VOĆKA HRANITELJICA Zadar ponovo slavi smokvu

Slika korisnika mkvanja
Festival u čast biljke simbola Dalmacije i Sredozemlja
Smokva je legandarna biljka, prisutna i u umjetnosti i u književnosti pa i u Bibliji. A ovdje na našim prostorima mislim da nema kuće bez smokve. Konkretno u Zadarskoj je županiji 87 hektara pod smokvom pa je bez bilo kakve zadrške smokva zaslužila svoj festival, kazao je župan Longin
Zvonko KUCELIN
Svečano otvaranje u Muzeju antičkog stakla

Danas je u organizaciji Zadarske županije počeo 12. po redu Festival smokava. Manifestacija traje do danas i to na dvije lokacije u Zadru, na Trgu Pet bunara i u Muzeju antičkog stakla te u Pakoštanima, Preku i Ninu, gdje su održana neka predfestivalska događanja.
Festival je počeo Gastro smokvom u Muzeju antičkog stakla, ove godine za razliku od prošlih neusporedivo skromnije kada su u startno događanje bili uključeni brojni ugostitelji koji su se prezentirali s jelima od i sa smokvama. Idejna začetnica i desetogodišnja glavna organizatorica festivala bila je poduzetnica Sandra Babac, široj javnosti poznata, između ostalog, po svom nagrađivanom pekmezu od smokava »Šinjorina smokva« i upravo zahvaljujući njenom nesebičnom trudu Festival je ne samo zaživio već se isprofilirao kao jedan od najbolje organiziranih u sredini.
Prepoznali su to svi sudionici događanja i ostali ljudi uključeni na ovaj ili onaj način u manifestaciju, uključujući i zadarskog župana Božidara Longina koji je jučer zvanično otvorio 12. izdanje festivala, ne zaboravivši u svom uvodnom govoru spomenuti i Babac i zahvaliti joj.

Potencijal Zadarske županije

Longin je naglasio i to kako se Zadarska županija u zadnje dvije godine pokazala kao sredina s najvećim potencijalima za plantažno uzgajanje smokava.
- Smokva je legandarna biljka, prisutna i u umjetnosti i u književnosti pa i u Bibliji. A ovdje na našim prostorima mislim da nema kuće bez smokve. Konkretno u Zadarskoj je županiji 87 hektara pod smokvom pa je bez bilo kakve zadrške smokva zaslužila svoj festival, istakao je, između ostalog, Longin.
Nešto više o Festivalu i svim događanjima uključenim u njega okupljene je upoznala Vlatka Vučić Marasović, voditeljica otvaranja.
- U programu ovogodišnjeg festivala organiziran je stručni skup na kojemu će predavanja imati najpoznatiji svjetski stručnjaci iz područja uzgoja i prerade smokve. Time će se pružiti prilika našim proizvođačima da se upoznaju s najsuvremenijim trendovima u uzgoju i preradi smokve. Predavanja će održati prof. Moshe A. Flaishman; Fresh fig industry - Progress and challenges, prof. Branka Levaj; Prerada smokava i prof. Željko Prgomet; Stanje i perspektive uzgoja smokva u RH, izdvojila je Vučić Marasović.

Iscrpno upoznavanje sa smokvom

Spomenuto Festival su prepoznali i neki gradovi i općine u Zadarskoj županiji koji su se aktivno uključili u festivalska događanja. U Pakoštanama je 23. kolovoza bila »Litnja pričinjoža«, u Preku 30. kolovoza »Ugljanska smokvarica« te u Ninu 4. rujna »Ninska smokvarica«.
Nakon otvaranja krenuo je i Sajam smokava na Trgu Pet bunara s desetak proizvođača koji u svojoj ponudi imaju različite delicije od smokava.
Spomenuta predavanja su na rasporedu bila u popodnevnim satima, a ono što je važno za naglasiti je i mogućnost da se svi zainteresirani upoznaju sa smokvom vrlo iscrpno, bilo kroz kupovinu, degustaciju, razgovor s proizvođačima ili predavanja.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)

Komentari

Slika korisnika Maria22
Pozdrav Prijatelji su Maria Guadalupe, ovdje sam kako bih informirao sve što sam doživio online kada sam tražio kredit. Izgubio sam mnogo novca tražeci zajam dok nisam upoznao VLADIMIRA FINANCIAL INVESTITORA. Tko mi je pomogao dobiti kredit od 60000 eura po kamatnoj stopi od 2%. Ako trebate kredit i ako ste ozbiljni, savjetujem vam da poslušate moj savjet i kontaktirate je putem e-pošte: (vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com) Kontaktirajte putem aplikacije WhatsApp: +16014560144 za vaš zahtjev za kredit, hvala na slušanju