Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Do idućeg ljeta moderna šetnica vrijedna 8,3 milijuna kuna

06.09.2021. 11:36


Krajem lipnja započeli su radovi na obnovi i potpunoj rekonstrukciji jednog od najljepših dijelova Sukošana. Radi se na obali u uvali Zlatna luka ukupne dužine 432 metara, od Rive do Keranovog mula na Ždralovcu, s produbljivanjem jaza zajedno sa šetnicom i parkirališnim mjestima i postaje sve vidljivija vizura same uvale.
– Projekt je vrijedan 8,3 milijuna kuna, a novac je stigao iz europske blagajne, ističe Ante Martinac, načelnik Općine Sukošan.
Završetkom projekta bit će to, kaže on, mjesto okupljanja, rekreacije, odmora, razonode, igre i mjesto stvaranja najljepših doživljaja i uspomena.


Ogledalo općinskog središta
Imat će i dodatnu dozu posebnosti, ljepote, suvremenosti i elegancije.
– Završetkom projekta povećat će se kapacitet komunalnih vezova, čiji je nedostatak predstavljao značajan problem u predmetnoj luci. U svrhu osiguranja potrebne dubine za korištenje komunalnih vezova na dubinu minus 1,5 metara produbit će se lučki akvatorij. Šetnica će biti široka tri metra sa zelenilom, a uz 432 metara šetnice bit će i 120 parkirnih mjesta, od toga 10 za invalide, ističe Martinac.
Po impresivnom projektu poduzeća za projektiranje, nadzor i savjetovanje Via Factum »Uređenje dijela obalnog pojasa u Sukošanu prema UPU Unutar granica lučkog područja« radove izvodi splitska tvrtka Akropolis d.o.o. Split. Radilo se cijelo ljeto s odrađenom 15-dnevnom pauzom, od 1. kolovoza do Velike Gospe.
– Bit će to ogledalo općinskog središta koje će do idućeg ljeta zasjati u novom sjaju. Naime, radovi će biti gotovi do ljeta iduće godine. Ako i ostane nešto nedovršeno neće se kao ovo ljeto raditi tijekom ljetne turističke sezone, kaže Martinac.
Sukošanska šetnica, koja će se protezati od Sportskog centra Sukošan, uz obalu Ruševca, Donjeg mora i Ždralovca do Keranovog mula, a kasnije čak do Marine Sukošan s jedne strane te s druge strane uz obalu Punte, Dječjeg raja, Barbira, Solina, Tratice i Makarske sve do Tustice, od krucijalnog je značaja za sve stanovnike Sukošana i općinskog zaobalja, kao i za sve turiste, vikendaše i posjetitelje.


Uredit će se parkirališta, mulovi, plaže i okoliš
– Izgradnja šetnice, sukošanske promenade uz obalu, strateški je projekt koji će kad bude u potpunosti dovršen od Marine do Tustice, biti dodatni motiv dolaska turista i posjetitelja, a samim time i nova dodatna vrijednost za sve naše žitelje i sukošansko gospodarstvo, naglašava Martinac dodajući kakoo će Sukošan u narednom razdoblju dobiti jednu od najdužih šetnica na srednjem Jadranu.
– Naime, na cjelokupnom potezu osim obale i šetnice, uredit će se parkirališta, mulovi, plaže i okoliš koji će biti za razonodu, rekreaciju i slobodno vrijeme svih mještana, vikendaša, turista i posjetitelja, poručuje Martinac dodajući kako bi se prva sljedeća šetnica gradila od Tustice uz obalu Makarske i Tratice do Solina, dakako, čim se osiguraju potrebna financijska sredstava.
– Treba istaknuti kako će projekt sukošanske šetnice u konačnici omogućiti slobodu kretanja na vlastitom području, uz obalu od Marine Dalmacija do Tustice, zaključuje Martinac.




Ćorov jaz – sukošanski trn u oku
U Sukošanu ima četiri jaza: Miškov, Dijanov, Labudov i Ćorov, po sukošanski s »č«, Čorov jaz. Na Rudini su se nalazili Labudov jaz i Ćorov jaz. Labudovog jaza odavno nema. More je nekad gotovo udaralo u Labudove kuće (op.a. velika crno-bijela slika na zidu kultnog restorana Veseljak), a nasipanjem istočne obale na Rudini u dužini preko 15 metara s vremenom je od jaza ostala tek nostalgična uspomena.
Ćorovov jaz je jedini neuređeni jaz i svojevrsni sukošanski trn u oku, međutim, sad će imati sasvim drugu namjenu. U jazu se više neće loviti jegulje i manje podlanice, a i labudovi će izgubiti svoje omiljeno mjesto za zimovanje jer će znatnim nasipanjem mora od Ćorovog jaza ostati tek »Ć«. Na uređenom nasipu uz šetnicu i zelene površine izgradit će se dvostrano parkiralište s oko 40 parkirnih mjesta.