Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

»PRORAČUNSKI« KOLEGIJ ŽUPANA Uskoro kreće projekt gradnje Centra za palijativnu skrb Zadarske županije

06.09.2019. 17:54
»PRORAČUNSKI« KOLEGIJ ŽUPANA Uskoro kreće projekt gradnje Centra za palijativnu skrb Zadarske županije


Zadarskoj županiji odobrava se stjecanje nekretnina bez naknade od prijašnjeg vlasnika Republike Hrvatske u Crnom sveukupne površine 2.626 m², u svrhu izgradnje i uređenja smještaja Centra za palijativnu skrb Zadarske županije – Hospicij Babindub, odnosno ostvarenja projekata od općeg javnog i socijalnog interesa kojima se povećava kvaliteta života građana na području Zadarske županije. Vrijednost nekretnine je 3,6 milijuna kuna, dok će troškovi ulaganja u iste nekretnine biti poznati po izradi projektne dokumentacije za izgradnju Centra za palijativnu skrb Zadarske županije, a što ćemo početi čim prije raditi, rekao je jučer resorni pročelnik Nikica Miletić na jučerašnjoj 18. po redu kolegiju župana Zadarske županije.
Neće se više plaćati najam
Dodao je kako je Zadarska županija u posljednje dvije godine od države dobila nekretnina ukupne vrijednosti oko 60 milijuna kuna.
– Ovo je još jedan dokaz kako smo aktivni i u ovom polju te smo u nepune dvije godine dobili brojne nekretnine u koje ćemo se moći premjestiti. Po završetku svih ovih projekata bit ćemo u svojim zgradama te nećemo više morati plaćati najam. U deset godina ćemo vratiti investicije kroz razlike u plaćanju najma, rekao je Božidar Longin, zadarski župan. Istaknuo je kako će izgradnjom ovoga centra Zadar konačno dobiti palijativnu skrb te je dodao kako se nada da će se što skorije krenuti u realizaciju projekta.
Osim ulaganja u palijativnu skrb, Zadarska je županija ove godine sufinancirala smještaj starijih u privatnim domovima.
– Svi znamo kako je velik pritisak na naš Dom za starije i nemoćne te smo odlučili sufinancirati smještaj u privatnim domovima za što smo izdvojili 2,1 milijun kuna, istaknuo je Longin dodavši kako su ove godine povećali i naknade za novorođenčad za 1,1 milijun kuna.
Na kolegiju je pročelnica za financije Bibijana Baričević iznijela i Nacrt prijedloga zaključka o prihvaćanju Izvješća o radu upravnih tijela Zadarske županije za razdoblje siječanj – lipanj 2019. godine, Nacrt prijedloga polugodišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna Zadarske županije za 2019. godinu, te Nacrt prijedloga Izmjena i dopuna proračuna Zadarske županije za 2019. godinu i projekcija za 2020. i 2021. godinu, a koji su poslani na sljedeću Županijsku skupštinu koja bi se trebala održati krajem ovoga mjeseca.
Proračun preko milijardu kuna
– Prema Izmjenama i dopunama proračuna Zadarske županije za 2019. godinu predlaže se proračun u iznosu od 1.042.700.000 kuna što je za 2,4% ili za 24.700.000,00 kuna više u odnosu na prethodni plan (1.018.000.000,00 kuna). Kod prihoda i primitaka planira se povećanje prihoda poslovanja za 30 milijuna kuna uz istodobno smanjenje vlastitih izvora za 5,5 milijuna kuna, istaknula je Baričević. Dodala je kako su prihodi od poreza povećani za 4,3 milijuna kuna te novi plan iznosi 92 milijuna kuna. Povećanje se najviše odnosi na rast prihoda od poreza na dohodak.
– Pomoći iz inozemstva i od subjekata unutar opće države povećane su za 0,8 milijuna​ kuna te iznose 240 milijuna​ kuna. Razlog povećanja plana jest uključivanje novih projekata i realizacija kapitalnih projekata, od kojih izdvajamo sustave navodnjavanja, Centar kreativne industrije te energetsku obnovu Perivoja Vladimira Nazora. Prihodi od administrativnih pristojbi povećani su za 29,7 milijuna​ kuna za potrebe pokrića manjka ustanova u zdravstvu prema akcijskom planu pokrića manjka. Prihodi od prodaje proizvoda, roba i usluga su veći za 0,6 milijuna​ kuna, a odnose se na prihode korisnika sustava riznice te novi plan iznosi 62,7 milijuna​ kuna. Prihodi iz nadležnog proračuna i HZZO temeljem ugovorne obveze smanjeni su za 9 milijuna​ kuna, a odnose se na sredstva ustanova u zdravstvu. Novi plan iznosi 500,6 milijuna​ kuna, nabrojala je neke od najvažnijih stavki Baričević.
Tri milijuna kuna za prijevoz učenika
Dodala je kako se primici od financijske imovine i zaduživanja povećavaju za 3 milijuna​ kuna i iznose 26 milijuna​ kuna zbog očekivane realizacije pojedinih projekata (početak izgradnje Centra za kreativne industrije, izgradnja CGO, Energetska obnova Perivoja Vladimira Nazora). Vlastiti izvori smanjeni su za 5,5 milijuna kuna i predstavljaju konsolidirani proračunski manjak u iznosu od 3,1 milijuna​ kuna, od kojih se manjkovi odnose na ustanove u zdravstvu dok Zadarska županija prenosi višak u iznosu od 8,2 milijuna​ kuna.
Na kolegiju župana usvojeni su prijedlozi Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA za raspolaganje imovinom u sklopu EU projekta »ZADRA NOVA ZA VAS« kao i u sklopu projekta »PEPSEA«. Budući da se radi o projektima čija je vrijednost 28,1 milijun kuna za projekt ZADRA NOVA ZA VAS te 2.900.570 eura za drugi projekt ova dva prijedloga idu na Županijsku skupštinu na razmatranje.
Za kraj je pročelnik za školstvo Ivan Šimunić iznio prijedlog odluke o kriterijima i načinu financiranja i sufinanciranja troškova javnog prijevoza redovitih učenika srednjih škola Zadarske županije za školsku godinu 2019./2020., a za što je ukupno izdvojeno 2.981.487,29 kuna.
– Smatramo kako je ovo i svojevrsna socijalna mjera jer pomažemo obiteljima u plaćanju prijevoza učenika do škola. Programom se financira put do škole te nazad, ali i prijevoz do prakse. Za učenike koji upišu deficitarna zanimanja Županija sufinancira s 25 posto čime ih želimo potaknuti da upišu ta zanimanja. Ove godine upisali smo između 500 i 600 učenika u deficitarna zanimanja, zaključio je Šimunić.
Proračnski korisnici
Od ukupno planiranih prihoda i primitaka (bez vlastitih izvora/viška), 732 mil. kuna ili 70% odnosi se na proračunske korisnike Zadarske županije: 659,8 mil. kuna – ustanove u zdravstvu (7 korisnika), 35 mil. kuna – srednje škole (20 korisnika), 10,2 mil. kuna – osnovne škole (27 korisnika), 5,6 mil. kuna – ustanove u kulturi (Narodni muzej, Kazalište lutaka), 21,4 mil. kuna – ostali korisnici Sustava riznice (AGRRA, Inovacija, Natura Jadera, Zavod za prostorno uređenje, Zadra Nova).
Povećana izdvajanja
Unutar proračuna Zadarske županije izdvajamo pojedine aktivnosti koje su financirane iz izvornih županijskih sredstava u cilju povećanja i uravnoteženja kvalitete života stanovništva naše županije, pa su tako izmjenama i dopunama predviđene sljedeće promjene unutar takvih aktivnosti: 3,1 mil kuna naknade za novorođenu djecu, povećanje od 1,1 mil. kuna, 2,1 mil kuna za sufinanciranje smještaja starijih osoba u privatnim domovima (350.000 kuna više), 1,2 mil kuna za aktivnost Vatrogasne zajednice ZŽ, što je više za 400.000 kuna. Pored toga izdvojeno je i 400.000 kuna za provođenje izbora za nacionalne manjine, rekla je pročelnica Bibijana Baričević.