Do idućeg ljeta moderna šetnica vrijedna 8,3 milijuna kuna

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Treća faza projekta financiranog iz europske blagajne
Izgradnja šetnice od Marine Dalmacija do Tustice je strateški projekt koji će kad bude u potpunosti dovršen, biti dodatni motiv dolaska turista i posjetitelja, a samim time i nova dodatna vrijednost za sve naše žitelje i gospodarstvo. Sukošan će u narednom razdoblju dobiti jednu od najdužih šetnica na srednjem Jadranu, ističe Ante Martinac, načelnik Općine Sukošan
Velimir BRKIĆ
Od Ćorovog jaza ostat će tek »Ć«

Krajem lipnja započeli su radovi na obnovi i potpunoj rekonstrukciji jednog od najljepših dijelova Sukošana. Radi se na obali u uvali Zlatna luka ukupne dužine 432 metara, od Rive do Keranovog mula na Ždralovcu, s produbljivanjem jaza zajedno sa šetnicom i parkirališnim mjestima i postaje sve vidljivija vizura same uvale.
- Projekt je vrijedan 8,3 milijuna kuna, a novac je stigao iz europske blagajne, ističe Ante Martinac, načelnik Općine Sukošan.
Završetkom projekta bit će to, kaže on, mjesto okupljanja, rekreacije, odmora, razonode, igre i mjesto stvaranja najljepših doživljaja i uspomena.

Ogledalo općinskog središta

Imat će i dodatnu dozu posebnosti, ljepote, suvremenosti i elegancije.
- Završetkom projekta povećat će se kapacitet komunalnih vezova, čiji je nedostatak predstavljao značajan problem u predmetnoj luci. U svrhu osiguranja potrebne dubine za korištenje komunalnih vezova na dubinu minus 1,5 metara produbit će se lučki akvatorij. Šetnica će biti široka tri metra sa zelenilom, a uz 432 metara šetnice bit će i 120 parkirnih mjesta, od toga 10 za invalide, ističe Martinac.
Po impresivnom projektu poduzeća za projektiranje, nadzor i savjetovanje Via Factum »Uređenje dijela obalnog pojasa u Sukošanu prema UPU Unutar granica lučkog područja« radove izvodi splitska tvrtka Akropolis d.o.o. Split. Radilo se cijelo ljeto s odrađenom 15-dnevnom pauzom, od 1. kolovoza do Velike Gospe.
- Bit će to ogledalo općinskog središta koje će do idućeg ljeta zasjati u novom sjaju. Naime, radovi će biti gotovi do ljeta iduće godine. Ako i ostane nešto nedovršeno neće se kao ovo ljeto raditi tijekom ljetne turističke sezone, kaže Martinac.
Sukošanska šetnica, koja će se protezati od Sportskog centra Sukošan, uz obalu Ruševca, Donjeg mora i Ždralovca do Keranovog mula, a kasnije čak do Marine Sukošan s jedne strane te s druge strane uz obalu Punte, Dječjeg raja, Barbira, Solina, Tratice i Makarske sve do Tustice, od krucijalnog je značaja za sve stanovnike Sukošana i općinskog zaobalja, kao i za sve turiste, vikendaše i posjetitelje.

Uredit će se parkirališta, mulovi, plaže i okoliš

- Izgradnja šetnice, sukošanske promenade uz obalu, strateški je projekt koji će kad bude u potpunosti dovršen od Marine do Tustice, biti dodatni motiv dolaska turista i posjetitelja, a samim time i nova dodatna vrijednost za sve naše žitelje i sukošansko gospodarstvo, naglašava Martinac dodajući kakoo će Sukošan u narednom razdoblju dobiti jednu od najdužih šetnica na srednjem Jadranu.
- Naime, na cjelokupnom potezu osim obale i šetnice, uredit će se parkirališta, mulovi, plaže i okoliš koji će biti za razonodu, rekreaciju i slobodno vrijeme svih mještana, vikendaša, turista i posjetitelja, poručuje Martinac dodajući kako bi se prva sljedeća šetnica gradila od Tustice uz obalu Makarske i Tratice do Solina, dakako, čim se osiguraju potrebna financijska sredstava.
- Treba istaknuti kako će projekt sukošanske šetnice u konačnici omogućiti slobodu kretanja na vlastitom području, uz obalu od Marine Dalmacija do Tustice, zaključuje Martinac.

Ćorov jaz - sukošanski trn u oku

U Sukošanu ima četiri jaza: Miškov, Dijanov, Labudov i Ćorov, po sukošanski s »č«, Čorov jaz. Na Rudini su se nalazili Labudov jaz i Ćorov jaz. Labudovog jaza odavno nema. More je nekad gotovo udaralo u Labudove kuće (op.a. velika crno-bijela slika na zidu kultnog restorana Veseljak), a nasipanjem istočne obale na Rudini u dužini preko 15 metara s vremenom je od jaza ostala tek nostalgična uspomena.
Ćorovov jaz je jedini neuređeni jaz i svojevrsni sukošanski trn u oku, međutim, sad će imati sasvim drugu namjenu. U jazu se više neće loviti jegulje i manje podlanice, a i labudovi će izgubiti svoje omiljeno mjesto za zimovanje jer će znatnim nasipanjem mora od Ćorovog jaza ostati tek »Ć«. Na uređenom nasipu uz šetnicu i zelene površine izgradit će se dvostrano parkiralište s oko 40 parkirnih mjesta.

Ocjena: 
Prosječno: 3.8 (6 glasova)

Komentari

Slika korisnika monika
Promjene, promjene.... Investicije... Meni se sviđa stari Sukošan. Odkada pao Bogdanov Bor i stavili nove kuče u Maloj Makarskoj u mjest śumi sve se promjenija...

Monika