Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Finale – monodrama Ilije Zovka

Autor: Goran Bujić

05.10.2008. 22:00
Finale – monodrama Ilije Zovka

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Iako se tijekom proteklog tjedna pomalo osjećala slavljenička atmosfera, Gradska knjižnica Zadar ove je godine svoj Dan, 04. listopad – Dan Gradske knjižnice Zadar, odlučila obilježiti 3. i 4. listopada, valjda stoga što je 4. X. padao u subotu. Stoga je večer prije, u petak navečer, u Multimedijalnoj dvorani održan glavni dio programa, a kao finale svega nametnula se izvedba monodrame “Predstava” splkitsko – šibenskoga glumca i redatelja Ilije Zovka. Njegove smo monodrame već pogledali u našem gradu u više navrata, pa tako “Ženike” i “Francusku kapu” primjerice, a ovoga puta ponudio nam je “Priredbu”, u svezi koje je kazališna kritika zabilježila slijedeće: “Uzalud spektakularna scenografija, bogati kostimi, senzacionalno svjetlo i dramatična režija, ako glumac ne povuče – ništa od predstave”. Pokazalo se to posve točnim i ovaj put, kada nam je Zovko još jednom pokazao i dokazao kako ovaj tip glumišta, dakle baš monoframa kao kazališni žanr, de facto u cijelosti počiva na glumi protagonista, njegovoj mogućnosti da nas uvuče u predstavu, u radnju komada, i tako nas začara već tradicionalno prepoznatljivom ‘kazališnom magijom’.
Te večeri u Gradskoj su knjižnici podijeljene nagrade i naj – čitateljima i čitateljicama, kako u pojedinačnoj, tako i u obiteljskoj kategoriji.
Sutradam u subotu ujutro, kada i pada Dan Gradske knjižnice, bilo je još zasebnim događanja i različita sadržaja. Tako je ogranak Bili Brig ponudio pomoć svim posjetiteljima koji su za to bili zainteresirani na izradi ‘bookmarkera’, tzv. ‘graničnika’, dok je ogranak Ploče, s početkom u 10.00 sati, organizirao likovnu radionicu za djecu pod nazivom “Moja knjižnica”. S početkom u 11.00 sati, baš kao i Bili Brig, i ogranak Crno započeo je svoj dio programa, a ponudio je posjetiteljima glazbenu radionicu pod nazivom “Knjižnica u pjesmi”. Dodajmo ovome još i podatak kako je matična kuća, dakle sama Gradska knjžnica Zadar, u subotu ujutro u svojoj Multimedijalnoj dvorani, s početkom u 11.00 sati, imala već tradicionalnu “Svaštarnicu”.
Sve u svemu, prigodno i ne posebno pompozno, kako i priliči Gradskoj knjižnici, nenametljivoj a istodobno nezaobilaznoj multimedijalnoj ustanovi s naglaskom na knjigu i knjižničarstvo, koja je proslavila još jedan svoj veliki Dan. I od koje, ne treba posebno naglašavati, i u buduće, s pravom očekujemo još mnogo kvalitetnih dana i programa, u danima, mjesecima, pa i godinama koje su tek pred nama.