Nemaju gdje stati, a prostor ispred udruge i kad je prazan, mora se zaključati

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Na području grada Zadra osigurano im samo 80 parkirališnih mjesta
Osobe koje su u kolicima i netko tko je imao operaciju, odnosno premosnicu srca ili operaciju glave, imaju invaliditet, ali nije ista situacija, jer meni treba mjesta kako bih mogao izvaditi kolica i doći na posao
Marin GOSPIĆ
U udruzi nastoje utjecati da parkirališne povlastice imaju isključivo osobe s invaliditetom od 60 do 100 posto na donje ekstremitete

Udruga tjelesnih invalida Zadarske županije broji oko 750 članova od 30 do 100 posto invalidnosti različitih tjelesnih oštećenja i od 9 do 90 godina starosti kao i 65 pomažućih članova. Okupljaju invalide s područja Zadarske županije osim, slabovidnih i slijepih osoba, gluhih i nagluhih osoba, invalida rada i invalida Domovinskog rata, kao i drugih invalida koji imaju registrirane i samostalne udruge.

Na ovako velik broj članova u Gradu Zadru odvojeno je tek 80-ak parkirališnih mjesta za osobe s invaliditetom što često predstavlja problem jer brojni članovi često nemaju gdje parkirati automobil kad dođu na Poluotok.

- Svjesni smo problema nedostatka parkirališnih mjesta, ali potrebno je istaknuti kako trenutno na području Zadarske županije ima 1.700 rješenja za osobe s invaliditetom koje mogu parkirati na označenim parkirališnim mjestima. Za usporedbu na području grada je svega 80 mjesta te je to velik problem. Mi stalno pokušavamo utjecati na to da se izdavanje ovih rješenja odredi isključivo za osobe s invaliditetom koje imaju invaliditet od 60 do 100 posto na donje ekstremitete. Također, smatramo kako bi bilo dobro da se vremenski ograniči parkiranje na maksimalno osam sati, za one koji rade na Poluotoku ili ako je netko došao nešto obaviti u gradu, rekao nam je u razgovoru predsjednik Udruge tjelesnih invalida Jozo Kasipović.

Istaknuo je kako je problem parkirališnih mjesta najizraženiji tijekom ljetnih mjeseci kada dolaze i turisti s invaliditetom te parkiraju na označenim mjestima i odu na otok, a automobil ostave na istom mjestu i po tjedan dana i duže, što je, prema njegovim riječima, nedopustivo te zbog ovakvih slučajeva treba postojati vremensko ograničenje.

- Mnogi iskorištavaju besplatno parkiranje zbog čega druge osobe ispaštaju, što nije u redu i to treba regulirati, zaključuje Kasipović. Udruga ispred svojih prostorija ima dva dodijeljena mjesta za parkiranje automobila koja su zaključana te ih koriste djelatnici udruge. Međutim, ta mjesta ostaju zaključana i nakon što djelatnici odu kući, pa smo upitali Kasipovića zašto ne bi ostavili ta mjesta otvorena dok ne rade.

 - Ukoliko ne bismo zaključavali ta mjesta kada ne radimo, ujutro, kad bismo došli na posao, ona ne bi bila slobodna. Ta mjesta koriste naši djelatnici koji su teški tjelesni invalidi te im je potrebno da imaju mjesto za parkiranje u neposrednoj blizini udruge, pojasnio je Kasipović. Istaknuo je kako njihovi djelatnici koji nemaju invaliditet ne koriste ta mjesta.

Osim za djelatnike jedno je mjesto i za članove koji dođu iz okolnih mjesta te na ovaj način imaju rezervirano mjesto za parkiranje.

 - Osobe koje su u kolicima i netko tko je imao operaciju, odnosno premosnicu srca ili operaciju glave, obje imaju invaliditet, ali nije ista situacija, jer meni treba mjesta kako bih mogao izvaditi kolica i doći na posao, rekao tajnik Filip Jadrijev.

Osim besplatnog parkinga, brojni invalidi imaju pravo koristiti besplatan javni prijevoz za što se trebaju obratiti u udrugu unatoč činjenici što Grad Zadar izdvaja novac za te pokaze.

Međutim, postavlja se pitanje što je s onim osobama s invaliditetom koje nisu članovi udruge, kako oni mogu ostvariti pravo na besplatni javni prijevoz i na pokaz. Moraju li se učlaniti u udrugu da bi dobili pokaz?

- Grad je odlučio da osobe koje su članovi Udruge tjelesnih invalida mogu dobiti besplatan pokaz. Članovi samo dođu do nas i sve rješavamo u udruzi. Godišnje članstvo je 40 kuna, što je jedna od najnižih članarina jer imamo jako velik broj članova u lošoj financijskoj situaciji, pojasnio je Kasipović.

U Upravnom odjelu za socijalnu skrb i zdravstvo provjerili smo zašto su vezali dobijanje pokaza uz članstvo u udruzi.

- Uvjeti za članstvo u Udruzi tjelesnih invalida te uvjeti za ostvarivanje prava na pokaz su isti te smo odlučili pojednostaviti situaciju i osloboditi Grad dodatne birokracije te prebaciti ovaj dio posla na udruge. Smatrali smo kako je ovaj način najbolji i najjednostavniji jer ne opterećujemo Grad dodatnim poslom, a većina osoba s invaliditetom su članovi udruge tako da nismo smatrali da će biti problema, pojasnio nam je pročelnik Mario Pešut. Na pitanje kako osoba s invaliditetom, koja ne želi biti član udruge, može ostvariti pravo na besplatan pokaz, rekao je da dođu kod njega u ured, pa će tamo sve rješiti.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)