Od 1. siječnja 2020. godine 200 poslova Državne uprave seli u županije

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Reforma Državne uprave
Oko 66 posto djelatnosti opisanih u Zakonu o Državnoj upravi, seli od 1.01. u županije. Sele se i zaposlenici I sredstva za rad. Višak od 30-40 zaposlenika u Zadrskoj županiji rješavat će se stimulativnim otpremninama. Sporazum o tome bit će potpisan u prosincu ove godine. Cilj ove reformske mjere je da sustav bude učinkovitiji kako bi građani što brže i što učinkovitije mogli ostvarivati svoja prava, rekao je u Zadru ministar državne uprave Ivan Malenica
Arif SITNICA
U Zadarskoj županiji održan radni sastanak na kojem je ministar državne uprave Ivan Malenica izvjestio čelnike županije o poduzetim mjerama u cilju rasterećenja sustava državnog upravljanja

Od 1. siječnja 2020. stapaju se poduplani uredi Državne uprave i županija. Tim povodom jutros je u Zadarskoj županiji održan radni sastanak na kojem je ministar državne uprave Ivan Malenica izvjestio čelnike županije o poduzetim mjerama u cilju rasterećenja sustava državnog upravljanja. Kako je u uvodu rekao župan Božidar Longin poznato je kako će izgledati to stapanje, ali financijski dio.

Ministar Malenica je dodao kako 200 poslova iz područja društvenih djelatnosti, gospodarstva i poslova opće uprave seli u županije.

- Oko 66 posto djelatnosti opisanih u Zakonu o Državnoj upravi, seli od 1.01. u županije. Zaposlenici I sredstva za rad sele se u županije. Sporazum o tome bit će potpisan u prosincu ove godine. Cilj ove reformske mjere je da sustav bude učinkovitiji kako bi građani što brže i što učinkovitije mogli ostvarivati svoja prava, rekao je uvodu ministar Malenica.

U državnom proračunu je za ovu reformu osigurano 350 milijuna kuna koji će biti isplaćivani županijama uzimajući u obzir broj zaposlenika. Jedna od mjera, kazivao je ministar Malenica jest da gospodarstvenici, napose ugostitelji za svoje dozvole neće morati obilaziti nekoliko ureda već će postojati samo jedan koji će obavljati taj posao. Taj ured imat će uvid u sva osobna stanja građana. Također, što je bio veliki problem u Zadru, pristojbe će se moći platiti karticama jer će novi uredi biti opremljeni POS-uređajima, a uvodi se i e-pristojba. Uvodi se i projekt Jedinstveno upravno mjesto.

Na pitanje znači li ova reforma Državne uprave I otpuštanje djelatnika, ministar Malenica je rekao da će se taj problem riješiti stimulativnim otpremninama. U zadarskom slučaju riječ je o 30-40 zaposlenika, dok na državnoj razini to pravo može iskoristiti ukupno 130 zaposlenika Državne uprave. Neslužbeno doznajemo da će otpremnine biti isplaćene u odnosu na godine radnog staža, od 40 do 178 tisuća kuna. U nekim slučajevima, moguća je i veća otpremina.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno