Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Novi Bokanjac konačno će postati pravo urbanizirano naselje

06.09.2021. 08:01


Izvođenjem radova na predjelu Bokanjca i Novog Bokanjca počela je provedba projekta aglomeracije Zadar – Petrčane. Završetkom projekta, u 42 ulice će se ugraditi 19.332 metara gravitacijskog cjevovoda, 1.810 metara tlačnih cjevovoda, dvije crpne postaje te priprema za 1.400 kućnih priključaka. Uredit će se i popratna infrastruktura, što uključuje i obnovu kompletnog vodovodnog sustava te uređenje prometnica. Za Novi Bokanjac radit će se i novi nogostupi, a Grad Zadar će financirati i obnovu prometnica.


Septičke jame postat će prošlost
Tim smo povodom razgovarali sa Šimom Rušinom, predsjednikom Mjesnog odbora Novi Bokanjac.
– Radovi napreduju, rečeno nam je da će prije svega biti potrebno puno strpljenja, tako da su stanari donekle bili pripremljeni na kopanje i buku, ali očekivali smo više angažmana i jaču podršku gradskih komunalnih tvrtki Odvodnje i Vodovoda. Prilikom izvođenja radova često pucaju vodovodne cijevi i naponski kabeli te se na njihovu sanaciju čeka poprilično dugo što svakako ometa normalan život te u tom dijelu svakako očekujemo ažurnost, kazao je Rušin istaknuvši kako se nada da će stanovnici Novog Bokanjca po završetku započetih radova uživati blagodati komunalne infrastrukture koju svaka gradska i urbanizirana sredina treba imati, odnosno da će imati prohodne ceste bez lokvi te da će prestati strahovati od prodora vode u garaže i podrume prilikom svake veće kiše.
– Septičke jame trebale bi postati stvar prošlosti, a taj dio nas najviše raduje. Nadamo se da će projektom aglomeracije Zadar – Petrčane biti obuhvaćeni i manji zahvati uređenja prometne i komunalne infrastrukture za koje su prema Gradu išle inicijative. Svjesni smo da financije diktiraju što se može odmah, a za što je potrebno više vremena, ali smatram da je više manjih projekata, na više mjesta unutar naselja bolje rješenje jer bi stanarima dalo nadu da postoji volja da se jedino projektirano i planirano naselje u Zadru u kojem stanari žive već više od trideset godina, napokon infrastrukturno dovrši, naglasio je Rušin.


Inzistirat će na ordinaciji opće medicine
Osim radova u sklopu projekta aglomeracije Zadar – Petrčane, koji su u punom zamahu, u ovoj su godini na području Novog Bokanjca realizirani još neki projekti.
– Neki od projekata koji su dovršeni je zgrada Mjesnog odbora s popratnim sadržajima. Još uvijek čekamo na parkiralište koje je obećano u sklopu projekta te zgrade kao i još jedan pristupni put za dječje igralište neposredno iza zgrade. Parkirališni prostor za potrebe velikog igrališta također je na čekanju, kao i cesta do Puta Vrela koja bi preuzela veći dio prometnog opterećenja poslovne zone. Neophodnim smatram i probijanje izlaza na DC306, čime bi naselje u potpunosti imalo prometnog smisla, istaknuo je Rušin i naglasio kako su u pripremi projekti uređenja parka za pse, staze za trčanje kroz prirodu i šume.
– Inzistirat ćemo na izgradnji ordinacije za liječnika opće medicine. Svaki prijedlog za koji stanari smatraju kako može poboljšati kvalitetu života ima punu podršku cijelog Mjesnog odbora, rekao je Rušin.
Osim odvodnje i vodovodne infrastrukture, stanovnici Novog Bokanjca nadaju se što skorijem rješavanju prometnih problema.
– Prometna rješenja na području naselja su šarolika te su polučila iste takve rezultate. Probijanje ceste na Ulicu Hrvatskog sabora je dobro, ali je izvedeno na pogrešnom mjestu te je obavljeno bez konzultacija sa stanarima. Nadam se da se budući prometni projekti neće raditi na sličan način jer potrebe stanovnika naselja moraju biti na prvom mjestu. Unutar naselja neophodni su parkirališni prostori, zemljišta ima, jedno smo od rijetkih kvartova gdje to nije problem jer nema smisla uređivati ulice i graditi nogostupe, ako će oni biti puni vozila. Iskoristimo ovu priliku, kada se u naselju izvode opsežni radovi te projektirajmo parkirališta. Predškolci i školarci će nam biti zahvalni, poručio je Rušin.




Nova osnovna škola
Preseljenjem Katoličke osnovne škole Ivo Mašina, koja se iz zgrade Nadbiskupskog sjemeništa Zmajević preselila na Novi Bokanjac, napokon će se rasteretiti nastava u Područnoj školi Bokanjac Osnovne škole Bartula Kašića, koja je do sada radila u tri smjene.
– Izgradnju osnovne škole smo predugo čekali te smo zadovoljni izgradnjom i mislim da neće biti problema s popunjavanjem razreda. Upravo u tome vidim mogući problem jer smatram da nisu dobro procijenjene potrebe i kapacitet škole. Kad škola počne s radom puno stvari će biti jasnije. Ravnatelj škole don Roland Jelić treba nam odgovoriti na pitanja i pojasniti nedoumice, tako da nemam pravu informaciju o tome jesu li sva djeca našla mjesto u toj školi. Upravo o tome ovisi i rasterećenje OŠ Bartul Kašić, a ne zaboravimo da se gradnja stanova i na Plovaniji zahuktala te je pritisak i tamo povećan, objasnio je Rušin dodajući još, kada je u pitanju suradnja s Gradom, da su u kontaktu, ali bi »sudjelovanje građana trebalo bi biti malo ozbiljnije shvaćeno«.
– Mjesni odbori kao najmanje organizacijske jedinice ovoga Grada imaju prednost što su direktna poveznica s građanima, njima ne treba povremena briga i povremeni obilasci u predizbornoj kampanji, već su potrebni ljudi koji prepoznaju naša traženja kao realne poteškoće stanara. Upravo rješavajući te male poteškoće sprječavaju se veliki problemi. Ako se to ne ostvari, nažalost, ne vidim dugoročni smisao u ovakvom modelu participacije građana, zaključio je Rušin.