Danas je u organizaciji Zadarske županije počeo 12. po redu Festival smokava. Manifestacija traje do danas i to na dvije lokacije u Zadru, na Trgu Pet bunara i u Muzeju antičkog stakla te u Pakoštanima, Preku i Ninu, gdje su održana neka predfestivalska događanja.
Festival je počeo Gastro smokvom u Muzeju antičkog stakla, ove godine za razliku od prošlih neusporedivo skromnije kada su u startno događanje bili uključeni brojni ugostitelji koji su se prezentirali s jelima od i sa smokvama. Idejna začetnica i desetogodišnja glavna organizatorica festivala bila je poduzetnica Sandra Babac, široj javnosti poznata, između ostalog, po svom nagrađivanom pekmezu od smokava »Šinjorina smokva« i upravo zahvaljujući njenom nesebičnom trudu Festival je ne samo zaživio već se isprofilirao kao jedan od najbolje organiziranih u sredini.
Prepoznali su to svi sudionici događanja i ostali ljudi uključeni na ovaj ili onaj način u manifestaciju, uključujući i zadarskog župana Božidara Longina koji je jučer zvanično otvorio 12. izdanje festivala, ne zaboravivši u svom uvodnom govoru spomenuti i Babac i zahvaliti joj.
Potencijal Zadarske županije
Longin je naglasio i to kako se Zadarska županija u zadnje dvije godine pokazala kao sredina s najvećim potencijalima za plantažno uzgajanje smokava.
– Smokva je legandarna biljka, prisutna i u umjetnosti i u književnosti pa i u Bibliji. A ovdje na našim prostorima mislim da nema kuće bez smokve. Konkretno u Zadarskoj je županiji 87 hektara pod smokvom pa je bez bilo kakve zadrške smokva zaslužila svoj festival, istakao je, između ostalog, Longin.
Nešto više o Festivalu i svim događanjima uključenim u njega okupljene je upoznala Vlatka Vučić Marasović, voditeljica otvaranja.
– U programu ovogodišnjeg festivala organiziran je stručni skup na kojemu će predavanja imati najpoznatiji svjetski stručnjaci iz područja uzgoja i prerade smokve. Time će se pružiti prilika našim proizvođačima da se upoznaju s najsuvremenijim trendovima u uzgoju i preradi smokve. Predavanja će održati prof. Moshe A. Flaishman; Fresh fig industry – Progress and challenges, prof. Branka Levaj; Prerada smokava i prof. Željko Prgomet; Stanje i perspektive uzgoja smokva u RH, izdvojila je Vučić Marasović.
Iscrpno upoznavanje sa smokvom
Spomenuto Festival su prepoznali i neki gradovi i općine u Zadarskoj županiji koji su se aktivno uključili u festivalska događanja. U Pakoštanama je 23. kolovoza bila »Litnja pričinjoža«, u Preku 30. kolovoza »Ugljanska smokvarica« te u Ninu 4. rujna »Ninska smokvarica«.
Nakon otvaranja krenuo je i Sajam smokava na Trgu Pet bunara s desetak proizvođača koji u svojoj ponudi imaju različite delicije od smokava.
Spomenuta predavanja su na rasporedu bila u popodnevnim satima, a ono što je važno za naglasiti je i mogućnost da se svi zainteresirani upoznaju sa smokvom vrlo iscrpno, bilo kroz kupovinu, degustaciju, razgovor s proizvođačima ili predavanja.
najnovije
najčitanije
Rukomet
Mlađe generacije
Lorenzo Kuštera veliki junak najstarijih mladih Zadrana
Zadar
kolegij gradonačelnika
Dukić ponovio kako su zbog tehničkog proračuna projekti na čekanju
Gastro
odličan desert
Ukusni muffini od mrkve savršena su slastica za uskršnje blagdane
Hrvatska
IZBORNA KAMPANJA
Voldemort vs. Karaplenković: HDZ i SDP “ratuju” na mrežama
Zadar
kazalište lutaka
Sudjelujte u obilježavanju Svjetskog dana kazališta za djecu i mlade
Crna Kronika
više ozlijeđenih
Dovršen očevid prometne nesreće kod Zelenog hrasta
Zadar
ZLATNI PIR
Ljubav na prvi pogled Marije i Ivice Masnića traje već pola stoljeća
Županija
HEP JAVLJA
Brojne ulice u Zadru i okolici u utorak ostaju bez struje, evo popisa
Zadar
IMPRESIVAN USPJEH
IMPRESIVAN USPJEH ZADRANKE Inga Petričević bit će u Parizu s najboljim frizerima planeta
Zadar
(NE)ZAINTERESIRANI ZA POLITIKU