FIJASKO MREŽE HITNE MEDICINE Timovi bez liječnika ne mogu funkcionirati!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN
Nužna reorganizacija mreže Hitne pomoći

Kada je 2011. godine uvedena nova mreža hitne medicinske pomoći o njoj se govorilo kao o jednom od najnaprednijih programa hitne medicinske pomoći. Samo četiri godine kasnije taj je sustav - kolabrirao.

Analizirajući proteklo ljeto kada je Hitna imala dodatni pritisak zbog tisuća gostiju, ravnatelj županijskog Zavoda za hitnu medicinu, dr. Predrag Orlović, Županiji je poslao zahtjev za reorganizacijom mreže Hitne pomoći po kojoj Zavod trenutno radi jer je uočeno da sustav ovako jednostavno više ne može funkcionirati.

Orlović je Zavod preuzeo 1. lipnja, u najgore vrijeme kada ga je dočekala žurna priprema posla za sezonu. Srećom, godinama je radio kao liječnik Hitne pomoći, pa su mu mnogi detalji već bili poznati.

Sestre za volanom

Ono što se u skrbi o pacijentima pokušalo progurati kao normalno, Orlović je shvatio da na terenu ne funkcionira i za pomoć se obratio nadležnom županijskom uredu.

O čemu se, naime, radi?

Nova mreža sustava Hitne medicinske pomoći koja je stupila na snagu u prosincu 2011. godine uvela je timove T1 i T2. Tim T1 činili su liječnik specijalist hitne medicine i medicinska sestra ili tehničar i vozač. Tim 2 sastavljen je samo od medicinske sestre ili tehničara. Iako su morali imati specijalističko usavršavanje s područja hitne medicinske pomoći, pokazalo se da ovakav tim u praksi sve teže funkcionira.

Problem se posebno odrazio u Zadarskoj županiji gdje su i medicinske sestre morale voziti kombi. Nerijetko se za volanom robusnog kombija Hitne tako moglo vidjeti sićušnu medicinsku sestru koja je najprije pacijentu morala pružiti pomoć, a onda i "glumiti" vozača. Prije toga, morala bi ga često s visokih katova dopremiti do vozila, zbog čega su se zaredale pritužbe pacijenata. Ovakva je praksa sve češće izgledala kao nemoguća misija, pogotovo u udaljenijim mjestima županije gdje su kuće kilometrima udaljene jedna od druge, pa sestre nisu od koga imale tražiti pomoć.

Županijski Zavod za hitnu medicinu s ovakvim je radom započeo od 1. studenog 2011. godine i Hitna je sve dotad djelovala u okviru Doma zdravlja. Zavodi su i osnovani s ciljem pružanja brže hitne pomoći, no ustanova za koju se jedva znalo jer je tek osnovana, odjednom je dospjela u sve više medija.

Ne ide bez doktora

Zaredale su prometne nesreće, molbe sestara da ih se oslobodi od vožnje kombija i ispovijesti građana koji su svjedočili intervencijama bez liječnika. Rodbina čiji je član, primjerice, doživio infarkt nije htjela da ga spašava tim medicinskih sestara, koliko god one kvalificirane bile.

Kada je preuzeo Zavod za hitnu medicinu, dr. Predrag Orlović već se pobrinuo za to da u T2 timovima barem ne budu dvije sestre, nego sestra i medicinski tehničar. Na tome je ustrajao ne samo zbog vožnje kombija, nego i prijenosa težih pacijenata. Nakon najnovije analize sezone kaže kako je i to nedovoljno, te bi trebalo vratiti timove sa liječnicima.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno