VOĆKA HRANITELJICA Zadar ponovo slavi smokvu

Slika korisnika mkvanja
Festival u čast biljke simbola Dalmacije i Sredozemlja
Smokva je legandarna biljka, prisutna i u umjetnosti i u književnosti pa i u Bibliji. A ovdje na našim prostorima mislim da nema kuće bez smokve. Konkretno u Zadarskoj je županiji 87 hektara pod smokvom pa je bez bilo kakve zadrške smokva zaslužila svoj festival, kazao je župan Longin
Zvonko KUCELIN
Svečano otvaranje u Muzeju antičkog stakla

Danas je u organizaciji Zadarske županije počeo 12. po redu Festival smokava. Manifestacija traje do danas i to na dvije lokacije u Zadru, na Trgu Pet bunara i u Muzeju antičkog stakla te u Pakoštanima, Preku i Ninu, gdje su održana neka predfestivalska događanja.
Festival je počeo Gastro smokvom u Muzeju antičkog stakla, ove godine za razliku od prošlih neusporedivo skromnije kada su u startno događanje bili uključeni brojni ugostitelji koji su se prezentirali s jelima od i sa smokvama. Idejna začetnica i desetogodišnja glavna organizatorica festivala bila je poduzetnica Sandra Babac, široj javnosti poznata, između ostalog, po svom nagrađivanom pekmezu od smokava »Šinjorina smokva« i upravo zahvaljujući njenom nesebičnom trudu Festival je ne samo zaživio već se isprofilirao kao jedan od najbolje organiziranih u sredini.
Prepoznali su to svi sudionici događanja i ostali ljudi uključeni na ovaj ili onaj način u manifestaciju, uključujući i zadarskog župana Božidara Longina koji je jučer zvanično otvorio 12. izdanje festivala, ne zaboravivši u svom uvodnom govoru spomenuti i Babac i zahvaliti joj.

Potencijal Zadarske županije

Longin je naglasio i to kako se Zadarska županija u zadnje dvije godine pokazala kao sredina s najvećim potencijalima za plantažno uzgajanje smokava.
- Smokva je legandarna biljka, prisutna i u umjetnosti i u književnosti pa i u Bibliji. A ovdje na našim prostorima mislim da nema kuće bez smokve. Konkretno u Zadarskoj je županiji 87 hektara pod smokvom pa je bez bilo kakve zadrške smokva zaslužila svoj festival, istakao je, između ostalog, Longin.
Nešto više o Festivalu i svim događanjima uključenim u njega okupljene je upoznala Vlatka Vučić Marasović, voditeljica otvaranja.
- U programu ovogodišnjeg festivala organiziran je stručni skup na kojemu će predavanja imati najpoznatiji svjetski stručnjaci iz područja uzgoja i prerade smokve. Time će se pružiti prilika našim proizvođačima da se upoznaju s najsuvremenijim trendovima u uzgoju i preradi smokve. Predavanja će održati prof. Moshe A. Flaishman; Fresh fig industry - Progress and challenges, prof. Branka Levaj; Prerada smokava i prof. Željko Prgomet; Stanje i perspektive uzgoja smokva u RH, izdvojila je Vučić Marasović.

Iscrpno upoznavanje sa smokvom

Spomenuto Festival su prepoznali i neki gradovi i općine u Zadarskoj županiji koji su se aktivno uključili u festivalska događanja. U Pakoštanama je 23. kolovoza bila »Litnja pričinjoža«, u Preku 30. kolovoza »Ugljanska smokvarica« te u Ninu 4. rujna »Ninska smokvarica«.
Nakon otvaranja krenuo je i Sajam smokava na Trgu Pet bunara s desetak proizvođača koji u svojoj ponudi imaju različite delicije od smokava.
Spomenuta predavanja su na rasporedu bila u popodnevnim satima, a ono što je važno za naglasiti je i mogućnost da se svi zainteresirani upoznaju sa smokvom vrlo iscrpno, bilo kroz kupovinu, degustaciju, razgovor s proizvođačima ili predavanja.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)