Poljakinja poginula u kanjonu Velike Paklenice, muškarac se bori za život!

Slika korisnika admin
PIXSELL
Za nesretnu Poljakinju nije bilo spasa, iako je reanimacija na terenu trajala oko 40 minuta

Pri šezdesetak metara dugačkom padu sa stijene Veliki vitrenik u smjeru Oprosti mi, pape u kanjonu Velike Paklenice, smrtno je stradala 32-godišnja Poljakinja dok je 33- godišnji muškarac, također Poljak,  pri padu teško ozlijeđen te se nalazi u Jedinici intenzivnog liječenja u Općoj bolnici Zadar.

- Muškarac je dovezen s ozljedama cijelog tijela, prijelomom lubanje, nagnječenjem lijeve strane grudnog koša, zdjelice, slomljenim desnim kukom i lijevom bedrenom kosti. Trenutno je u JIL-u radi stabilizacije nakon čega će na operaciju zbog ozljeda zdjelice, kuka i bedrene kosti dok će o tome treba li operaciju zbog ozljede lubanje odlučiti nakon pregleda neurokirurg. Pacijent je stabilno, ali životno ugrožen, rekao nam je jučer dežurni kirurg dr. Edgar Domini. Kako je Poljak zbog težine svojih ozljeda bio u besvjesnom stanju jučer nije mogao pomoći da se razjasne okolnosti ove tragične nesreće.

A nakon obavljenog očevida i završetka akcije Hrvatske gorske službe spašavanja, jučer oko 18.40 sati, još uvijek nije jasno što je za penjače pošlo po zlu. Naime, vođa HGSS-ove akcije na terenu Ante Tomić kaže kako je sidrište bilo dovoljno čvrsto, čvorovi dobro vezani, špaga i ostala oprema uredna. Moguće su dvije opcije, prva da su se iz nekog razloga Poljaci sami odlučili otkvačiti ili druga da im se kopča na gurtni otkvačila zbog trenja i da su vjerojatno bili neiskusni. Imali su novu opremu, skoro nekorištenu, a taj smjer, kaže Tomić, spada među lakše i prolazi se bez problema.

U svakom slučaju za nesretnu Poljakinju nije bilo spasa, iako je reanimacija na terenu trajala oko 40 minuta.

- Oko 14 sati dobili smo poziv od Centra 112 i odmah potom i djelatnika Nacionalnog parka koji su bili na terenu o nesretnom slučaju u kanjonu Velike Paklenice. Na teren se odmah uputila dežurna ekipa HGSS- a. U podnožju stijene nepomično su ležala tijela žene i muškarca. Kako žena nije davala znakove života započeli smo reanimaciju koja je trajala jedno 20-ak minuta do dolaska Hitne medicinske pomoći iz Benkovca, koju su oni nastavili. U međuvremenu smo pripremili muškarca za transport u Zadar, rekao je Tomić.

Kako se radi o nasilnoj, a ne prirodnoj smrti na teren su se uputili i policija, te sudac istrage koji su očevidom utvrđivali okolnosti. Po završetku očevida HGSS-ovci su tijelo Poljakinje spustili do vozila mrtvozornika čime je akcija završena.

Više o samim okolnostima nesreće trebalo bi se znati nakon što ozlijeđeni muškarac bude mogao razgovarati s policijom.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno