Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

ZAŠTITA OD KORONE Ministarstvo odobrilo skraćenje nastavnog sata

06.09.2020. 09:08


Dva dana uoči početka nastave u Osnovnoj školi Šimuna Kožičića Benje, Ministarstvo obrazovanja i školstva poslalo im je obavijest kojom odobravaju skraćenje školskog sata. Naime, ravnateljstvo škole od Ministarstva je zatražilo smanjenje sata s 45 na 40 minuta kako bi djeca, zbog nastave u korona krizi, provela manje vremena u školi i time bila maksimalno zaštićena.
Ovu vijest potvrdio nam je ravatelj škole, Dražen Adžić, napominjući kako će djeca stoga već u ponedjeljak raditi po novoj, skraćenoj, satnici.
S obzirom da se u dijelu javnosti može čuti kako su neki roditelji nezadovoljni mjerama kojih će škole primjenjivati zbog zaštite djece, prije svega nošenjem maski i konzumiranjem marende u klupi, ravnatelja smo pitali je li bilo kakvog otpora rodtelja spram najavljenih mjera. Evo što nam je o tome rekao:


Nema prijema prvašića
– Uvijek ima otpora, jedni pitaju zašto se uvode maske, drugi zašto se ne uvode, ili zašto nastava nije on-line. Uvijek je bilo i bit će različitih stavova, ali roditelji općenito privaćaju način kojega smo na nivou grada izabrali. I ja sam roditelj osnovnoškolaca pa ih itekako razumijem i znam što prolaze – kaže ravnatelj.
Na pitanje kako će konkretno izgledati sutrašnji dolazak djece u školu, odnosno mogu li ih roditelji dopratiti do učionica, Adžić pojašnjava kako, zbog maksimalne zaštite djece, nema pozdravnih govora, nema prijema prvaša, ni ičega sličnog:
– Roditelji će djecu dopratiti do škole, profesori će ih sačekati vani s papirom na kojemu će pisati naziv odjeljenja te će se djeca okupiti oko učiteljice koja će ih uvesti u školu. Nakon toga vani će biti moguć još jedan kratak dogovor s roditeljima o tome kako će se održavati nastava – pojasnio je ravnatelj, kojega smo zamolili i za komentar izjave liječnice opće medicine, dr. Bernarde Kaurloto, koja upozorava kako ćemo s ovakvim mjerama »dobiti psihički bolesne učenike«.


Djeca će moći ustajati
Naime, liječnica je izjavila da djeca neće moći ustati iz klupe, niti ići na zahod, a jedna od najgorih stvari je što će i marendu morati jesti na istoj klupi na kojoj su prethodno pisali. Upozorila je i na staklo koje će »imati ispred nosa«: »Riječ je o totalnoj otuđenosti. To uopće nije nimalo opravdano i ne vodi ničemu boljem, samo gorem. Djeca trebaju što više biti na zraku, a ne u zatvorenom prostoru. Stoga sam ljuta i na Stožer koji je nelegalno tu jer nije izabran od strane dvotrećinske većine, niti od Sabora pa kako mogu donositi ovakve odluke? To nije samo moje mišljenje, nego mišljenje većine nas, ali nas nitko ne sluša i nemamo pravo glasa, već moramo raditi ono što nam kažu, iako ja to ne radim baš u potpunosti. Dakle, svjesni smo toga da djeca ne mogu biti u razredu pod ovim mjerama u kojima ne mogu otići čak ni u dvorište. Naša će se djeca razboljeti od svega i svačega, a ovo će ih i psihički razoriti«, poručila je dr. Kaurloto.
Ravnatelj Osnovne škole Šimuna Kožičića Benje pak kaže kako će profesori itekako imati razumijevanja za djecu te im omogućiti kretanje, pazeći da se pomogne svakome kome je maska zasmetala ili ima bilo koji drugi problem vezan za mjere zaštite od korone:
– Naravno da će se djeca moći ustati. Imamo i preporuku po kojoj se dio nastave može održati vani, pogotovo sada kada je lijepo vrijeme. Inače, kada su u pitanju viši razredi ili lošije vrijeme, učenik uvijek od učiteljice može zatražiti da se ustane i malo prošeta. To su situacije koje će nam se događati i profesori to razumiju, tako da tu ne vidim nikakav problem – zaključuje ravnatelj Adžić.




Podrška profesora
Podsjetimo, s obzirom da je jedna od najvećih škola u cijeloj državi, OŠ Benje odlučila se za A model održavanja nastave, naravno u dogovoru s Gradom Zadrom. Naime, za novu pedagošku godinu Ministarstvo znanosti i obrazovanja donijelo je »Modele i preporuke za rad u uvjetima povezanima uz COVID-19« kojima nude tri tipa rada s učenicima. Prvi model predviđa dolazak u školu svih učenika, drugi mješoviti oblik nastave u školi i na daljinu, a treći tek nastavu na daljinu.
Djeci će se na ulazu u školu mjeriti temperatura i u slučaju povišenja poduzeti propisanu proceduru. Škola Šimuna Koćičiča Benje opremljena je sa svim mogućim dezificijensima i ostalim sredstvima za zaštitu za koja će mjesečno izdvajati čak 35.000 kuna, no kako je istaknuo ravnatelj, ne žale novca za ovakvu svrhu, odnosno najveću moguću zaštitu djece.
S obzirom da imaju jako puno učenika, u slučaju nepridržavanja mjera protiv Covida-19 u hodniku bi se u jednom trenutku moglo naći jako puno djece, što je u ovakvim uvjetima nedopustivo. Naime, škola ima puno odjeljenja te ih je u samo jednoj smjeni čak 12, zbog čega je i bilo potrebno uvesti maksimalne mjere zaštite učenika. U svemu ovome važno je da i profesori daju podršku ovakvom modelu održavanja nastave, posebice što bi im mješoviti oblik nastave u školi i na daljinu zapravo značio cjelodnevni angažman.