Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Otvorenje knjižnice u Arbanasima na Dan grada Zadra

Autor:

05.10.2008. 22:00
Otvorenje knjižnice u Arbanasima na Dan grada Zadra

Foto: Zvonko KUCELIN



Za početak ćemo zaposliti četvero djelatnika i to onih s iskustvom, a poslije ćemo prema potrebi proširiti broj zaposlenika. Dio zgrade koji je predviđen za knjižnicu, odnosno kat i potkrovlje ima ukupno 280 kvadrata, a kapacitet je pet tisuća knjiga, iako ćemo u početku krenuti s nešto manje knjiga, odnosno dvije do tri tisuće, kazao je Ivan Pehar
U nekada zapuštenoj školskoj zgradi u zadarskim Arbanasima, takozvanoj Legi, uskoro bi trebalo osvanuti jedno od važnijih kulturnih središta grada.
Podsjetimo, naime, kako je, zamijetivši golemi potencijal ovog prostora, Grad Zadar spomenutu zgradu uredio te je na korištenje povjerio Gradskoj knjižnici i Društvu zadarskih Arbanasa koji su je odlučili dobro iskoristiti.
Kako je zamišljeno u Društvu zadarskih Arbanasa, njihov će se dio ove ustanove nazivati Hrvatski dom kulture i knjižnica zadarskih Arbanasa, a trebao bi sadržavati dvoranu za okupljanje i predavanja, spomen-sobu, glazbenu sekciju, dječju igraonicu, kompjutorski odjel, školu glagoljice i govora zadarskih Arbanasa, sekciju za čuvarice nošnje i drugo.
Pregovori s Gradom
Zgrada je, naime, završena u srpnju ove godine, a uporabnu je dozvolu dobila još početkom rujna.
Enio Grdović, predsjednik Društva, pojašnjava da bi ova zgrada u konačnici trebala predstavljati sjedište društva koje oni do sada nisu imali.
– Društvo zadarskih Arbanasa funkcionira već godinama, no do sada nismo imali prostor. Ova će zgrada konačno predstavljati naše sjedište, mjesto u kojemu ćemo i mi moći primati goste te biti domaćini ostalim udrugama s kojima surađujemo i koje smo i sami često posjećivali, kazao je Grdović, napomenuvši kako je iznimno zahvalan Gradu Zadru na ovom vrijednom daru koji za njih beskrajno mnogo znači.
Kao što napominje Grdović, grubi radovi na zgradi su odavno završeni, a da bi se Društvo konačno moglo useliti u svoj dio, potrebno je još nabaviti inventar koji je obećao Grad Zadar.
– Još nemamo ništa od inventara, a s obzirom da i njega financira Grad, mi ne možemo predvidjeti ništa. Trenutačno smo u pregovorima s Gradom kao i volonterima raznih udruga koji su zainteresirani za rad u našem dijelu Doma, kazao je Grdović, pojasnivši kako će za razliku od podružnice Gradske knjižnice u kojoj će raditi zaposlenici, u Društvu zadarskih Arbanasa raditi volonteri.
Podsjetimo, naime, da bi najvažnija djelatnost spomenutog doma trebala biti knjižnica kao dio Društva i spomen-sobe te zavičajne zbirke kojoj bi počasni predsjednik Društva akademik Aleksandar Stipčević darovao vrijednu biblioteku.
Slaganje polica s knjigama
Uz veliki knjižni fond u knjižnici će biti dostupna brojna literatura o arbanaškoj kulturi te povijesti i običajima, dok bi spomen-soba sadržavala povijesnu, pisanu, glazbenu, slikovnu, likovnu, sportsku i fotografsku građu.
U razgovoru s Ivanom Peharom, ravnateljem Gradske knjižnice, saznajemo kako je ovaj dio zgrade trenutačno u velikim pripremama za otvaranje koje bi, prema sadašnjim planovima, trebalo uslijediti 24. studenoga na Dan grada Zadra.
– U tijeku je opremanje knjižnice, odnosno slaganje polica s knjigama, uklapanje tehničke opreme te drugih medijskih jedinica. Intenzivno se radi na tome, no s obzirom da se svaki korak mora legalizirati, odnosno bio je potreban natječaj za opremu kao i natječaj za radna mjesta, cijeli proces znatno se usporava, kazao je Pehar, napomenuvši da je natječaj za radna mjesta nedavno završen, a struktura kadra obuhvaćat će zaposlenike sa srednjim, višim i visokoškolskim obrazovenjem te jednog kućnog majstora i jednu spremačicu.
– Za početak ćemo zaposliti četvero djelatnika i to onih s iskustvom, a poslije ćemo prema potrebi proširiti broj zaposlenika. Dio zgrade koji je predviđen za knjižnicu, odnosno kat i potkrovlje ima ukupno 280 kvadrata, a kapacitet je pet tisuća knjiga, iako ćemo u početku krenuti s nešto manje knjiga, odnosno dvije do tri tisuće, kazao je Pehar, dodavši da će, iako je riječ o manjoj knjižnici, ipak imati sve što je potrebno za zadovoljavanje osnovnih potreba čitatelja, a kao i svaka druga knjižnica bit će podijeljena na dječji i odjel za odrasle.