Ove godine manje prometnih, ali više drugih intervencija na terenu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Špica sezone kroz statistiku Hitne
Autor: 
Kad je riječ o prometu, lani u srpnju i kolovozu bilježi se 241, a u istom razdoblju ove godine 215 prometnih nesreća. Ali, bio je povećan broj drugih intervencija na terenu koje nisu na prometnicama kao što su razne ozljede na plažama, pomorske nesreće i slično, kazao je dr. Orlović
Zvonko KUCELIN
U srpnju i kolovozu bio je povećan broj intervencija na terenu

Uspoređujući srpanj i kolovoz prošle i ove godine, mogu zaključiti da je broj pacijenata koje je obradila Hitna služba na području naše Županije, manji u odnosu na 2018. godinu. Lani smo, naime, imali broj intervencija na terenu 4.029 dok ih je ove godine u protekla dva mjeseca bilo 3.864. Što se pak, tiče broja amubulantnih pregleda i ta je brojka prema našoj statistici - manja. Lani smo u špici sezone obavili 14.281 dok je ove godine, broj obavljenih pregleda - 13.815. Broj umrlih u istom razdobolju lani je 86, dok je ove godine u protekla dva mjeseca preminulo 79 osoba. Kad je riječ o prometnim nesrećama, lani bilježimo u srpnju i kolovozu 241, a u istom razdoblju ove godine dogodilo se 215 prometnih nesreća - rekao je dr. Predrag Orlović, ravantelj Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije.

Najopterećenije ambulante u Zadru, Biogradu i na Pagu

Ali, prema njegovim riječima, u srpnju i kolovozu ove godine bio je povećan broj drugih intervencija na terenu vezanih za ozljede, pomorske nesreće, intervencije koje nisu na prometnicama...Pa je tako lani bilo 241, a ove godine 457 takvih intervencija. Najčešći razlozi poziva prema hitnim službama uz prometne nesreće, kako je objasnio dr. Orlović, bile su ozljede na plažama i na radu, utapljanja, slabosti, nesvjestice radi visokih temperatura i slično, a ambulante HMP-a, imale su u prosjeku između 50 i 70 pregleda dnevno. Najopterećenije su bile ambulante u Zadru, Biogradu i na Pagu.
No, u zadarskom Zavodu za hitnu medicinu, u lipnju su imali 171 intervenciju više nego lani.
- U lipnju ove godine imali smo 1.754, dok smo u lipnju prošle godine zabilježili 1.583 intervencije. Kad je riječ o ambulantnim pregledima ove je godine u lipnju kroz našu ambulantu prošlo 3.910 osoba, dok smo lani pregledali 3.616 ljudi. Pacijenti su se najčešće žalili na bolove u leđima, bol u prsima i otežano disanje, onda je tu bilo i alergijskih reakcija, crijevnih viroza, grlobolja, uhobolja... Prosječno dnevno na početku ljeta, imali smo 70-ak izalazaka na teren, odnosno intervencija - podsjetio je dr. Predrag Orlović.

Posao se ipak polako smanjuje

Kad je u pitanju ekipiranost, dr. Orlović je dodao kako već godinama zapravo funkcioniraju na isti način. Naravno da bi bilo bolje da ima više timova, ali rade i snalaze kako znaju i umiju i do sada nije nikada bilo većih problema. Naime, Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije ukupno raspolaže s 34 tima T1 - što znači da je u ekipi i liječnik. Potom imaju 15 timova T2 dakle, bez liječnika, ali ljeti još imaju i dodatnih osam T1 timova.
- Na području županije imamo još timove s liječnicima i to četiri na Viru, u Zadru dva, u Biogradu dva, na otoku Pagu jedan te u Starigradu jedan T1 tim. Također, povremeno imamo i liječnika u ambulantu u Kalima na otoku Ugljanu - objasnio je dr. Orlović.
U svakom slučaju špica turističke sezone je iza nas, pa će se vjerojatno polako početi smanjivati i posao ekipama HMP-a.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3 (2 glasova)