Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Vrtić kao mala dječja kuća

Autor: Teuta Babajko Jamičić

05.09.2012. 22:00
Vrtić kao mala dječja kuća

Foto: Filip BRALA



Radimo po principu otvorene dječje kuće. Volimo vrtić nazivati malom dječjom kućom, što on uistinu i jest. Djecu ne dijelimo strogo na skupine, iako imamo dva dnevna boravka, mališani mogu biti gdje god požele, kaže Dešpoja, vjerujući da takav pristup znatno olakšava prilagodbu djece u vrtiću
Iako su gradski dječji vrtići još u ponedjeljak 3. rujna otvaranjem vrata formalno označili početak nove 2012./2013. pedagoške godine, većina zadarskih mališana prvi “radni” tjedan iskoristila je za prilagodbu vrtićkim obvezama i prepričavanje dogodovština po kojima će pamtiti, kako kažu, jedno od najljepših ljeta njihova djetinjstva.
Prijateljstva
Veliki tjedan u životu zadarskih mališana, osobito onih koji su se prvi put susreli s vrtićkim obvezama, u Dječjem vrtiću “Jadran”, koji pripada “Radosti”, ipak prolazi bez suza. Dobrom raspoloženju, kako tvrde odgojiteljice u “Jadranu”, doprinijela su “iskusnija” djeca, koja su se ranijih godina udomaćila u vrtiću.
Odgojiteljica Maja Dešpoja navodi da je prvi tjedan u vrtiću djeci idealna prilika za dijeljenje ljetnih priča sa starim prijateljima, ali i za upoznavanje s novim “kolegama” s kojima će u sljedećih godinu dana otkrivati nove sadržaje, pripremajući se pomalo, godinu za godinom za novi školski svijet.
U “Jadranu” sa 40-ero djece u dobi od 3 do 6 godina, koji su podijeljeni u dvije mješovite skupine, rade četiri odgojiteljice. Uz spomenutu Maju Dešpoju, u “Jadranu” su i Milka Bubić, Paula Knežević i Martina Krupić. Po jurnjavi koju smo imali prilike vidjeti u dvorištu i vedroj, radnoj atmosferi u dnevnim boravcima, lako se može zaključiti koliko su djeca bliska sa svojim odgojiteljicama.
– Radimo po principu otvorene dječje kuće. Volimo vrtić nazivati malom dječjom kućom što on uistinu i jest. Djecu ne dijelimo strogo na skupine, iako imamo dva dnevna boravka, mališani mogu biti gdje god požele, kaže Dešpoja, vjerujući da takav pristup znatno olakšava prilagodbu djece u vrtiću.
Vrtić je otvoren od 6.30 do 16.30 sati, dakle riječ je o cjelodnevnom boravku. Odgojiteljice se brinu da svaki trenutak u vrtić bude dobro iskorišten te da do izražaja dođe dječja kreativnost. Surađujući s roditeljima, djeca u “Jadranu” odgajaju se u ekološkom duhu. Na tom tragu recikliraju se različiti materijali, a sve skupa se iskorištava za izradu raznovrsnih igrački.
Mališane koji su u dvorištu vrtića vozili biciklističke utrke, jako teško je bilo prekinuti u njihovoj jurnjavi. Nisu se dali smesti, tek nam je 5-godišnja Nina u prolazu dobacila da uživa i da se odmara od, kako je kazala, radnog ljeta. Što to u Nininom slučaju znači radno ljetno, vrlo rado nam je opisala.
Ljetne priče
– Jako dobro mi je sada u vrtiću. Umorilo me radno ljeto, stalno sam plivala, ronila, skakala… Pravi je odmor sad u vrtiću, kaže Nina, nastavljajući kružiti vrtićkim dvorištem na crvenoj biciklici.
Nešto mlađi Mikula, koji ima svega četiri godine, pohvalio se da je ljeto proveo na Ravi. Kupao se po cijele dane i malo po malo, kako kaže Mikula, naučio je i plivati. Na svoje ljetno dostignuće, mali Mikula jako je ponosan.
Ekipa u pješčaniku imala je malo više vremena za razgovor. Rebeka, Lana, Ante, Elizabeta i Laura ni u jednom trenutku ne odvajajući se od svojih grabljica, lopatica, kalupića, započeli su priču o ljetnim radostima.
Petogodišnja Rebeka se pravila važna što se za razliku od drugih maknula malo dalje od Zadra i zadarskih otoka. Ona je bila na Murteru, gdje je uživala u morskim radostima. Kad bi joj grad falio, roditelji bi je odveli koji dan u Zadar, čime je ona bila jako zadovoljna. Jer, kako kaže, nije željela zapostaviti ni društvo na Murteru ni društvo u Zadru. Malena trogodišnja Elizabeta, slušajući Rebekine priče, kako se nije mogla pohvaliti svojim plivačkim umijećem, prkosno je rekla kako ona pliva još s “rukavićima”, što joj je dovoljno. Više od toga, kako kaže Elizabeta, niti joj ne treba. Petogodišnji Ante uživao je kupajući se s prijateljima u Zadru. Laura, koja ima pet godina, ljeti je bila u Vrtiću “Grigor Vitez”. No, to Lauru nije spriječilo da popodne ide na kupanje u Zaton i Privlaku. Tamo je, kako kaže Laura, na plaži prava uživancija. A što se tiče mora, plivanja i ronjenja, Laura kaže da je jako napredovala, sada, kao velika cura roni bez maske.
Ljetne priče, kako kažu odgojiteljice, potrajat će koliko i toplo vrijeme. Većina mališana još vjeruje da morskim radostima nije kraj. Čuli su od starijih da sad ide bablje ljeto, pa se nadaju da će bar još koji rujanski vikend provesti na plaži. Ako se to kojim slučajem i ne dogodi, mališane, kako se čini, neće to previše zabrinuti. Vrtić je prepun raznovrsnih igračka, koje će one uz podršku svojih odgojiteljica znati dobro iskoristiti.
Teuta BABAJKO JAMIČIĆ
— Okvir40djece u dobi od 3 do 6 godina pohađa vrtić “Jadran”
— SlikaMališani su u dvorištu vrtića vozili biciklističke utrkeFilip BRALA