Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Za ugradnju daljinskog vodomjera potrebna suglasnost svih stanara

Autor: Hana Radulić

05.09.2013. 22:00
Za ugradnju daljinskog vodomjera potrebna suglasnost svih stanara

Foto: Marin GOSPIĆ



Cijena mjerila na daljinsko očitavanje iznosi 1.100 kuna, što je mnogim Zadranima preskupo, kaže direktor Vodovoda Zadar Tomislav Matek


Projekt ugradnje vodomjera na daljinsko očitavanja, koje je zadarski Vodovod pokrenuo još 2008. godine, i dalje se provodi te je tako trenutačno podneseno 80 zahtjeva za ugradnjom ovog najsuvremenijeg uređaja za očitavanje potrošnje vode, što obuhvaća oko 500 vodomjera, doznajemo u Vodovodu Zadar.
Riječ je o uređaju koji djelatnicima Vodovoda omogućuje da potrošnju očitavaju s udaljenosti, dakle, bez potrebe ulaska u stanove i prisutnosti vlasnika, zbog čega su često djelatnici Vodovoda prisiljeni na teren izlaziti više puta. Radijski vodomjer nije znatno drukčiji od klasičnog, mehaničkog vodomjera osim što ima dodatni elektronski sklop koji omogućuje očitavanje na daljinu odnosno s pomoću radijskog signala. Osim toga, ovakav način mnogo je brži jer radnik ove komunalne tvrtke potrošnju vode u zgradi s desecima stanova može očitati u svega nekoliko minuta.
– Razlog zbog kojega se projekt ugradnje modernijeg načina očitavanja odvija postupno, nalazi se prvenstveno u činjenici što je za ugradnju takvog uređaja u stan potrebna suglasnost svih stanara zgrade, kao i cijena novog mjerila koja iznosi 1.100 kuna, kaže direktor Vodovoda Zadar Tomislav Matek, dodajući kako ta cijena obuhvaća troškove samog uređaja i rad, no mnogim je Zadranima ipak previsoka.
Osim toga, prije ugradnje vodomjera vlasnik stana mora, također o svome trošku, obaviti i pripremne instalacijske radove u stanu za ugradnju.
– Do sada smo ugradili ukupno 1.039 vodomjera na daljinsko očitavanje. Inače, kad se jednom takav uređaj ugradi vlasnik više nema troškova jer Vodovod ima obvezu sve vodomjerne uređaje u roku do pet godina zamijeniti novima. Svakih šest mjeseci stanari su, također dužni djelatnicima Vodovoda omogućiti ulazak u stan kako bi se provjerili vodomjerni uređaji i ustanovio ili otklonio eventualni kvar, ističe još Tomislav Matek.
Inače, radijski vodomjeri za sada se ugrađuju samo u stanove, jer je ugradnja takvih uređaja i u kuće preskupa, pa za sada interesa nema.