FOTOGALERIJA: U Zemuniku započela letačka obuka mađarskih pilota

Slika korisnika valentinam
Vojna suradnja
Mađari su odabrali Zemunik jer im je obuka u Kanadi, na avionima Beechcraft T-6 Texan II znatno skuplja od obuke u Hrvatskoj. Beechcraft T-6 Texan II su zrakoplovi vrlo slični hrvatskim Pilatusima PC-9
Marinko KARAČIĆ/HRZ
Obučni ciklus za ovu skupinu traje šest tjedana

 U Eskadrili aviona 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva započela je letačka obuka za troje kandidata za pilote Ratnog zrakoplovstva Mađarske kojima će se tijekom rujna i listopada pridružiti i pet instruktora pilota na obuci osvježenja.

Nakon pilota iz Omana suradnja s Mađarskom novi je oblik vojne suradnje koji Zemunik sve više profilira kao međunarodno središte za obuku zrakoplovaca. Mađari su odabrali Zemunik zbog toga što im je obuka u Kanadi, na avionima Beechcraft T-6 Texan II znatno skuplja od obuke u Hrvatskoj.

Službeno za sad, obuka se provodi na komercijalnoj osnovi, a za kandidate pilota obuhvaća Program selekcijskog letenja i temeljne letačke obuke na avionu Zlin 242L s ciljem procjene i obučavanja polaznika po elementima osnovnog i akrobatskog letenja, navigacije i grupnog letenja. Obučni ciklus za ovu skupinu traje 6 tjedana, dok će mađarski instruktori provesti obuku osvježenja na avionu Zlin-242L po pristizanju u bazu Zemunik.

Zapovjednik Eskadrile aviona pukovnik Željko Harapin istaknuo je kako je provedba bilo koje obuke na bilo kojem tipu aviona i po bilo kojem profilu letačke obuke uvijek izazov kako za provoditelje obuke tako i za same polaznike.

- Nastavnici letenja Eskadrile aviona stekli su iskustvo u obučavanju stranih polaznika kroz letačku obuku pripadnika Sultanata Oman na avionu Pilatus PC-9M. Navedeno iskustvo dalo je dobar temelj za provedbu svih oblika međunarodne letačke obuke na oba tipa aviona što će zasigurno olakšati rad i provedbu letačke obuke i s polaznicima Ratnog zrakoplovstva Mađarske. Vjerujemo kako će obuka u potpunosti zadovoljiti zahtjeve mađarskog ratnog zrakoplovstva u pogledu kvalitete obuke kao i naše procjene polaznika koji se nakon ovog segmenta letačke obuke upućuju na daljnju obuku na drugi tip aviona“, iznio je pukovnik Harapin.

Do sada su u 93. zrakoplovnoj bazi letačku obuku ukupno završila 42 inozemna pilota od čega 38 iz Sultanata Oman, dva iz Češke te po jedan pilot iz Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno