Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Bilan: Pregovori za bonus u tijeku

Autor: Nives Rogoznica

05.10.2008. 22:00
Bilan: Pregovori za bonus u tijeku


Krajem prošlog tjedna Vladi je upućen zahtjev za otvaranjem pregovora o rastu plaća državnih službenika o čemu se Vlada treba očitovati u roku od deset dana
Međunarodni dan učitelja u zagrebačkom kinu “Europa” proteklog je vikenda obilježen u ozračju očekivanja otvaranja pregovora Vlade i sindikata zaposlenih u državnim službama koji traže povećanje plaća. Njihov se zahtjev temelji na činjenici da je ispunjen uvjet iz Sporazuma o plaćama, potpisanog prije dvije godine, prema kojem se pregovori o rastu plaća mogu otvoriti u trenutku u kojem inflacija prelazi 4,5 posto, dok je BDP niži od četiri posto.
– Međunarodni dan učitelja ove se godine obilježavao pod motom “Učitelji su važni”. Cilj je ukazati na važnost učiteljske profesije i poučavanja općenito. Svatko od nas ima učitelja kojeg se sjeća iz djetinjstva, iz prvih dana obrazovanja kad je od svojeg učitelja ili učiteljice stekao neke vještine. Još jednom smo ukazali na probleme obrazovnog sustava u Republici Hrvatskoj, a problema je mnogo: nasilje u školama, loš socijalni standard učitelja, rad u tri smjene, neriješeni zakonski odnosi, nepostojanje curriculuma osnovnih škola, potreba donošenja novog Pravilnika o napredovanju koji Vlada i sindikati trebaju zajednički donijeti, kazao je Jere Bilan, povjerenik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama za Zadarsku županiju.
Međunarodni dan učitelja obilježava se od 1993. godine u stotinu zemalja svijeta. Poticaj za obilježavanja ovog dana dao je UNESCO, a glavni organizator je Edukacijska internacionala. Globalni cilj je uspostava osnovnoškolskog obrazovanja u svim dijelovima svijeta do 2015.
Uz predstavnike Vertikale sindikata sastavljene od Sindikata hrvatskih učitelja, Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama i Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja u kinu “Europa” okupili su se i resorni ministar Zoran Primorac i državni tajnici. Još, međutim, nije poznato kada će se okupiti za pregovaračkim stolom. Naime, kako napominje Bilan, krajem prošlog tjedna Vladi je upućen zahtjev za otvaranjem pregovora o rastu plaća, a Vlada je dužna o tom se sindikalnom zahtjevu očitovati u roku od deset dana.
Pregovori o “bonusu”, podsjetio je Bilan, već su otvoreni. Sindikati u ovim pregovorima traže da se izmijeni postojeće stanje u kojem nastavnici nakon 30 godina rada moraju birati žele li dva sata manje u nastavi ili osam posto veću plaću. Sindikati traže da nastavnici automatski ostvare oba prava te da nakon 35 godina rada imaju četiri sata manje u nastavi i 10 posto veću plaću.