Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Pacijenti će patiti, ali malo ćemo istrpjeti

Autor: Valentina Mlađen

05.09.2013. 22:00
Pacijenti će patiti, ali malo ćemo istrpjeti

Foto: Fabio ŠIMIĆEV



U Općoj bolnici Zadar na prvi pogled ne mogu se primijetiti nikakve promjene, a kamoli pripreme za predstojeći štrajk koji za liječnike i medicinske sestre počinje 18. rujna točno u 7 sati ujutro. Kako će štrajk izgledati znat će se nakon sastanka u središnjicama sindikata, no po dosadašnjim najavama jasno je da će se raditi samo hitni slučajevi dok će sve ostalo stati.
Jučer je u OB Zadar radni dan naizgled tekao normalno. U bolničkom krugu sjedili su pacijenti, prolazila su kola hitne pomoći, liječnici i sestre u uniformama. Ipak promjena ima. Naime, čak 95 posto liječnika OB Zadar koji su do sada radili u sustavu dežurstava povuklo je svoju suglasnost o radnom tjednu dužem od 48 sati zbog čega je od 1. rujna uveden smjenski rad.
– Treba naglasiti da ovo sada trenutačno nije štrajk, on počinje 18. rujna, već naše legitimno pravo na 48-satni radni tjedan koje nam je zagarantirano luksemburškom Konvencijom, a koje do sada nismo koristili. To što smo do sada sve ove godine radili prekovremeno, sate koji nam nisu bili plaćeni i što smo svojim entuzijazmom održavali na životu nezdravi zdravstveni sustav to je bila samo naša volja. I sada u okviru ovih uvjeta pacijentima pružamo maksimalno koliko možemo. Naravno i u štrajku će svi pacijenti koji su hitni biti zbrinuti te životi neće biti ugroženi, naglasila je dr. Milka Matešić Hoti, predsjednica sindikalne podružnice Hrvatskog liječničkog sindikata u Zadru.
Iako nas do štrajka liječnika i medicinskih sestara i bolničara čekaju još dva tjedna već sada uvođenjem smjenskog rada na vidjelo su izišli neki problemi na koje su liječnici godinama upozoravali. Nedostatak osoblja doveo je do otežanog upravljanja hladnim pogonom, a neki termini operacija već su otkazivani.
– Uvođenjem sustava smjenskog rada ispostavila se loša kadrovska politika te je do izražaja došao manjak liječnika i medicinskih sestara. Konkretno na ginekologiji održavamo ambulantu za hitne slučajeve, dakle to znači da nijedan pacijent s hitnim stanjem naravno neće biti vraćen, a istodobno moramo održavati i odjele i operacije. Neke operacije koje nisu hitne su otkazivane naprosto jer nema ljudi koji bi ih obavljali i jer su termini ugovarani prije mjesec dana kada još nismo znali da ćemo raditi u ovakvim smjenama. Naravno akutni pogon, dakle hitni slučajevi, i dalje se nesmetano obavlja te svaki pacijent kojem je naša pomoć potrebna je i bit će zbrinut i u vrijeme štrajka, kaže Hoti Matešić ističući da za sada nisu imali većih poremećaja niti problema što se tiče samih pacijenata koji su i sami svjesni načina na koji su liječnici do sada radili.