “Izvor” (u samostanu sv. Frane u Zadru) od 17. rujna. Tu će mladi roditelji iz prve ruke moći saznati sve o što ih zanima o skorom dolasku njihove bebe na svijet i kako je dočekati. Radionice će se održavati ponedjeljkom, srijedom i petkom od 18 sati, a bit će obuhvaćene teme trudnoće, poroda, dojenja, njege, vježbi disanja i slično. Radionice su besplatne.