Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Dan kad je agresor planirao osvojiti Zadar

Autor: Siniša Klarica

05.10.2008. 22:00
Dan kad je agresor planirao osvojiti Zadar

Foto: Siniša KLARICA



Raketiranje Sv. Mihovila bilo je uvertira za događaje s početka listopada 1991. koje danas pamtimo kao obranu grada Zadra, kad je srbočetnički agresor pokušao osvojiti grad, došavši do samih njegovih prilaza
Nekadašnji djelatnici zadarskog Centra za obavještavanje u subotu su obilježili raketiranje brda Sv. Mihovil iznad Preka. Tog 4. listopada 1991. zrakoplov tadašnje JNA tipa J-21 Jastreb u niskom je letu raketirao Sv. Mihovil. Cilj su mu bili RTV odašiljač i antenski sklopovi misleći da će time uništiti centar veze obrane Zadra. Međutim, centar veze nalazio se na nekoliko stotina metara udaljenom vrhu Vela Glava. Sv. Mihovil, dominantna kota na otoku Ugljanu sa starom mletačkom tvrđavom bio je ratni cilj poznat iz mnogih prijašnjih ratova. No hrvatski branitelji su znali da će na to pomisliti i agresor pa su namjerno izmjestili sustav veze vitalan za obranu grada, ostavivši na Mihovilu samo postrojenja tadašnjih Hrvatskih pošta i telekomunikacija i HRT-a.
– Tad smo se Valentin Gregov Mladen Bašić, Mladen Lucin i ja zavjetovali da ćemo, dok god budemo živi, na taj dan proslaviti svoj drugi rođendan. Malo je nedostajalo da osim nas, u tom raketiranju pogine i 50-ak djelatnika HPT-a i HTV-a koji su također tog dana radili na brdu Sv. Mihovil, rekao je Rade Punoš.
Raketiranje Sv. Mihovila bilo je uvertira za događaje s početka listopada 1991. koje danas pamtimo kao obranu grada Zadra, kad je srbočetnički agresor pokušao osvojiti grad, došavši do samih njegovih prilaza. Punoš, Gregov, Bašić i Lucin zapravo tog su dana popravljali agregat koji se nalazio u samom podnožju tvrđave te pravim čudom ostali živi, budući da je jedna raketa probila vanjski zid tvrđave, a druga izravno pogodila kućicu HPT-a i HRT-a. Zbog gole činjenice da su ostali živi, ali i izražavanjem počasti za sve poginule branitelje, polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća kod spomen obilježja Velikog križa, ovaj će dan pamtiti do kraja života.