Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

PRIVREMENI DRVORED Za 15-ak dana palme se iz Briševa vraćaju na Branimirovu obalu

06.09.2019. 08:20
PRIVREMENI DRVORED Za 15-ak dana palme se iz Briševa vraćaju na Branimirovu obalu


Od početka 3. faze rekonstrukcije Branimirove obale u uvali Jazine, zadarska javnost izuzetno se senzibilizirala oko sudbine 15 tamošnjih palmi. Kako se radovi bliže kraju, gradom je prostrujala vijest da će palme zapravo biti prodane. Pojavila su se čak mišljenja da je to dobro jer su palme navodno »razarači« koji svojim korijenjem razaraju beton i asfalt. No, iz Županijske lučke uprave vrlo brzo je stigao demanti.


U Eurogardenu
– Za 15-tak dana palme će biti vraćene na staro mjesto. Trenutačno se nalaze u Eurogardenu u Briševu i mogu poručiti da nema bojazni da se iste ne bi vratile na staro mjesto, rekao je ravnatelj Županijske lučke uprave Davor Škibola.
Malo je poznato da je splitska tvrtka Jadro za izvoditelja radova, također splitsku tvrku Akropolis, izradila cijeli elaborat vezan za hortikulturne radove, a time i sudbinu palmi za koje se toliko zanimala zadarska javnost. Njime je predviđeno strojno vađenje postojećih palmi latinskog nazivlja Phoenix canariensis, uz oblikovanje korjenove bale promjera 160-180 cm, visine 100-110 cm, zaštitu krošnje vezivanjem i sakupljanjem, odvoz kamionima do privremene lokacije za čuvanje, trapljenje u pripremljene sadne jame odgovarajuće dimenzije, uz zasipanje i obilno zalijevanje.
U Jadru kažu da je na privremenoj lokaciji u Briševu, potrebno je redovito provoditi sve mjere održavanja palmi koje uključuju redovito zalijevanje i redovite mjere zaštite od bolesti i nametnika napose palmine pipe.


Zaštita palmi
– Nakon završetka građevinskih radova na uređenju obale u trajanju oko 160 dana, potrebno je palme otkopati, oblikovati korijenovu balu, transportirati do lokacije sadnje, izvršiti iskop jama za sadnju odgovarajuće dimenzije i posaditi uz sve potrebne predradnje uključujući dodatak peletiranog organskog gnojiva u količini od 3,0 kg/kom i treseta u količini od 250 lit/kom. Tijekom sadnje i zatrpavanja palme potrebno je vršiti obilno zalijevanje u svrhu što boljeg sabijanja humusnih materijala uz korijenovu balu palme i potpunog istiskivanja zraka. Prema potrebi palme je, kazali su nam u Jadru, trebalo poduprijeti u svrhu stabilizacije i postizanja vertikalnog položaja debla, rekao nam je Davor Škibola.
Kad su u travnju ove godine pregledane palme zbog možebitne crvene palmine pipe (Rhynchophorus ferrugineus) i palminog drvotoča (Paysandisia archon), primijećeni su simptomi crvene palmine pipe kod prve palme na istoku. Međutim, bez uočene veće štete, ali kod koje su novi izboji listova potpuno zdravi. Stoga se očekivalo, kazali su u splitskom Jadru, da će već nakon prvog tretmana zaštite, opasnost za preživljavanje iste biti potpuno uklonjena. Sve ostale palme na predmetnoj lokaciji su zdrave i bez uočenih znakova prisutnosti nametnika.
Skrb o palmama s Branimirove obale zahtijevala je redovito zalijevanje palmi dostatnim količinama vode uz dodatno kvašenje krošnje palmi u prvih 15 dana nakon sadnje na privremenoj lokaciji. Radove na fitosanitetskoj zaštiti palmi od bolesti i nametnika koji uključuju zaštitu palmi uz upotrebu odobrenog preparata »SYNGENTA Revive II« koji se ubrizgava u deblo palmi i osigurava zaštitu u periodu od narednih godinu dana. Tijekom boravka palmi na privremenoj lokaciji palme su se trebale dodatno štititi upotrebom preparata DURSBAN 78 WG, odnosno ulijevanjem pripremljene otopine preparata i vode u količini od 20-25 litara u krošnju palmi svaka dva mjeseca uz inicijalnu prihranu palmi prilikom sadnje palmi organskim i mineralnim gnojivima.
Kako doznajemo od Škibole, o svim radnjama koje su poduzete, i koje će se u narednom periodu poduzimati pa sve do kompletnog završetka radova, i povratka palmi na stara mjesta, vodi se kompletna evidencija svakodnevnim upisima u »građevinski dnevnik« gradilišta.
Na kraju, tvrtka Jadro nam je potvrdila da su sve izvađene sadnice palmi u odličnom stanju.
– Palme su pod stalnim nadzorom naših stručnjaka i nad istima se provode sve redovite mjere zaštite od bolesti i nametnika, prihrane i zalijevanja. O svim prethodno spomenutim radnjama koje se provode u cilju očuvanja i zaštite palmi uredno vodimo svu potrebnu dokumentaciju, rekli su nam u ovoj splitskoj tvrtki.