MATERINE UŽANCE U pakoškom Bužaku »maslina bokun, pun štacun«

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Dvanaest godina jedinstvene etno-gastro manifestacije
Kroz funestru kamene kuće bračnog para Vlatke i Željka Kordića iz Varaždina u Bužaku u dalmatinskoj kuhinji iz polovice prošlog stoljeća vidi se simpatični, prilagođen stih pjesme: »Ja sem Varaždinec i Pakoštanac, domovine sin…«, a na grilji promidžbena poruka: »Maslina bokun, pun štacun«
Velimir BRKIĆ
Funestra bračnog para Kordić iz Varaždina, Vlatke i Željka

U Pakoštanima se tijekom ljeta održavaju razne fešte, feštice i događanja. U prekrasnim uličicama u starom središtu Pakoštana zvanom Bužak održana je posljednja ovoljetna etno-gastro manifestacija Materine užance, koja je istinski brend Pakoštana.
Riječ je manifestaciji koja slavi žene i oživljava tradicionalne pjesme, plesove, jela i običaje. U organizaciji Etno udruge Dan, a pod pokroviteljstvom Turističke zajednice i Općine Pakoštane neprekidno traju već 12 godina, od početka srpnja 2008., dva puta tijekom ljetnih mjeseci.
- Da se običaji ne bi zaboravili i kako bi bili garancija valjanog prijenosa s generacije na generaciju organizirale smo Materine užance, a potom u Dragama i Dragarske bumbete, što znači velika svića za noćno lovljenje riba koja se u Dragama jednostavno zove »bumbeta«, pojašnjava Dijana Vukoja iz Etno udruge Dan.

Prve užance na pakoškoj rivi

Prve užance su bile na pakoškoj rivi, a onda su se preselile u prošlost, u povijesni Bužak.
- Događaj je to posvećen pakoškoj ženi i majci i njenim običajima, užancama, prikazivanjem tradicije i navika kroz prošlost. Žene u narodnim nošnjama, muškarci, djeca stvorili su jedinstvenu atmosferu dalmatinskog šušura isprepletenu domaćom pjesmom i mirisima domaćih delicija, istaknula je Vukoja.
Pakoštanska žena bila je brižna majka, dobra supruga, vrijedna težakinja i unatoč svim naporima vedra i nasmijana. Dizala se u ranu zoru, cijeli dan naporno radila za svoju obitelj, a navečer bi zadnja išla spavati.
- Na kamenoj pozornici Bužaka ima se što doživjeti, vidjeti i otkriti. Materine užance su zapravo gastro, etno i eko putovanje kroz ovo naselje u ne tako davnoj prošlosti u kojoj pokazujemo ono najvrjednije čime se može podičiti naš kraj. U kamenim uličicama starog mjesta, među zidove prohujalih vremena i degustira se spiza naših majki, baka i prabaka, kaže Danijela Vulin, direktorica Turističke zajednice.

Čućka, mimci, bruštulane mendulate

Služile su se delicije temeljene na domaćoj zdravoj hrani iz mora i polja: fritule, kroštule, mimci, bruštulane mendulate, domaće marmelade, kuhane dagnje i kunjke, pašticada, jela od škampa, gradelade srdela, slane srdele i inćuni, čućka, njoki, hobotnice na lešo, pršut, domaći sir, orzo, pogače, maslinovo ulje, vino, prošek, likeri, rakija.
- Slasna jela se ne spremaju kući već se kuha ovdje tako da gost može vidjeti kako se rade domaće jela. Sve ono što gost u restoranu ne množe doživjeti, ovdje u Bužaku može, ističe Vulin.
Ovom manifestacijom se želi prikazati žena i majka u Pakoštanima, nositeljica obitelji, čime se sve bavila, što je radila, kako je prehranjivala obitelj, odgajala djecu.
- Domaći i furešti prolaze Bužakom, u istinskom vremeplovu Pakoštana tijekom stoljeća, kako bi osjetili dah stare Dalmacije koji su u svakodnevnom životu stvarale naše majke i bake. Naglasak je, naime, na očuvanju etno baštine, starine i naše tradicije, rezime je svih odgovora Nives Marić, Nevena Maksana, Zdenke Paške, Marte Vučkov, Ane Milovac, Milivoja Marketina.

Kamene kuće na ponos Pakoštana

A kroz funestru kamene kuće bračnog para Vlatke i Željka Kordića iz Varaždina u Bužaku u dalmatinskoj kuhinji iz polovice prošlog stoljeća vidio se simpatični, prilagođen stih pjesme: »Ja sem Varaždinec i Pakošanec, domovine sin…«, a na grilji poruka: »Maslina bokun, pun štacun« (dućan). Kuhinja je uređena u izvornom dalmatinskom stilu.
- Stara kuća u povijesnom Bužaku, u Ulici kralja Tvrtka, je kupljena prije više godine. Kod uređenja držali smo se tradicije, ovdašnjih regula i dalmatinskog interijera, ponosno će Vlatka Kordić.
Stari napjevi pjesama klape Mediteran, odjekivali su ne samo Bužakom i velikom izložbom starih fotografija Gillen Rašin na trgu ispred župne crkve Uzašašća Gospodinova, već cijelim Pakoštanima i Jušinom.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)