Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Erjavec: Hrvatska ne ispunjava uvjete za OECD

06.09.2017. 20:47
Erjavec: Hrvatska ne ispunjava uvjete za OECD


Hrvatska ne poštuje međunarodno pravo i zato je opravdan potez Ljubljane uskratiti joj podršku za učlanjenje u OECD, rekao je u srijedu poslije podne slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec.
Slovenija je u srijedu u Bruxellesu obavijestila veleposlanike zemalja EU-a da ne može podržati članstvo Hrvatske u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvitak (OECD).
"Mi smatramo da Hrvatska ne ispunjava uvjete za punopravno članstvo u OECD-u jer ne poštuje međunarodno pravo, arbitražni sporazum i odluke arbitražnih sudova", kazao je Erjavec za portal Siol.net.
Do sada je po njegovim riječima u Europi vrijedilo pravilo da sve članice EU-a automatski ispunjavaju uvjete za prijem u organizaciju najrazvijenijih država, pa je EU automatski podržavala aplikacije svih članica, no Slovenija se u ovom slučaju usprotivila takvom stajalištu.
"To činimo jer do sada nijedna članica EU-a nije išla tako daleko da negira poštovanje međunarodnog prava", kazao je Erjavec.
Erjavec je potvrdio da je tijekom Bledskog strateškog foruma održanog u Sloveniji početkom tjedna neslužbeno prenio glavnome tajniku OECD-a Joseu Angelu Gurriji da Slovenija kani blokirati kandidaturu Hrvatske za članstvo.
Njegova hrvatska kolegica Marija Pejčinović Burić rekla je u srijedu da su sugovornici s kojima je razgovarala na Bledu "bili začuđeni da se jedan tako relevantan skup s važnim temama iskoristi da se optuži Hrvatsku za nepoštivanje vladavine prava" te je dodala da joj je potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans potvrdio da EK to ne gleda na taj način.
Slovenski diplomatski izvori potvrdili su u srijedu da je Slovenija prilikom rasprave o kandidaturi država članica EU-a za pregovore i buduće članstvo u OECD-u uskratila potporu Hrvatskoj, tumačeći taj korak time da Hrvatska u arbitražnom sporu sa Slovenijom ne priznaje arbitražu o granici i arbitražnu presudu koju su prije više od dva mjeseca donijeli arbitri jer smatra da je Slovenija proces kompromitirala utjecajem na suce, te arbitražnu presudu ne namjerava primijeniti i priznati.
To je "nepoštivanja vladavine prava", tvrde slovenski diplomati, a najavljuju i druge korake u diplomatskoj ofenzivi kako bi Hrvatsku prisilili da promijeni stajalište i pristane provesti arbitražne presude.
Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) i hrvatska vlada priopćili su ranije u srijedu da pozorno prate raspravu koja se vodi između 35 članica OECD-a tijekom rujna u Parizu o mogućem otvaranja vrata ove organizacije razvijenih država novim članicama te da će nastaviti kroz kontakte s Bruxellesom te svim državama članicama OECD-a zagovarati pristupanje Hrvatske OECD-u.
OECD ima trenutno 35 država članica, gospodarski najrazvijenijih država svijeta. Hrvatska je početkom godine OECD-u uputila pismo o namjeri da se pridruži toj organizaciji, želeći otpočeti pregovore nakon odluke u novom krugu njenog proširenja.
Neki slovenski mediji, poput Slovenskog radija, javili su ranije u srijedu da se slovenskom stajalištu u pogledu članstva Hrvatske u OECD-u navodno pridružila i Mađarska zbog arbitražnog spora u slučaju INA-Mol.
Prema najavama slovenskih nacionalnih medija, pitanje arbitraže bit će neslužbeno i tema razgovora slovenskog premijera Mire Cerara i talijanskog premijera Paola Gentilonea koji dolazi u četvrtak u posjet Ljubljani.
Kako navode mediji glavne će teme razgovora biti bilateralni politički i gospodarski odnosi, europska pitanja i razmjena mišljenja o zapadnom Balkanu, no Cerar će priliku iskoristiti i za to da talijanskom premijeru predstavi slovenske poglede na arbitražu i potrebu njene implementacije.