Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Općina sufinancira boravak djece u Cvitu i Cvitiću s 1,6 milijuna kuna

06.09.2018. 14:00
Općina  sufinancira  boravak  djece u Cvitu  i Cvitiću s  1,6 milijuna  kuna


Novu pedagošku godinu Dječji vrtić Cvit Sv. Filip i  Jakov zajedno s područnim vrtićem Cvitić iz Turnja započeo je s 121 djetetom u pet odgojnih skupina o kojima se brine ukupno 18 djelatnika:  deset odgojiteljica, dvije kuharice, tri domaćice pedagoginja, zdravstveni  voditelj i ravnateljica.
Sva djeca koja pohađaju vrtiće su s područja općine te Općina Sv. Filip  i Jakov za DV Cvit godišnje izdvaja ukupno 1.630.000 kuna.
– Općina sufinancira boravak djece u mjesečnom iznosu od oko 1.300  kuna po djetetu, kazala je Mirjana Zalović, ravnateljica DV Cvit.


Produženje radnog vremena
Konstantno unaprjeđenje i poboljšanje sustava brige o djeci rane  predškolske dobi je nit vodilja rada DV Cvit te jedna od najvažnijih uloga  i prioriteta Općine. To je dokazano u intenzivnoj suradnji, sinergiji  Općine i DV Cvit u poboljšanju materijalnih uvjeta vrtića.
Osnivač DV Cvit Općina Sv. Filip i Jakov, kaže Zalović, osigurava uvjete  za ostvarivanje visoke razine odgojno-obrazovnoga procesa u vrtiću sukladno potrebama i interesima djece i njihovih roditelja.
– Nakon što je zaposlila dva kuhara u osnovnu školu, važnost ranog i  predškolskog odgoja za Općinu iskazana je i odobravanjem zapošljavanja zdravstvenog voditelja Matea Tokića i stručne suradnice pedagogice  Antonije Mikulić,  čime su znatno ojačani stručni kapaciteti vrtića te tako  poboljšan sustav skrbi za djecu u ranoj i predškolskoj dobi, ističe Zalović.
DV Cvit ima podršku Općine i u uvođenju smjenskog rada kako bi zadovoljili interese i potrebe roditelja koji rade u smjenama, pa je u suradnji s Gradom Biogradom na Moru te općinama Tkon, Pakoštane i  Pašman pripremljen zajednički projekt produženja radnog vremena vrtića. Očekuje se pozitivan ishod.


Adaptacija WC-a, novi vrtić u Turnju
– Općina je uspješno nominirala projekt adaptacije dvaju sanitarnih  čvorova u objektu u Sv. Filipu i Jakovu prema Ministarstvu demografjie  koje će sufinancirati projekt sa 109.000 kuna, a ostatak od oko 70.000 kuna osigurat će se iz općinskog proračuna, objašnjava Zalović.
Adaptacija prvog sanitarnog čvora započela je u kolovozu te je spremno dočekao početak nove pedagoške godine. Drugi sanitarni čvor adaptirat će se za zimske praznike kad je i manje djece u vrtiću.
Cilj je, kaže Zalović, ulaganjem u objekte dječjih vrtića pridonijeti poboljšanju uvjeta, podizanju kvalitete pedagoških standarda te ravnomjernijoj dostupnosti programa ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja.
 – Projektna dokumentacije za izgradnju novog vrtića u Turnju je na visokoj razini pripremljenosti te se očekuje i sama aplikacija u vrlo skorom  periodu, kaže Zalović.
Novi vrtić koji će se graditti u bivšem autokampu u centru Turnja imao  bi neto površinu od oko 400 metara četvornih za tri odgojne skupine ili  54 djeteta sa svim popratnim prostorijama, a sve u skladu s državnim  pedagoškim standardom uključujući i natkrivene terase i vanjsko igralište.
– Općina užurbano priprema dokumentaciju kako bi se nominirala na  natječaj za tip operacije 7.4.1. “Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili  proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući  slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu” raspisanog od strane Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, ističe Zalović.




Igrališta, kinodvorana, učenje engleskog
Osim izdašnih financijskih injekcija od strane Općine veliku pomoć  im pružaju i općinski komunalci koje vodi Nikolina Pedisić.
– Pomažu nam svakodnevno u održavanju objekata što uključuje farbanje, odvoz krupnog otpada, popravke i slično te im ovim putem zahvaljujemo na trudu i angažmanu, kaže Zalović.
Zajedničkim snagama Općine, vrtića i osnovne škole, osmišljavaju kako unaprijediti i poboljšati uvjete u mjestima koja pripadaju Općini Sv.  Filip i Jakov, a odnose se na kvalitetan boravak i raznovrsne aktivnosti  djece.
– Tako je na plaži u Sv. Filipu i Jakovu tijekom ljeta obnovljeno dječje  igralište. Kupljene su nove sprave i igrala, a dogodine Općina planira  ograditi igralište i dopuniti ga s još nekoliko sprava. U dvorištu osnovne  škole u Raštanima Donjim otvoreno je dječje igralište, a u planu su dječja  igrališta u svim mjestima koja pripadaju Općini, onima koja ih zasad nemaju, govori Zalović.
S obzirom da je ovo ljeta i kinodvorana stavljena u funkciju, dogovara  se suradnja s Gordanom Kurtov, ravnateljicom osnovne škole, kako bi na  jesen zajedno s učenicima gledali filmove za djecu. Osim što će poboljšati društveni život u Općini kinodvorana će odsad biti i ušteda roditeljima s obzirom da se dosad odlazilo u kino u Zadar.
– Zahvaljujući Općini i Turističkoj zajednici već godinama sudjelujemo u realizaciji projekta Learning Enterprises na način da djeca u ljetnom periodu kroz igru, pjesmu i ples na zabavan način uče engleski jezik od izvornih govornika, ističe na kraju Zalović.


Plodonosna suradnja s udrugom  Napredak
Moramo naglasiti i dobru suradnju s udrugom Napredak iz Sv. Filipa i Jakova na  čelu s predsjednikom Denisom Brzićem, koja godinama podržava rad vrtića, sve  naše projekte i aktivnosti. Zahvaljujući udruzi Napredak i ove godine novim namještajem potpuno je opremljen prostor za jednu odgojnu skupinu, naglasila je Zalović.