Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

U Pokretu sreće okupile osobe između 60 i 70 godina

06.09.2019. 08:24
U Pokretu sreće okupile osobe između 60 i 70 godina


One su mlade i odlučile su svoje slobodno vrijeme posvetiti osobama treće životne dobi i to na način da organiziraju besplatne plesne treninge i radionice pod nazivom – Antidementi program u sklopu kojih bi starije ljude educirale o simptomima demencije te Alzhaimerove bolesti. Riječ je Katarini Markoč, Martini Vukašina i Ani Štefulić koja je voditeljica ovog projekta.
A, sve je počelo kad su se javile na natječaj nacionalnog programa pod nazivom – Mladi: snaga zajednice kojeg financira Veleposlanstvo SAD-a u Republici Hrvatskoj, Europska zaklada za filantropiju i društveni razvoj i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva odnosno, platforma ZaDobro.BIT koja okuplja filantropske incijative te ih spaja s društveno korisnim akcijama koje traže neki oblik pomoći.


«Dobra ideja, zlata vrijedi«
– Poslale smo svoju ideju i program na natječaj, održale prezentaciju u prostoru zadarskog IMPACT centra, a program nam je odobren u lipnju. Naš je rad volonterski, a sredstva koja dobijemo najmijenjena su za promidžbene materijale, poboljašnje samih programa i suradnju s drugim udrugama. Jedan od kriterija da bi se uopće javile na natječaj bio je da smo mlađe od 30 godina i da nismo zaposlene primjerice, u Gradu ili pak, nekoj općini. Program smo nazvale – Pokret sreće jer vjerujemo kako ćemo upravo plesnim treninzima izazvati sreću i zadovoljstvo kod osoba između 60 i 70 godina koje nam se priključe i jako smo zadovoljne jer čim smo objavile poziv, pokazao se veliki interes i već se formirala prva skupina »plesača«. Naime, planiramo fomirati par grupa i to najviše do 12 zainteresiranih koji bi plesali dva puta tjedno u prostorijama Mjesnog odbora Jazine II. – objasnila je Ana Štefulić.
Dodala je kako su plesne treninge zamisilile u suradnji s Plesnom udrugom Nimeta, a trening bi se sastojao od zagrijavanja, učenja pokreta, plesnih vježbi, koreografije i na kraju rastezanja uz taktove jazz glazbe.


Još dvije zadarske inicijative dobile sredstva
Što se tiče Antidementi programa njega će realizirati u suradnji s Centrom za obuku Tempero. Radionice će se također, održavati dva puta tjedno kroz edukacije, predavanja, ali i zabavne fizičke i mentalne aktivnosti. Ova inicijativa traje tri mjeseca, od početka rujna do kraja studenoga, a sve aktivnosti u sklopu programa inicijative za sve umirovljenike su naravno, besplatne.
No, osim njihove incijative, još dvije zadarske inicijative su prošle na natječaju i dobile sredstva.
»IZAĐI VAN« naziv je drugog programa, a radi se o Centru međugeneracijske solidarnosti, svojevrsnom dnevnom boravku za osobe treće životne dobi. U Centru bi se odvijalo druženje kroz aktivnosti koje podižu kvalitetu života na višu razinu i gdje bi se sastajali, ali i međusobno družili i mladi i stariji, a treća se inicijativa zove – »VALJA NAMA PREKO ZEBRE« kojom je ekipa mladih ljudi željela potaknuti odgovorne te senzibilizirati javnost i širu društvenu zajednicu o problemima pri prijelazu ceste slijepih i slabovidnih osoba, a odgovorne potaknuti na postavljanje zvučnih signalizacija na semaforima.
 




Platforma – ZaDobro.BIT?
Cilj platforme ZaDobro.BIT jest potaknuti kulturu davanja i zalaganja za opće dobro u najširoj javnosti te podići svijest o tome da je ulaganje u dobrobit lokalne zajednice ili pojedinaca u lokalnoj zajednici vrijednost koja obogaćuje sve sudionike. Platforma okuplja filantropske incijative i otvara put inovativnim načinima financiranja i podrške idejama za opće dobro.
– Ako imaš inicijativu, akciju ili projekt kojim želiš doprinijeti dobrobiti lokalne zajednice ili pojedinaca u lokalnoj zajednici, ovo je mjesto na kojem ga možeš predstaviti i pronaći podršku. Svi prijedlozi aktivno razmatraju filantropske organizacije, članice platforme. Zbog toga je važno kvalitetno predstaviti ideju te opisati kakvu vrstu pomoći tražiš. Tamo gdje je to primjenjivo, administratori platforme aktivno će pristupiti incijatorima ideje i predložiti povezivanje s filantropima i poduzetnicima. Platformu ZaDobro.BIT! inicirala je i podržala Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva. Vođenje i koordinaciju platforme tijekom 2016. godine preuzela je Europska zaklada za filantropiju i društveni razvoj. Aktivno je koriste članice Foruma ZaDobro.BIT! – piše na mrežnoj stranici platforme ZaDobro.BIT