Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Fiolići »ubrali« Veliku zlatnu čevulju

06.09.2021. 11:33


Grand prix šampion 12. Festivala vina srednje i sjeverne Dalmacije »Vinfest Benkovac 2021.« je maraština »Fiolić Maraština Surije«, berba 2019., proizvođača Tantum d.o.o. Vina i likeri Fiolić. Apsolutnim šampionima, s osvojenih 90 bodova s metodom 100 pozitivnih bodova, benkovački gradonačelnik Tomislav Bulić dodijelio je veliki šampionski pehar i Veliku zlatnu medalju, odnosno Veliku zlatnu čevulju.


​Vinarski šampioni, »gradska dica« Fiolić
Obitelj Fiolić iz Zadra, odnosno Vinarija Fiolić, proizvodi 20.000 butelja vina koja su prepoznata i prihvaćena na tržištu u ponudi vrhunskih vina regije. Osim vina, Fiolići proizvode likere od višnje maraške i od smokve za koje su dobili različita priznanja i nagrade kako na domaćoj tako i na međunarodnoj razini.
Na benkovačkoj vinskoj čaroliji u konkurenciji 64 vina bilo je šest kategorija, odnosno šest šampiona. Veliki uspjeh Vinafesta postigla je maraština »Fiolić Maraština Surije« kojoj su dodijeljene još dvije šampionske titule, u kategoriji bijelih vina na tržištu i u kategoriji najbolje maraštine za što su im dodijeljeni pehari i Zlatne čevulje. »Gradska dica«, braća Dario i Mario Fiolić, nemaju vinograd, ali proizvode vrhunska vina koja se mogu degustirati u ugostiteljskim objektima ili na Puntamici u srcu turističkog dijela Zadra gdje imaju slikovitu i simpatičnu konobu i kušaonicu.


Otac i sin, Tomislav i Martin Glavić
Dvije šampionske titule, pehare i Zlatne čevulje osvojila je tvrtka za ekološko vinogradarstvo i vinarstvo Ker – Vin iz Nadina. S osvojenih 89 bodova šampioni su u kategoriji crnih vina »Martin – Cabernet Sauvignon«, berba 2017., dok su sa sortom plavina »Martin Plavina«, berba 2020., s osvojenih 85 bodova šampioni u kategoriji najbolja plavina. Ker – Vin je ustvari naziv dvojnog obrta – keramika i vino, u vlasništvu obitelji Glavić, Tomislava, supruge Tatjane, kćeri Martine i Marte i sina Martina.
U kategoriji crnih vina u postupku proizvodnje šampion je »Merlot«, berba 2019., proizvođača OPG-a Stjepan Vučemilović iz Zadra, a u kategoriji bijelih vina u postupku proizvodnje »Pošip«, berba 2020., proizvođača Vinarije Jokić d.o.o. iz Lišana Tinjskih.
– Sretni smo i ponosni da unatoč svim nedaćama nastavljamo s organizacijom ove nadaleko poznate vinske smotre, nastavljajući tradiciju u kojoj je utkana svaka kaplja znoja, truda i ponekad nadljudski napor kako bi se ispisali neki od najljepših redaka hrvatske vinske priče, kazao je gradonačelnik Bulić, koji je istaknuo kako će usprkos temperaturnim minusima početkom travnja i petomjesečne suše ova godina biti dobra vinogradarsko-vinska godina.




Ostvaren cilj, nisu više crna rupa
Nazočnima se obratio i županijski pročelnik Ivan Šimunić, potom i prof. dr. sc. Edi Maletić, redoviti profesor u trajnom zvanju na Odsjeku za hortikulturu i krajobraznu arhitekturu Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo.
– Veliki, dobri Željko Katuša ostvario je svoj cilj, Zadar i zadarska regija više nisu crna rupa po pitanju vinogradarstva i vinarstva. Tome naveliko pridonosi i Vinfest, naglasio je Maletić, jedan najboljih vinskih znalaca Hrvatske.
Kako je u tijeku kulturno-povijesni i društveni projekt Revitalizacije srednjovjekovne tvrđave Kaštel Benković (danas Zavičajni muzej), Vinfest se održao u lapidariju, dvorištu ove utvrde iz 15. stoljeća.
– Na susretu gospode vinara s gospodom vinoljupcima vidljiv je čudesan napredak vina ovog kraja. Kvaliteta lokalnih vina je uzdignuta na višu razinu, kazao je uspješni vinogradar i vinar Tomislav Glavić iz Nadina, predsjednik Udruge vinara Zadarske županije, član Organizacijskog odbora koji se brinuo da sve štima. Glaviću je stalno pri ruci bio Vanja Čvrljak, direktor Turističke zajednice Ravni kotari. Program je vodio novinar Mihovil Mijo Brkić s Radio Benkovca.


Kotaranke oduševile vinsku gospodu
Domaćin manifestacije Marin Ćurković, ravnatelj Zavičajnog muzeja, brinuo se da na domjenku s vrhunskim jelima (janjetina s bižima i jetrica na gulaš) koja je pripremio biogradski Angelus Catering, vinoljupcima i gostima ne nedostaje vrhunskih vina za degustaciju.
– »Tko ima dobro vino, ima i prijatelja«, a ovdašnji kraj ima ih na tisuće i svakodnevno stiče nove, kazao je Ćurković.
Za štimung se brinula benkovačka klapa Asserija, dok je debitantski nastup imala ženska klapa Kotaranka.


Sedam pehara, 34 zlata, 18 srebra i 4 bronce
Dodijeljena je jedna velika zlatna medalja, Velika zlatna čevulja, 33 zlatne medalje Zlatna čevulja, 18 srebrnih medalja Srebrna čevulja i četiri brončane medalje Brončana čevulja te sedam pobjedničkih pehara.
Medalje i pehare dodjeljivali su: Tomislav Glavić, član Organizacijskog odbora, Ivan Šimunić, županijski pročelnik, Tomislav Klarica, benkovački dogradonačelnik, dipl. ing. Zvonimir Vlatković, član Ocjenjivačkog suda, Vanja Čvrljak, direktor TZ Ravni kotari, prof. dr. sc Edi Maletić, član ocjenjivačke komisije te Tomislav Bulić, benkovački gradonačelnik.