Cijela Dalmacija u jednom zalogaju

Slika korisnika mkvanja
Sinergija 1+1=3
Gotovo kao da ga se sramimo, jer on je bio hrana onima koji nisu imali hrane

Zvoni mi telefon. Prijatelj, ko iz topa: »Di si??« Zbunjeno odgovaram, evo upravo… Prekida me. Ajde molim te, zaleti se tren do obale i uberi mi kilu motara. Nema problema!!! Rezultat, na krštenju njihove kćerkice, izabrana i posebna delicija rižota u kojem posebnost okusa je dao nama tako prisutan, običan motar. Recept je napravio vrhunski zadarski kuhar, koji je ludo kreativan i posebno cijeni ono što je naše, autohtono. Dugo zanemarivan, seljačka hrana za ono kada se nema ništa drugo… I upravo zbog svoje dostupnosti, kako to često biva, slabo cijenjen. Gotovo kao da ga se sramimo, jer on je bio hrana onima koji nisu imali hrane.
No ako njegov okus sagledamo realno, zamislimo da mora pola svijeta proći da bi do nas došao, tada bi taj okus bio vjerojatno puno cjenjeniji.
Raste po našim divljim, kamenim plažama kao zeleni kušini porazbacani među stijenama. Halofit, što znači da raste u pojasu kraj mora gdje je sol u visokoj koncentraciji. No uvijek dobro pazi da raste taman izvan dohvata plime. Sol koristi za zaštitu tako što po ljeti širi pore a sol privlači vlagu - i eto njega lukavo cucka vodu iz zraka zahvaljujući tom triku. Nama se ne sviđa kada doma iz soljenke sol neće van, pa stavljamo rižu unutra. A zimi pak se ponaša kao održavanje cesta. Pospi sol, pa se površina neće zalediti!!!
Rezultat motarove prilagodljivosti i lukavog korištenja situacije u kojoj se nalazi, jer mu je eto dosuđeno živjeti na plaži, je ujedno i iznimno bogatstvo elemenata kojima njegovo biljno tijelo obiluje. Za početak, zlu ne trebalo akumulira dosta vode u svojim mesnatim listovima. To za nas znači osvježavajući hrskavi zeleni obrok. Ima jako puno vitamina C. Tako da su ga pomorci još u staroj grčkoj obožavali i koristili da se izbore upravo protiv onoga što pomorcima od pamtivijeka stvara priličan problem - skorbut. Kada se kaže: baš sva sreća da raste tu gdje raste. Obiluje i nekim drugim biološki i nutritivno vrijednim bioaktivnim spojevima koji zdravlje znače kao što su mineralne soli, omega 3 i omega 6 masne kiseline, jod, karotenoidi, organske kiseline i fenolni spojevi. Tako da u popularnoj medicini osim što je pomorcima bio antiskorbutik se koristi i kao, diuretik, poznato je da pomaže kod tegoba s mjehurom i želucem te se koristi i za detoksikaciju organizma.
Ovaj dio detoksikacije i začudo vrlo bitne pomoći kod mršavljenja dugujemo jednom od tih fenolnih spojeva kojem je glavni element - klorogenska kiselina, a da u skupinu njenih derivata spadaju gotovo svi ostali identificirani fenoli. Što bi nama trebalo značiti naziv klorogenska kiselina? Ona je fenolna kiselina vrlo rasprostranjena u biljnom svijetu, a dokazana su joj i brojna pozitivna farmakološka svojstva. Ovaj spoj je u visokim koncentracijama prisutan u zelenoj kavi koja se sve češće na tržištu nalazi u pripravcima koji se koriste za mršavljenje. Zbog toga je važno što se upravo motar smatra jednom od biljaka najbogatijom klorogenskom kiselinom. Praktički jedeš motar umjesto skupih kapsula za mršavljenje.
Bere ga se u 6. i 7. mjesecu. No blažena naša Dalmacija, može ga se brati i sada, ako se pomirimo s činjenicom da mu se sada kemijski sastav ponešto mijenja, naime stvara više eteričnih ulja, jer se sprema stvoriti sjemenke, koje su njihov budući naraštaj. Samo djelovanje biljke se ne mijenja za naš organizam, ali se mijenja okus. Postaje dosta izraženiji. No meni na primjer osobno to i odgovara. Oduvijek sam ga doživljavala kao okus i miris Dalmacije sve u jednom. Prvo slan je! Pa zato pazite da ne dodajete sol, ne treba vam. Na jezičnim pupoljcima, odjednom u ustima, razlije se doživljaj naših plaža i mirisa. Nešto balzamičnog, kao da žvačeš mlade pupoljke bora, no delikatno, ne tako jako. Onda se tome pridruži iz daleka, kao da je sam povjetarac donio miris komorača. Negdje u dijelu jezika odgovornom za gorčinu, nešto nas podsjeti na dalmatinsko proljeće i divnu gorčinu prvih šparoga. Negdje sakriveno se izvlači i kopar, hrska kao krastavac iz ljetne salate…
Drevno samoniklo povrće, ali i začin, kako se i pristoji najbolje se slaže sa ribljim specijalitetima. Salata sa krumpirima i motarom uz srdelice postaje pravi doživljaj. Umaci, salate, ukiseljeni, čak i osušeni, naravno zamrznuti… Dozvoljava nam da ga spremimo za zimu kako god nas volja, bez da nam pri tome uskrati na kvaliteti, svojstvima ili svojim divnim okusima. A i raste skoro pa cijelu godinu, uz nas, i naše šugamane dok se sunčamo i upijamo blagodati sunca, vitamina D, mora i minerala koji kad se kupamo u moru ozdravljuju naš cijeli organizam. Divota od sinergija. Na svim nivoima.
Ovu biljku su u staroj Grčkoj obožavali, i izdašno koristili… Istraživanja današnje znanosti Koristeći službeno ime Crithmum maritimum, proučavaju eterično ulje i samu biljku. Za sada znamo da je diuretična bez sumnje, pomaže kod probave i mršavljenja, u kozmetici je strah i terpet za celulit..
Jedino se pitam, kako je legenda vezana uz ovu biljku, vrlo prpošna i nadasve strastvena. A često uviđam da u legendama se često skriva znanje nastalo iz promatranja i suživota sa biljkama. A Grci su je zaista puno koristili….. Pa eto, pitam se… ma jel se to nekakva zelena vijagrica sunča uz nas po plažama?!

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)