Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Marija prihvaća svakog od nas

Autor: Marija Ćurko

05.10.2008. 22:00
Marija prihvaća svakog od nas

Foto: Sebastian GOVORČIN



Djevica stalno okuplja kao Majka svoju djecu i vodi ih k svome Sinu, u njegovu Crkvu. I onaj tko moli Mariju, kaže jedan teolog, taj se nikad u duhovnom životu i svjetovnom, ne može izgubiti, istaknuo je u svojoj propovijedi župnik Puntamike don Emil Bilaver
Na blagdan Gospe od Ružarija, svečano proslavljenog misnim slavljem u župnoj crkvi u Diklu, don Emil Bilaver u svojoj je propovijedi istaknuo poruku poniznosti i ljubavi prema duhovnim vrijednostima, jer, kako se čulo, uz pomoć njih već ovdje na zemlji izgrađujemo nebo. Misi je sudjelovao i o. Ryszard Reikowski, župnik Dikla te uz brojne vjernike i udruga “Kveštura”. Nakon euharistijskog slavlja slijedila je procesija s Gospinim kipom koji su nosili mladići iz spomenute udruge.
– Božja Riječ nam govori da postoji jedna druga kvaliteta čovjeka, a to je poniznost koju vidimo slaveći zagovor Blažene Djevice Marije od Ružarija ili od Krunice. Taj blagdan je u Crkvu uveden zahvaljujući pobjedi kršćanske flote nad turskom vlašću u glasovitoj bitki kod Lepanta 7. listopada 1571. godine. Pobjeda se pripisuje molitvi krunice na koju je cijelo kršćanstvo pozvao tadašnji papa Pijo V. Djevica Marija koju smo prije nekoliko dana slavili u Lourdesu savršena je slika poniznosti i ako netko želi vidjeti gdje je Bog poljubio zemlju, gdje Marija daruje mir, onda se to može vidjeti ne samo u Lourdesu i Fatimi, nego i u konkretnosti naših župa, tamo gdje se slavi BDM po molitvi krunice. Marija u svojoj poniznosti dolazi kroz čitavu povijest Crkve, a u zadnje vrijeme se naglašava kao suotkupiteljica čovječanstva uz Isusa Krista. Djevica stalno okuplja kao Majka svoju djecu i vodi ih k svome Sinu, u njegovu Crkvu. I onaj tko moli Mariju, kaže jedan teolog, taj se nikad u duhovnom životu i svjetovnom, ne može izgubiti, istaknuo je u svojoj propovijedi župnik Puntamike don Emil Bilaver.
– Marija prihvaća svakoga od nas i želi nam pomoći tražeći pomoć svoga Sina Isusa Krista. Gospa je u poniznosti došla pomoći čovjeku i obitelji, rekao je predvoditelj svete mise te izdvojio poruku BDM Bernardici u kojoj joj na ovom svijetu ne garantira sreću i blagostanje, ali joj obećava vječni život.
– Stoga je jako važno pitanje za nas: ‘Želimo li ovdje, na ovoj zemlji imati blagostanje, a izgubiti vječni život u nebu ili u ovom svijetu živjeti koristeći se novcem kao sredstvom do kraljevstva Božjega?’
U propovijedi je izdvojen zagovor BDM od Krunice koja je pomogla kroz tolika stoljeća hrvatskom narodu u teškim trenucima povijesti, a na poseban način da se naša domovina i grad Zadar oslobode. Majka Božja, Kraljica od Ružarija je ona koja će nas dovesti do svoga Sina Isusa Krista i omogućiti nam da već ovdje ‘okusimo’ vječni život, stoji u porukama blagdana.
Svetu misu u 8 sati predvodio je don Silvio Milin, rodom iz Dikla, a predvečer je održano klanjanje i koncert zbora mladih zadarske župe Presvetog Srca Isusova.